Eet als een atleet review
Sportvoeding Trends Voeding

Boekreview: Eet als een atleet

Door

Een tijdje terug gaf ik een review van het eerste boek van I’m a Foodie, Eet als een expert. Vandaag is het de beurt aan de tweede, Eet als een atleet. Volgens de auteurs is dit boek ‘De praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau’. Ik vertel je in dit artikel eerlijk wat ik vind van dit boek en of (en aan wie) ik hem zou aanbevelen.

Voor de duidelijkheid zal ik dit boek op exact dezelfde manier beoordelen als de vorige. Ook dezelfde kopjes dus…

Over de schrijvers

Eet als een atleet is geschreven door andere leden van het ‘I’m a foodie’ team als het eerste boek. Het zijn drie sportdiëtisten die daarnaast nog verschillende andere opleidingen hebben gevolgd. Zo is Saraï Pannekoek ook klinisch epidemioloog, Vera Wisse is voedingswetenschapper en Titia van der Stelt is bewegingswetenschapper. VEEL kennis dus, onder deze drie professionals.

Boek review im a foodie

De inhoud

Dit boek is dus bedoeld voor sporters. Bij het schrijven is gebruik gemaakt van 10 fictieve sporters van verschillende niveau’s. Onder andere een recreatieve sporter, een krachtsporter en een duursporter. Zo kunnen alle type sporters informatie vinden die voor hen geschikt is.

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken, gedeeltelijk gebaseerd op de sportvoedingspiramide:

 • Basisvoeding, waarin wordt benadrukt dat een gezonde basisvoeding eigenlijk het meest belangrijk is. Hiervoor is het vorige boek (Eet als een expert) ook top!
 • Sportspecifieke voeding. Hierin lees je wat je kunt eten voor, tijdens en na het sporten. Verschillende soorten sport worden besproken. Ook vind je hier verschillende recepten en wordt gesproken over eiwitrijke producten en sportdrankjes.
 • Supplementen, waar je leest over het effect van verschillende supplementen zoals bietensap, creatine en cafeïne. Kort maar krachtig lees je het effect en of het nuttig is om het te gebruiken.
 • Maatwerk, het laatste hoofdstuk bevat informatie over specifieke omstandigheden. Zoals sporten en eetstoornissen, sporten op hoogte, reizen tijdens het sporten en de veganistische sporter.

Kortom, ontzettend veel informatie in een relatief dun boek van 190 bladzijden.

De manier van schrijven

Net als het vorige boek van I’m a foodie, leest het boek relatief snel en bevat het veel mooie afbeeldingen. Ik moet wel zeggen dat deze informatie iets lastiger te begrijpen is voor leken. Ook bevat dit boek meer langere lappen teksten. Logisch, want je gaat iets meer de diepte in over voeding. Hierdoor vlieg je minder snel het boek door en moet je je iets beter concentreren. Nog steeds is het taalgebruik echter gewoon relatief makkelijk te begrijpen.

Boek sportvoeding

Minpunten?

Ik moet echt goed nadenken en heel kritisch zijn als ik minpunten wil noemen aan dit boek. Het is gewoon heel compleet! Wat denk ik een klein nadeel is, is dat op sommige informatie niet heel diep wordt ingegaan. Dat zou ook onmogelijk zijn geweest, omdat er ontzettend veel wordt besproken in het boek. Wil je alles uitgebreid aan bod laten komen, dan zou het boek minstens 2x zo dik worden.

Voor beginners op het gebied van sport en voeding, zal het misschien iets lastiger te begrijpen zijn. Misschien moet je sommige delen een paar keer lezen voordat je helemaal begrijpt wat er gezegd wordt. Ik vind dit echter moeilijk te beoordelen, omdat het stof is waar ik zelf heel erg in thuis ben.

Het blijft echter gewoon heel veel informatie, die af en toe best pittig is om te begrijpen.

Mijn conclusie

Ik ben enthousiast! Ik zou dit boek aanraden aan iedere sporter die zichzelf iets meer wil aanleren over wat een goede voeding is bij frequent sporten. Vanaf ongeveer 3x per week sporten, kan dit boek zeker nuttig zijn. Je hoeft er dus echt geen topsporter voor te zijn! Ik denk dat dit boek ook een heel leuk cadeautje kan zijn voor een sporter.

Iets voor jou als: je minimaal 3x per week (of vaker) sport en je geïnteresseerd bent in goede voeding voor een sporter.

Niets voor jou als: je minder vaak sport of als je geen zin hebt om zelf al het uitzoekwerk te doen. Wil je een advies op maat gemaakt? Ga dan eens langs een sportdiëtist!

Voor alle duidelijkheid wil ik je even zeggen dat dit artikel niet gesponsord is. Ik ben oprecht enthousiast over dit boek en over I’m a foodie in het algemeen.

Groetjes, Marloes

Kende jij dit boek? Wat vind jij ervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Teha 3 jarengeleden

  Het eerste boek heb ik net uit en vond ik fantastisch! Heel veel informatie over praktische zaken en ik eet nu weer veel bewuster. Was ik al door jou te volgen maar dit zette weer even de puntjes op de i. Hun site is ook erg handig.
  Ben jij naar die studiedag van ze geweest, die was de 14e dacht ik?
  Dit boek ga ik zeker ook bestellen. Dank voor de review.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: