Eet als een expert zwanger
| 11 februari 2020

Boekreview: Eet als een expert – Zwanger!

Jullie weten inmiddels denk ik wel dat ik fan ben van de boeken van I am a Foodie! Een groep collega-diëtisten en voedingswetenschappers die onder andere hele duidelijke boeken schrijven over voeding, gebaseerd op hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Eerder reviewde ik ‘Eet als een expert‘ en ‘Eet als een atleet‘. Deze keer is het de beurt aan ‘Eet als een expert zwanger!’.

Doelgroep

Dit boek is speciaal geschreven voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Als diëtist geef ik regelmatig adviezen op dit gebied. Ik merk dat vrouwen (en mannen!) door de vele adviezen tegenwoordig door de bomen het bos niet meer zien. Mag je nu wel of geen cafeïne drinken als je zwanger bent? En hoe zit het nu precies met vis?

De inhoud

Dit boek zit boordevol tips en weetjes over voeding voor en tijdens je zwangerschap. Het begint al zodra je de wens hebt om zwanger te worden, want wat is eigenlijk het advies in die periode? Ook vond ik zelfs wat adviezen voor als je eenmaal bevallen bent. Want hoe ga je dan tijd vinden om nog gezond te eten?

Wat ik ontzettend fijn vind, is dat er niet alleen verteld wordt wat je wel en niet zou moeten eten, maar dat dit ook zo goed mogelijk wordt uitgelegd. Waarom kun je nu eigenlijk beter geen alcohol drinken en rauwe vis eten? Wat zijn de risico’s?

Daarnaast staat het boek boordevol tips en trucs, niet alleen van diëtisten, maar ook van onder andere verloskundigen en zelfs toxicologen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen om het verhaal nog duidelijker te maken. Het bevat verschillende recepten voor alle momenten van de dag, uiteraard compleet geschikt voor als je zwanger bent.

Eet als een expert zwanger boekreview

De manier van schrijven

Zoals ik gewend was van de schrijvers van I am a foodie, is het boek ontzettend makkelijk leesbaar. Moeilijke stof wordt heel overzichtelijk op papier gezet, in makkelijk begrijpbare taal ondersteund door leuke afbeeldingen. Ik las het in een paar uur uit, maar ik moet wel zeggen dat ik sommige stukjes slechts scande omdat de stof voor mij al bekend was.

Pluspunten

Hieronder de (wat mij betreft) grootste pluspunten van het boek:

 • Veel betrouwbare en nuttige informatie, waardoor je als zwangere vrouw denk ik een stuk meer zekerheid hebt.
 • Met behulp van recepten en praktische tips, heb je ook direct een idee hoe je het toepasbaar kunt maken in de praktijk.
 • Voor producten die je beter niet meer zou kunnen eten, worden handige alternatieven gegeven.
 • De online lijst van favoriete producten voor zwangere vrouwen vind ik een super fijne aanvulling!
 • Makkelijk leesbaar voor vrijwel iedereen.

Minpunten?

Zoals jullie misschien weten, probeer ik altijd ontzettend kritisch te lezen. Daarnaast probeer ik me te verdiepen in de wensen van een zwangere vrouw, of iemand die zwanger wil worden.

Wat mij betreft is er dan één minpunt, die ik belangrijk vind om te noemen. Ik kan me voorstellen dat je als zwangere vrouw een klein beetje een paniekerig gevoel krijgt na het lezen van dit boek. Er is ZO veel waar je op zou moeten/kunnen letten. Zo veel dingen die een risico kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Hoe ga je zorgen dat je 9 maanden lang niet 1x de fout in gaat??? In het boek wordt meerdere keren benadrukt dat af en toe een ‘foutje’ maken echt niet direct een drama is. Wel wordt daarna direct benoemd dat het uiteraard niet wenselijk is.

Ik snap 100% dat dit het enige juiste advies is dat een professional kan geven. Ik kan me echter ook voorstellen dat sommige (zwangere) vrouwen dit als stressvol zouden kunnen ervaren.

Wat mij betreft zou er een hoofdstuk(je) gewijd mogen worden aan het feit dat je al super bezig bent als je over het algemeen gezond eet en probeert te variëren.

Boek zwanger tips

Mijn conclusie

Wat mij betreft is dit een mega waardevol boek als je zwanger bent of als je dat wilt worden. Ook als diëtist heb ik echter zeker wat dingen gelezen die ik nog niet (precies) wist! Als ik zelf zwanger zou zijn of zou willen worden, dan zou ik dit boek zeker aanschaffen, aangezien ik best een control freak ben en graag goed voor mijn ongeboren kindje zou willen zorgen.

Als jij merkt dat veel wetenschappelijke informatie je juist stress oplevert, dan is het misschien niet het juiste boek voor jou. Bij I am a foodie gaan ze bij zwangeren uit van het principe: Bij twijfel liever op safe spelen als je zwanger bent. Ik kan me hier absoluut in vinden, maar kunnen sommige mensen de adviezen wel als wat streng ervaren.

Voor alle duidelijkheid wil ik je even zeggen dat dit artikel niet gesponsord is. Ik ben oprecht enthousiast over dit boek en over I’m a foodie in het algemeen. 

Groetjes, Marloes

Zou jij dit boek aanschaffen als je zwanger was of wilde worden?

3 reacties

 1. Hoi Marloes,

  Deze vlog komt als geroepen.
  Ik ben zelf al 2 jaar bezig om zwanger te worden. 2jaar niet ongesteld, meerdere bezoeken aan gynaecoloog, pcos geconstateerd en overgewicht.
  Kinderwens is sterk aanwezig. Daarbij advies gekregen om eerst af te vallen van de gynaecoloog. Het is best pittig om overal op te letten. Uiteraard doe je er alles voor om maar zwanger te worden.

  Dit boek lijkt mij een mooi reminder en boordevol informatie waarmee ik verder kan. Ben al 5 kilo kwijt op naar de volgende 5kilo.

  Dank voor je blog van vandaag. Dit motiveert mij nog meer.

  Groeten Cal

 2. Moet je ons iets vertellen ? 😉

  Maar ontopic; ik ben in december bevallen van mijn eerste kind. Tijdens de zwangerschap maakte ik gebruik van de app: zwangerhap om op te zoeken of iets wel of niet mocht. Verder nam ik elke dag een groene smoothie zodat ik zeker wist groente en fruit te hebben genomen. Savonds was ik vaak doodop en had ik geen zin om te koken. Als ik kookte dan kookte ik dubbel om in te vriezen. Dan had ik altijd iets achter de hand voor dagen dat ik geen puf had om te koken. En soms nam ik gewoon een kant en klare salade en een quiche ofzo.
  Nu dat ik bevallen ben heb ik het slowcooken ontdekt. Sochtends alles in de pan doen, laat het acht uur koken zonder naar om te kijken en savonds heb je een gerecht. Ideaal.

 3. Super leuk! Ik heb het boek meteen besteld. Ik ben 20 weken zwanger van mijn eerste kindje en ik ben hier erg blij mee, er zijn zoveel tegenstrijdige berichten online te vinden.. Af en toe weet je niet meer waar je goed aan doet. En nu door jouw review heb ik niet uitgebreid hoeven zoeken voor een goed boek, ik vertrouw jouw mening :). Dus erg bedankt! Groetjes Kelli

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram