| 18 juli 2013

Calorieën, suiker en vet in ijs

Ijsjes

Gister heb ik je laten zien hoe je zelf gezond ijs van banaan kunt maken. Vandaag bespreken we de ijssoorten die je gewoon in de winkel kunt verkrijgen. IJs heeft een hele slechte reputatie als het gaat om gezondheid, ik ga je echter laten zien dat af en toe een ijsje helemaal geen kwaad kan, zeker als je de goede keuzes maakt! In dit artikel vergelijk ik verschillende soorten ijsjes op de hoeveelheid calorieën, suiker en verzadigd vet.

Is ijs gezond?
Hier kan ik kort over zijn: nee, maar wel lekker! Er zijn super veel verschillende soorten ijs op de markt, die allemaal verschillend zijn van samenstelling. IJs is en blijft een extraatje en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een koekje, snoepje etc. Het is daarom onzin om in te gaan op de gezonde ingrediënten van ijs, die zijn namelijk verwaarloosbaar. IJs eet je niet omdat het gezond is, maar omdat het lekker is! Ik ga daarom andersom kijken en vertel je hoeveel suiker en verzadigde (slechte) vetten de soorten ijs bevatten. De calorieën uit ijs zijn namelijk vooral afkomstig uit deze twee voedingsstoffen.

Calorieën, suiker en vet per ijsje
In de tabel hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet en suiker per ijssoort.

Ijsjes calorieën

Zoals je ziet is de ene soort ijs de andere niet! Een Mc Flurry bevat bijna 10x zoveel calorieën als een raketje. Een coupe met ijs zit nog hoger dan een Mc Flurry (natuurlijk afhankelijk van de grootte van de coupe). Een raketje of ander waterijsje op zijn tijd is dus geen enkel probleem. Ook voor kinderen is dit best een oké tussendoortje. Vergelijk bijvoorbeeld een raketje met een klein glas frisdrank, deze bevat 88kcal en 22g suiker. Of met een biscuitje, die bevat 60kcal, 8g suiker en 1,5g verzadigd vet.

Ons eigen gemaakte ijsje van gisteren bevat 1 banaan. Oftewel 124 calorieën, 23,7g suiker en geen verzadigde vetten. Dit lijkt veel als je het vergelijkt met bovenstaande keuzes, maar de banaan levert je echter ook kalium, magnesium, vitamine C en voedingsvezels. Je lichaam heeft dus meer aan zo’n bananenijsje dan aan een raketje.

Moet ik nu het ijsje kiezen met de minste hoeveelheid calorieën?
Bepaal voor jezelf per situatie voor welk soort ijs je kiest! Wil je meerdere keren per week een ijsje eten, dan kun je misschien inderdaad beter kiezen voor een variant met minder calorieën (en dus minder suiker en verzadigd vet). Neem je heel af en toe een ijsje, ga dan lekker voor de variant waar je op dat moment zin in hebt!

Conclusie
Regelmatig een ijsje eten is helemaal zo slecht nog niet, mits je de goede keuze maakt. De ongezonde varianten ijs kun je voor speciale gelegenheden bewaren. Wil je echt gezond ijs? Bekijk dan het artikel van gister over ijs van banaan!

Geniet van jouw ijsje in de zomer!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete soort ijs? Ik houd heel erg van perenijs en af en toe een solero!

7 reacties

  1. Leuk artikel! Zeker met dit weer lust ik zo af en toe wel een ijsje. Raketjes vind ik heerlijk! Maar schepijs is echt mijn favoriet….. Niet te vaak natuurlijk 🙂

  2. in de zomer hou ik wel echt van ijs, maar van een waterijsje loop ik niet zo erg warm haha. Bij de ijssalon waar wij heen gaan kun je ook zien welke smaken er op basis van melk zijn en welke op basis van water. Super handig 🙂 gezond is het inderdaad niet, maar als je toch voor een ongezond tussendoortje gaat denk ik dat ijs helemaal niet zo’n verkeerde keuze is als je het bijv vergelijkt met een snicker qua kcal (tenzij je idd voor een mac flurry gaat haha).
    maar nog even een vraagje want ik weet niet zo goed het verschil tussen sorbetijs en schepijs! hoe herken je dat? is sorbet alleen op basis van water ofzo? xx

    1. Hallo Tara.Roomijs heeft als basis melk en room. Sorbetijs heeft vruchtensappen of -purees als hoofdbestanddeel en bevat geen of zeer weinig melkbestanddelen.

  3. Ik ben echt dol op ijs. Mijn moeder noemde me vroeger altijd en ijsjesmonster. Zo noemt mijn vriend me nu ook. Al kan ik me tegenwoordig aardig goed inhouden want zoals ik een aantal jaar geleden nog kon eten wat ik wilde en megaslank bleef, zo moet ik nu, sinds mn 27e, bij alles opletten. Erg vervelend want ik vind alles lekker. een tijdje geleden hebben we een ijsmachine gekocht. hier lekker mee aan het experimenteren om dus toch ijs te kunnen eten zonder me direct een 10tonner te voelen. de mango milkshake gisteren ook geprobeerd. ook die was geslaagd!

  4. Even een vraagje, hoeveel ijsjes in de week raden jullie ongeveer aan? Ik weet niet anders dan dat wij op zondag als toetje een lekker plakje Viënnetta, een Cornetto of schepijs eten. Is dit slecht?

  5. Ze hebben nu ook mini twisters in de schappen liggen die je zonder schuldgevoel kan eten. Misschien zelfs 1 in de middag en 1 in de avond.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram