Gezonde producten Trends Voeding

Calorieën in ijs – Welke kun je het beste kiezen?

Door

Na mijn vraag op Instagram, wat jullie graag deze zomer op optimavita.nl zouden willen zien, reageerde Susanna dat ze graag wilde weten wat lekkere ijsjes zijn met weinig calorieën en minder suiker. Het leek me leuk om een overzicht voor jullie te maken met de hoeveelheid calorieën, suiker en vet in verschillende soorten ijs. Ik waarschuw je alvast, als je maar heel af en toe ijs eet, wil je dit misschien gewoon niet weten ;).

3 jaar geleden, in de zomer van 2013, heb ik ook zo’n artikel gemaakt. De voedingswaarde van sommige ijsjes is echter veranderd en ik wil de lijst verder uitbreiden, daarom vind ik het leuk om het nog eens voor jullie op een rijtje te zetten.

1

Gezonde ijsjes?
Wie vind het nu niet lekker om te genieten van een heerlijk koud ijsje!? Zeker in de zomer is het echt mijn guilty pleasure, maar ook in de winkel sneak ik af en toe langs de Mc Donalds voor een Mc Flurry. Ik hoef je hopelijk niet te vertellen dat dit echt geen gezonds keuze is, maar zoals jullie weten vind ik het belangrijk om af en toe lekker te genieten!

Mensen vragen mij vaak, wat gezonde ijsjes zijn. Ik vind dat moeilijk om te beantwoorden, omdat ijsjes in de winkel in mijn ogen eigenlijk nooit helemaal gezond zijn. Ze bevatten namelijk allemaal veel suiker en/of vet. Je kunt ze natuurlijk wel zelf maken, dan wordt het veel gezonder. Bijvoorbeeld dit ijs van banaan, ijs met kwark, smoothie-ijs of sorbetijs.

Natuurlijk zijn er wel meer of minder gezonde keuzes te maken qua ijsjes in de winkels, daarvoor geef ik je de tabel hieronder. Zo kun je zien hoeveel calorieën, slechte vetten en suiker verschillende ijsjes bevatten.

smoothieijs3

Voedingswaarde per ijsje
Hieronder zie je het overzicht. Ik geef je de hoeveelheid calorieën, suiker en slechte vetten (verzadigd vet) per ijssoort. Ik ga daarbij uit van een normale portie, of ik schrijf de hoeveelheid erachter.

Calorieën ijs

Wat is de beste keuze? 
Je ziet dat de hoeveelheid calorieën, suiker en vet ontzettend verschillen per ijsje. Sommige vallen misschien best mee, anderen vallen onwijs tegen. Vooral van bijvoorbeeld frozen yoghurt, wordt vaak gedacht dat het gezond is. Helaas valt dat vies tegen, zeker als je zoete toppings als caramel of chocolade neemt.

Wat je het beste kunt kiezen, hangt naar mijn idee heel erg van de situatie af. Wil je graag vaker een ijsje eten? Dan kun je het best kiezen voor een variant met minder suiker en vet. Bijvoorbeeld een raketje of een perenijsje.

Als je niet zo vaak een ijsje neemt, kies dan gewoon wat je het állerlekkerst vindt. Let niet teveel op de calorieën. In mijn ogen kun je dan veel beter gewoon lekker genieten, dan een minder ongezonde keuze maken die je eigenlijk niet zo lekker vindt.

Wat doe ik zelf?
Ik houd ontzettend van ijsjes. Ik vind het echter ook belangrijk om gezond te leven en niet teveel aan te komen. Ik let er dus zeker op dat ik niet te vaak een ongezonde keuze maak. Ik heb heel vaak kleine ijsjes in mijn vriezer liggen, momenteel bijvoorbeeld raketjes. Deze neem ik denk ik zo’n 2-3x per week in de zomer, vaak als avondsnack. Ik wil niet zeggen dat raketjes gezond zijn, want ze bevatten erg veel suiker. Ze zijn alleen wel minder ongezond dan grotere ijsjes :).

Af en toe (lees: gemiddeld denk ik 1x per 2-3 weken) heb ik gewoon zin in het allerlekkerste ijsje. Ik haal dan óf een Mc Flurry, het liefst met caramel en/of chocolade óf ik ga voor een schepijsje. Ik let er op zo’n moment totaal niet op, of het gezonde ijsjes zijn. Ik ga gewoon lekker genieten. Ik vind dat mega belangrijk.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete ijsje? Hoe vaak eet jij ze?

Bron foto onderaan

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Marlous 6 jarengeleden

  Mijn favoriete ijsje is een ‘gewoon’ softijsje. Ik denk dat ik er per zomer hooguit 3 eet. Ik ben niet zo’n grote ijsfan 😉

  Reageer
 2. Koen 6 jarengeleden

  Heel goed om hier over na te denken, maar ga niet met tegenzin een waterijsje eten als je eigenlijk een Magnum wilt. Gezond leven is natuurlijk heel erg goed, maar vergeet niet te genieten 🙂

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dat is precies wat ik in het artikel ook zeg 🙂

   Reageer
 3. Marvin 6 jarengeleden

  Hmm, mijn favoriet van dit lijstje is ook gelijk de meest ongezonde keus haha. De McFlurry Oreo vind ik erg lekker, maar eet ik slechts heel zelden. Gewoon een bolletje (of meerdere bolletjes) schepijs vind ik ook heerlijk!

  Reageer
 4. Anna 6 jarengeleden

  Hallo marloes, bedoel je met twister die geel oranje rode, of die met roze en groem en een soort softijs?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   De geel/oranje! Die andere weet ik eerlijk gezegd niet. Even de doos checken anders 🙂

   Reageer
 5. Ise 6 jarengeleden

  Als ik een ijsje neem ga ik niet voor gezond, dan echt iets lekkers! Mag ook wel af en toe. Voor een gezonde snack neem ik vaak een bevroren banaan met kwark, ook lekker 🙂

  Reageer
 6. karlien 6 jarengeleden

  Interessant! Mijn schoonmoeder is diëtist en gaf aan dat een ijsje dat je maakt van banaan eigenlijk vooral suiker is. Als je fruit bewerkt houd je weinig gezonds over? Dan eet ik liever soms Ben & Jerry’s 😉

  Reageer
 7. Tamara 6 jarengeleden

  Ik hou helemaal niet van ijs. Mijn man en kinderen wel, maar dan kies ik voor een heerlijke kop koffie, bijv. op een terrasje.

  Reageer
 8. hillie 6 jarengeleden

  Heerlijk als het warm is een raketje of een dubbellikker!
  Maar af en toe een ijsje rechtstreeks van de boer, geen idee wat er allemaal in zit maar o zo lekker.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: