Blue Band fruit en groentespread
| 17 maart 2018

Review: Blue Band Fruit en Groentespread

Ik heb volgens mij nog nooit zo veel verzoekjes gekregen voor een review voor een bepaald product als de afgelopen tijd! Massaal vragen jullie naar wat ik vind van de nieuwe fruit en groentespreads van Blue Band. Ik kon dan ook niet anders dan naar de winkel gaan en de drie verschillende varianten in mijn mandje mikken. Vandaag vertel ik je of ze in mijn ogen gezond zijn. Ook review ik de ingrediënten, prijs en smaak.

Disclaimer: Ik krijg niet betaald voor dit artikel. Dat zal trouwens nooit mijn mening veranderen, ik vind eerlijk zijn naar jullie mega belangrijk.

Het product

Blue band heeft dus drie verschillende fruit- en groentespreads op de markt gebracht. Je kunt dit gebruiken voor op je boterham, cracker of beschuit. De spreads komen in potjes van 170g en zijn er in drie verschillende varianten: aardbei en bietjes, appel en wortel en de smaak abrikoos en pompoen. Zo op het eerste oog spreekt de laatste mij het meest aan en de eerste het minst.

gezond zoet broodbeleg

Wat belooft de fabrikant

Op de verpakking staat ‘70% groente, fruit en peulvruchten’, geen stukjes, geen toegevoegde suikers, vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Dat klinkt veelbelovend! Ik hoop dat er geen suikervervangers als honing of siroop in dit product zitten.

De ingrediënten

Hieronder de ingrediënten per smaak:

Aardbei en bietjes: Fruit 38% (aardbeienpuree 22%, bananenpuree, rozijnen), kikkererwten 22%, koolzaadolie, water, bieten 11%, kleurstof (zwarte wortel, rode paprika), pectine, natuurlijk aroma’s, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Appel en wortel: Fruit 33% (appelpuree 25%, rozijnen), kikkererwten 20%, wortel 18%, koolzaadolie, water, pectine, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), conserveermiddel (kaliumsorbaat), kleurstof (caroteen).

Abrikoos en pompoen: Fruit 29% (gedroogde abrikoos 12%, rozijnen, bananenpuree), pompoenpuree 21%, kikkererwten 20%, water, koolzaadolie, pectine, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), natuurlijk aroma, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat)

Fijn dat er maar ongeveer 1/3 fruit in de spreads zit! Bij jam en stroopsoorten ligt dit veel hoger, waardoor deze producten alsnog veel (fruit)suiker bevatten. Deze spreads bevatten geen suikervervangers, wat ik echt top vind! Ik ben wel een beetje bang voor de smaak…

De kleur en smaakstoffen die in de spreads zitten, zijn natuurlijk. Het valt me op dat er koolzaadolie in zit, dat had ik niet verwacht! Ik vind het eigenlijk wel positief, daardoor bevat dit product wat goede vetten die ons lichaam nodig heeft. Guargom wordt gewonnen uit zaden. Xanthaangom is chemisch. Ik ben persoonlijk niet tegen chemisch bewerkte producten, maar een puur natuur product voelt voor veel mensen toch ‘beter’. Kaliumsorbaat is trouwens vaak ook van synthetisch gemaakte sorbinezuur.

Niet helemaal puur natuur dus. Dat had ik wel verwacht! Wat mij betreft is dit geen probleem, want de chemische ingrediënten in dit product zijn helemaal veilig.

Broodbeleg minder suiker

De voedingswaarden

Hier de voedingswaarden per variant. Ik ga daarbij uit van de hoeveelheid die je normaal gesproken op een boterham of cracker doet. Dit is ongeveer 15g voor een dun laagje beleg.

Voedingswaarde blue band fruit en groentespread

Ik vind de voedingswaarde heel goed als je het vergelijkt met andere soorten zoet broodbeleg. De hoeveelheid suiker is aanzienlijk lager, zelfs dan die in halvajam (+- 4g per broodbeleg). Ook bevatten ze wat goede vetten, wat ik vooraf niet had verwacht! De hoeveelheid eiwit is laag, maar dat kan ook niet anders bij een product dat vrijwel enkel groente en fruit bevat. De eiwitten die erin zitten, komen voornamelijk uit de kikkererwten.

De prijs

Ik betaalde €2,59 voor een potje. Dit is een stukje duurder dan de prijs van een gemiddeld potje jam of appelstroop. Ik vind het niet een hele gekke prijs, maar ik denk dat mensen met een klein budget toch sneller een andere keuze zullen maken.

Groentespread

De smaak

Dit heeft me oprecht verrast! Ik houd namelijk écht niet van de smaak van bietjes en andere groenten in spreads en drankjes, maar de smaak van de vruchten overheersen in deze spreads. Hierdoor vind ik alle drie de varianten oprecht lekker. Ik zou ze zeker als vervanger van jam kunnen accepteren. De variant met abrikoos en pompoen is zoals ik dacht absoluut mijn favoriet! Zo lekker zoet.

De structuur is steviger en romiger dan ik had verwacht. Ik verwachtte een waterige massa, die constant van je mes afglijdt. Dat is zeker niet het geval (dat kun je hierboven wel een beetje zien). Dit komt vast door het toevoegen van de koolzaadolie en de verdikkingsmiddelen (de gommen). Naar mijn idee zijn dit dus zeker nuttige toevoegingen.

Appel en wortelspread

Mijn conclusie

Ik ben absoluut veel enthousiaster dan ik vooraf had gedacht! Ik vind dit een perfecte vervanger voor bijvoorbeeld jam, appelstroop of perenstroop. Het bevat aanzienlijk minder suiker, wat ideaal is voor bijvoorbeeld kinderen en diabeten, maar ook voor vrijwel ieder ander persoon. De smaak is wat mij betreft gewoon goed! Ik denk oprecht dat veel kinderen ervan zullen smullen.

Desondanks zul je mij persoonlijk niet vaak een potje zien kopen. Ik gebruik nu eenmaal vrijwel nooit zoet broodbeleg omdat ik dan meer zin krijg in zoet. Wat mij betreft dus liever hartig beleg. Ik kan me wel voorstellen dat ik dit af en toe op een eiwitpannenkoek zou smeren. De potjes komen dus zeker wel op!

Ik ben heel benieuwd of deze spreads misschien iets voor jou zijn!?

Groetjes, Marloes

Zou jij deze Blue Band fruit en groentespread kopen na mijn review?

 

7 reacties

  1. Toen ik dit in de winkel zag liggen, moest ik vooral aan baby voeding denken, maar dat kan aan mij liggen… maar mirsschien dat ik het toch een keer ga proberen.

    1. Haha, dat had ik precies zo! ?
      Maar deze review doet me toch besluiten het eens te proberen! Misschien lekker in het weekend op een cracker bij de ‘ik-kan-niet-kiezen-lunch’!

  2. Ik denk dat dit inderdaad best lekker is als ik alles zo lees, op een havermout pannekoek of een geroosterde kharme boterham/ cracker…ga het zeker een keer proberen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram