Eet als een expert boek review
| 25 mei 2019

Boekreview: Eet als een Expert

In mijn vlogs kon je al zien dat ik het boek ‘Eet als een expert’ van I’m a Foodie aan het lezen was. Vandaag geef ik mijn uitgebreide mening in dit artikel. Ik krijg vaak vragen van jullie wat een goed informatief boek is om te lezen, als je meer wilt weten over gezond eten. Ik kan je alvast verklappen dat ik dit dan zeker een aanrader vind!

Over de schrijvers

Ik ken I’m a foodie uiteraard al lang. Ze noemen zichzelf een ‘Evidence-based food collectief’. Het is een groep diëtisten en voedings- en gezondheidwetenschappers die infomeren over gezond eten. Daarbij gebruiken ze wetenschappelijke onderzoeken als onderbouwing. Super gaaf natuurlijk! Als mede-diëtist word ik hier helemaal enthousiast van.

Het boek is geschreven door vier leden van het (toenmalige) team van I am a foodie: Marijke Berkenpas, Jolien Klamer, Gaby Herweijer en Liesbeth Smit. Het verscheen in 2016 in de winkels.

boekreview eet als een expert

De inhoud

In dit boek vind je MEGA veel informatie (ruim 170 bladzijden) over gezonde voeding. Alles op basis van de beste wetenschappelijke onderzoeken. Je kunt onder andere het volgende verwachten:

 • Praktische informatie over wat je beter wel en niet kunt eten en drinken en waarom.
 • Verschillende feiten en fabels worden besproken. Bijvoorbeeld of roomboter gezond is, hoeveel eieren je mag eten en of zoetstof echt zo slecht is.
 • Recepten voor verschillende maaltijden en tussendoortjes.
 • 14 voorbeeld dagmenu’s.

De hoofdstukken zijn ingedeeld aan de hand van de verschillende maaltijden, wat het naar mijn idee erg overzichtelijk maakt.

De manier van schrijven

Ik was een beetje bang dat het boek vrij zwaar was om door te komen. Ook van jullie kreeg ik daar verschillende keren vragen over. Het tegengestelde is waar! Het leest heerlijk vlot en is lekker afwisselend met mooie foto’s van heerlijke gerechten. De tekst staat in smalle kolommen, wat ik altijd erg fijn vind lezen. Onderwerpen worden kort en bondig benoemd, je hoeft dus niet bang te zijn over ellenlange teksten over hetzelfde punt.

Kortom, ook voor een complete leek op voedingsgebied is dit boek prima te lezen.

Recensie eet als een expert

Minpunten?

Natuurlijk ga ik ook kritisch zijn, zoals jullie inmiddels weten van vorige boekreviews :). Ik ben dus heel enthousiast over dit boek, maar wat mij betreft is er een minpunt.

Ik voel me namelijk een beetje schuldig na het lezen van dit boek, dat ik vrij veel dingen eet die niet zo gezond zijn volgens deze manier van eten. Wat mij betreft had er iets meer de focus mogen liggen op het feit dat een voedingspatroon niet 100% gezond hoeft te zijn. Ook in het 14 dagen voorbeeldmenu vind ik niet één enkel minder gezond product. Het idee borrelt nu bij me op om de volledige 14 dagen van het weekmenu te gaan volgen voor in een video….is dat een leuk idee?

Dat voor deze methode is gekozen snap ik wel, want als je puur naar de wetenschap kijkt dan zou je het beste zo kunnen eten. Echt haalbaar is het naar mijn idee voor veel mensen niet als je het heel strikt volgt.

Mijn conclusie

Ik ben super enthousiast over dit boek! Heel volledige, super betrouwbare informatie waar ik voor 100% achter sta. Ik denk dat het heel veel mensen duidelijkheid kan bieden en tonnen aan inspiratie voor jouw gezonde eetpatroon. Een aanrader dus, wat mij betreft! Ik heb even gecheckt, op bol.com kost dit het €20,99.

Wat mij betreft kun je het dus wel een klein beetje aanpassen aan jouw eigen leefstijl door ook af en toe een iets minder gezond product toe te voegen :).

Iets voor jou als: Je geïnteresseerd bent in voeding en er graag meer betrouwbare informatie over zou willen lezen.

Niets voor jou als: Je op zoek bent naar een kant en klaar dieet, dat is dit boek niet (en ik vind sowieso niet dat je daar welk boek dan ook voor zou moeten gebruiken ;), ga dan beter naar een diëtist!).

Voor alle duidelijkheid wil ik je even zeggen dat dit artikel niet gesponsord is. Ik ben oprecht enthousiast over dit boek en over I’m a foodie in het algemeen. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort naar hun symposium!

Groetjes, Marloes

Kende jij dit boek? Wat vind jij ervan?

11 reacties

 1. Boek meteen besteld. Het klinkt zo goed!
  En een kijkje op de website genomen en me aangemeld voor de nieuwsbrief!
  Je maakt me zo blij met deze informatie!

 2. Leuk om te lezen da er wel een boek bestaat die niet mislijd… eerlijk grzegt ben ik nogal geneigd om het aan te Schaffen om de reden die jij afkeurt… maar omdat jij zo anthausiast bent en ik het super leuk vind zulke boeken te hebben en inspiratie uit te halen ga ik er over nadenken het te bestellen…
  Maar ik wacht nog wrl even af of jij zo’n video hierover gaat posten en dan jou review hierover te horen… is dat verstandig 😊

 3. Ben benieuwd naar die 14 dagen 100% gezond leven! En of ik mezelf daarna kan motiveren het ook vol te houden…

 4. Die wetenschappelijke onderbouwing van hen klopt niet helemaal. Er word in dit boek gesproken over hormonen in vlees dat slecht zou zijn voor de mens. Van nature zit dit er inderdaad in maar dit is niet schadelijk voor de gezondheid!!
  Er word door de veehouders geen hormonen toegediend!! Daarom heb ik moeite met dit boek omdat het niet genoeg is uitgezocht.
  Lees onderstaand stuk ook maar eens.
  “Uit voorzorg is het daarom verboden in de EU om gebruik te maken van hormonen in de veehouderij [1]. Dit houdt in de Europese Unie het toedienen van hormonen aan dieren verboden is. Daarnaast mogen met hormonen geproduceerde voedingsmiddelen ook niet worden ingevoerd en verkocht. Dit vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s [1].”

 5. Ik ben benieuwd. Ik heb het boek besteld. Ik vind het wel jammer dat er geen e-versie is, maar goed, het is zo…. Dat 14-daags menu eens doen, vind ik een super tof idee! Ik kan niet wachten…

 6. Jaaa Marloes! Doe die 14 dagen als video, leuk! Ik ben benieuwd of je het doorstaat om 14 dagen zonder je genietmomentjes het leven door te gaan haha 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram