Calorie-inname tijdens een avond stappen

Collage6

Ik vind het heerlijk om af en toe een avond flink te stappen met vriendinnen. In mijn studententijd deed ik dit elke week, inmiddels een stukje minder. Toch ben ik nog regelmatig in de Groningse kroegen te vinden :). Ik merk dat vooral veel jongeren (studenten!), veel moeite hebben met hun gewicht. Zeer regelmatig avondjes met (veel) drank en gezelligheid helpen hier helaas niet aan mee. Vandaag ga ik je laten zien wat een avond flink stappen met je calorie-innam kan doen. Ik waarschuw je alvast, bedenk goed of je dit wilt weten….voordat je verder klikt ;).

Jullie weten dat ik geen fan ben van het tellen van calorieën, ik schreef hier al eens een artikel over. Het is echter wel zo, dat als je regelmatig meer calorieën inneemt dan je verbruikt, je (langzaam) zult aankomen. Niet alle calorierijke producten zijn ongezond, ze kunnen namelijk hele nuttige voedingsstoffen bevatten. Dit gaat echter niet op voor de hapjes en drankjes die we over het algemeen nemen tijdens een avond stappen. Deze bevatten vrijwel altijd veel suiker, alcohol en vet. Om je een idee te geven van de impact van een avond flink stappen, geef ik je hier een overzicht van de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel jij eet en drinkt tijdens zo’n avond. Waar de één totaal geen alcohol drinkt, slaat de ander misschien wel 20 glazen achterover op een avond. Zie deze informatie daarom als leidraad.

Even een disclaimer (al ga ik er niet vanuit dat dat nodig is), ik schrijf dit artikel niet om je bang te maken of omdat ik vind dat je nooit meer moet stappen. Ik wil je alleen meer duidelijkheid en informatie geven over dit onderwerp, omdat ik in mijn praktijk vaak zie dat jongeren hier moeite mee hebben. 

Ok…we starten de avond gezellig bij iemand thuis. Voordat je de kroeg of discotheek in stapt, drink je een aantal drankjes bij een vriend of vriendin. Natuurlijk staat er ook iets lekkers op tafel, in dit geval een schaal chips, waar je lekker een paar handjes van eet. Drink je iets anders dan bier of wijn, lees dan eens dit artikel voor het aantal calorieën in jouw drankje.

Begin van de avond

Dan ga je gezellig de stad in en drinkt daar nog een aantal glazen bier of wijn. Als je ‘s nachts de kroeg uit stapt, krijg je spontaan trek in een vette hap! Jij en je vrienden besluiten een bezoekje te brengen aan de lokale shoarmatent, waar je heerlijk geniet van een broodje shoarma met knoflooksaus.

Later op de avond

Heerlijk voldaan na de leuke avond duik je je bed in. Laten we eens kijken naar de totaalscore van de avond….;)

Totaal

Conclusie
Zo’n avondje stappen hakt er flink in qua hoeveelheid energie die je binnen krijgt! Een gemiddelde vrouw zou volgens het voedingscentrum 2000 calorieën per dag nodig hebben (ik denk persoonlijk dat dit getal iets lager ligt), dit werk je er in een avondje als extra doorheen!

Maar moeten we dan nooit meer gaan stappen? Natuurlijk niet :). Het is heerlijk om af en toe eens even flink te genieten. Ik denk wel dat het goed is om je bewust te zijn van de impact die zo’n avond heeft op je inname, zeker als dit heel regelmatig voorkomt. Als je het namelijk structureel zonder nadenken zou doen dan krijg je gemakkelijk overgewicht.

Besef dat je veel calorieën(en leverschade, maar dat ter zijde….) kunt besparen door een paar drankjes minder te drinken. Ook kun je je misschien even een keer extra bedenken of je wel écht zin hebt in dat broodje shoarma.

Als een stapavond heel af en toe voorkomt, dan is mijn advies om dit artikel even te vergeten ;). Als je elke week (meerdere keren) in de kroeg te vinden bent, dan kan deze berekening je misschien helpen om eens te gaan nadenken over hoeveel je eet en drinkt.

Groetjes, Marloes

Schrik jij hiervan? Of had je het wel verwacht?

22 reacties

 1. Oh Heerlijk! Dit is verschrikkelijk herkenbaar. Student maar ook fervent fitnesser. Het blijkt telkens weer een slechte combinatie!

  Als ik een avondje ( redelijk ) heb gedronken dan merk ik dat zeker de week erna, om mijn doelen te halen cut ik dan soms met calorieën als dat nodig is.. Soms vraag je je af, waarom?

  Haha, maar uiteindelijk kan zo’n gezellig stapavondje tegen geen schema op 😉
  Gewoon dus voor mij wat harder trainen en gezonder eten af en toe!

 2. Herkenbaar van vroeger! Nu gelukkig niet meer. Als ik nu twee wijntjes drink dan lig ik al om! Wel zo goedkoop en makkelijk 😉 Ben zelf aan het trainen voor mijn eerste bodyfitness wedstrijd volgend jaar, dus dit soort avondjes kan ik me niet regelmatig meer permitteren 😉 Natuurlijk op zijn tijd wel hoor, het leven moet ook leuk blijven 😀

  Maar ik merk zelf dat als je doorhebt wat alcohol met je trainingen doet, het veel makkelijker is om het te laten staan, of in elk geval te minderen!

 3. Thanks Marloes!
  Ik ben nog student en was altijd een flinke drinker. Sinds een paar maanden de streep doorheen gezet en drink nu al een tijdje niet meer dan iets van 3 glazen per week. Vind het soms wel balen, maar een artikel als dit geeft me weer de moed gewoon hiermee door te gaan 🙂 Ik wil graag een gezond lijf en 2 tot 3 keer per week aan de drank gaat daar niet mee samen.

 4. Zó herkenbaar! Ben de afgelopen weken veel uit geweest en begin dat nu toch wel te voelen aan m’n heupen, even minderen…! Echt een goed artikel! En dan heb je bij de calorieën nog niet eens de volgende dag meegeteld, extra eten/zin in ongezond eten doordat je zo moe bent van het stappen

 5. Dat gaat dan hard ja! Gelukkig heb ik mijn uitgaansleven achter me gelaten en heel soms pak ik nog eens een terrasje en dan geniet ik ook lekker, ik weet dat het ongezond is en dat kies ik bewust, het overkomt me niet en ik trap niet in zogenaamde gezonde producten die het toch niet zijn. Lekker dan de fruitbiertjes proberen, een Baileys en een portie kaasvingers, jammie!!

 6. Goed artikel!!! Ik ga bijna wekelijks op stap en weet inderdaad dat er veel kcal in bier en snacks zitten… maar dat ik in een paar uur tijd er zo 2000 kcal bij eet/drink sta ik eigenlijk nooit zo bij stil…. toch maar wat vaker de bier afwisselen met een colaatje light… 🙂

 7. Haha, herkenbaar: ik drink ook nauwelijks keer sinds ik geen student meer ben. Maarre, tijdens een wild avondje stappen sta je natuurlijk ook de hele anacht te dansen/springen (afhankelijk van waar je naartoe gaat, haha), dus verbrand je daarmee dan ook niet aardig wat?

 8. Jeetje niet normaal eigenlijk he. Vroeger ging ik 3x per week op stap en dronk ik tijdens een avondje stappen een zoete witte wijn of 6-7 met wat shotjes tussendoor. Alleen daar haal ik al enorm veel calorieen uit. Gelukkig drink ik nu sinds 3 jaar nooit meer alcohol en eet ik clean. Ik ben er dus flink op vooruit gegaan.

 9. Goed om eens zo te zien!
  Ik stap tegenwoordig eigenlijk niet meer. Maar ik dronk toen wodka-redbull… Echt slecht! En dat broodje shoarma kwam regelmatig voor zaterdagnacht. Daardoor lag je soms met buikpijn in bed!! Niet gek dus!
  Ik heb nu net als Marion gewoon een pepernoten-probleem! 🙂 Ik heb een grote zak gekocht en ik maak telkens kleine porties in boterhamzakjes, daarmee blijft het nu hanteerbaar… Hahaha!!! En ik mag van mezelf gewoon alleen die ene zal eten dit jaar. Het helpt me wel om dat soort afspraken met mezelf te maken.

 10. gelukkig ben ik niet iemand die behoefte heeft aan veel uitgaan .
  maar als ik dat dan eens doe let ik wel op wat ik drink af en toe mag je wel eens je laten gaan .
  maar niet altijd 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram