Afvallen Lichaamsmetingen Trends Voeding

Body Positivity – Wat ik vind van deze trend!

Door

De laatste maanden lijkt de term ‘Body Positivity’ ineens overal op te duiken. Vooral op internet en social media, is het een ware hype. Ik merk dat het heel veel mensen bezig houdt. Daarom dacht ik dat het zeker niet kon ontbreken op optimavita.nl. Deze trend vind ik namelijk ontzettend fijn, maar ik heb er toch een klein beetje gemixte gevoelens bij…

Body Positivity

Bij body positivity gaat het erom dat je tevreden kunt zijn met het lichaam dat je hebt. We zijn allemaal prachtig! Of je nu rondingen hebt, heel erg slank bent of heel erg gespierd, wees trots op wie je bent! (Kleine) imperfecties hebben we allemaal, zo liet ik je laatst nog mijn striae, cellulite en plekjes op mijn benen zien. Dit is niet iets om je voor te schamen en al helemaal niet iets dat je hoeft weg te werken met Photoshop!

Een positieve trend!

In grote lijnen vind ik dit ZO’N ontzettend positieve trend! Ik heb het gevoel dat het merk Dove hier een beetje mee is gestart, toen ze dames in alle vormen en maten in hun reclames lieten voorkomen. Ik zie het nu steeds vaker. Modellen in tijdschriften hebben echt niet allemaal meer maatje 34-36, ik zie vaker pukkeltjes of andere oneffenheden voorbij komen in advertenties en ik heb het idee dat het niet meer gewaardeerd wordt als een foto van een celebrity flink is bewerkt met Photoshop.

Natuurlijk vinden we het hartstikke leuk om de mooiste foto’s van onszelf te delen met onze social media volgers, maar ik zie ook steeds vaker afbeeldingen voorkomen die minder voldoen aan het ‘standaard perfecte plaatje’. Zo deelde ik zelf de foto’s hieronder, met een crappy lichaamshouding.

Fijn! Want we zijn inderdaad allemaal prachtig zoals we zijn. Ik merk in mijn praktijk dat mensen hun doelen eerder bereiken, als ze zichzelf ook durven te accepteren op het startmoment. Afvallen of aankomen is namelijk best heel moeilijk als je jezelf constant de grond in praat en niet accepteert.

Strak in trouwjurk

Toch gemengde gevoelens…

Ondanks al deze positiviteit, maakt de diëtist in mij zich stiekem een klein beetje zorgen. We leggen namelijk zo de focus op ‘mooi zijn’, dat we het aspect ‘gezond zijn’ compleet lijken te vergeten. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat we allemaal slank zouden moeten zijn, want ik weet als geen ander dat iemand met maat 44 veel gezonder kan zijn dan iemand met maat 38. Wat ik bedoel, is dat je tevreden kunt zijn over hoe je eruit ziet en tegelijkertijd kunt werken aan een fit en gezond lichaam.

Mensen met zwaar overgewicht kunnen er prachtig uit zien, maar hebben wel een hogere kans op verschillende ziektes en aandoeningen. Dit geldt overigens net zo hard voor mensen met ondergewicht, of voor mensen met een normaal gewicht die super slecht eten of nooit bewegen.

Ik ben gewoon bang dat door de body positivity trend op social media, jongeren niet meer de noodzaak inzien om gezond te leven! Want we zijn toch allemaal prachtig zoals we zijn!?

Uiteraard zijn we dat!! Maar verlies alsjeblieft je gezondheid niet uit het oog.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel met dit artikel. Ik ben ook heel benieuwd hoe jij hiernaar kijkt!? Snap je mijn angst? Of denk je dat het wel meevalt? Ik ben oprecht benieuwd!

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van deze body positivity trend? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Marjolein 4 jarengeleden

  Goed artikel! Ik heb mijzelf altijd mooi gevonden. Zo ben ik opgevoed. Daardoor heb ik lang niet doorgehad dat ik langzaam zwaarder werd met een piek van 103 kg. Op moment dat mijn werkkleding in mijn linf begon te snijden wist ik dat er wat mis was. Ik leefde ook niet zo gezond. Momenteel een goed gewicht van rond de 70kg en sport of beweeg dagelijks en eet veel gezonder. Voel me nu beduidend beter dan toen en eerlijk… hou nu nog meer van mijzelf …

  Reageer
  • Marjolein 4 jarengeleden

   Met een kleine side note… door het afvallen heb ik wat hangende vellen bij mijn buik maar zelfs die heb ik nu weten te accepteren 😉

   Reageer
   • Marloes 4 jarengeleden

    Super goed gedaan! Mooi voorbeeld van hoe het geleidelijk de minder gezonde kant op kan gaan. Echt knap dat je zo veel afgevallen bent!

    Reageer
 2. Lisa 4 jarengeleden

  Eindelijk iemand die er precies hetzelfde in staat! Ik vind het heel mooi om te zien als mensen blij zijn met hun lichaam maar tegelijkertijd denk ik ook aan de gezondheid en dat als je erg ongezond eet meer kans hebt op hart- en vaat ziekten bijvoorbeeld. Leuk om er eens een artikel over te lezen!

  Reageer
 3. Jamie 4 jarengeleden

  Hi Marloes! Sinds een tijdje lees ik graag jouw berichten en kijk ik jouw filmpjes! Ik snap je zorgen wel die je benoemd in dit artikel. Zelf ben ik helaas wat te ver doorgeslagen in het ‘gezonde’, waardoor ik nu ondergewicht heb en bang ben om aan te komen. Dit heeft bij mij waarschijnlijk erg te maken met het feit dat ik mijzelf moeilijk kan accepteren met een ‘vetje’ meer. Dit is dus het ene uiterste, maar het andere uiterste is inderdaad ook dat ik steeds vaker mensen met overgewicht voorbij zie komen die allerlei ongezonde dingen eten en het ‘fitgirl’ begrip als het ware ‘boycotten’, om het maar even zo te noemen :’). Ik heb dus het idee dat dit een beetje een ommekeer is geworden en ik hoop dat mensen voor zichzelf wel ook nog gezonde keuzes blijven maken. Dit geldt ook voor mijzelf trouwens, maar dan met het terug vinden van een goede balans.

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Daar heb je helemaal gelijk in Jamie!

   Reageer
 4. Claudia 4 jarengeleden

  Ik wou dat ik je eerder had gevonden want ondanks dat ik netjes op gewicht ben nu 60kilo woog er 84 ? zie ik mezelf nog altijd als vol . begin wel door jou te leren dat iedere vrouw er mag zijn dus ook ik

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Zeker jij ook!! Fijn om te horen 🙂 Xx

   Reageer
 5. Gerdie 4 jarengeleden

  hier ben ik het helemaal mee eens!
  Super goed artikel!ben er zelf nog lang niet,maar druk mee bezig om een gezond gewicht te krijgen want dat is het aller belangrijkste voor de gezondheid…

  Reageer
 6. Mascha 4 jarengeleden

  Beste Marloes,

  Volgens mij is je zorg niet nodig. Ik heb overgewicht en juist body positivity heeft mij een extra stimulans gegeven om gezonder te gaan leven. Ik mag er immers ook zijn. Juist doordat je je zo afschuwelijk, zo walgelijk en zo ongewenst voelt, ga je je verstoppen. En nog meer je troost zoeken in eten. Natuurlijk wil ik iets anders en natuurlijk wil ik gezonder. Dat lukt alleen met een positieve kijk naar mezelf.

  Ik denk dat niemand denkt dat body positivity betekent dat een gezond gewicht niet meer belangrijk is. Wel komen vrouwen met overgewicht tot de ontdekking dat ze geen hekel aan zichzelf hoeven te hebben.

  Ik schrik er wel van dat jij als professional er gevaar in ziet. Maak je maar niet druk, ook commercieel niet. Hoe meer vrouwen denken dat ze goed zijn zoals ze zijn, hoe meer vrouwen de stap naar een gezond gewicht durven maken.

  Met vriendelijke groet,
  Mascha

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: