(Bijna) Perfecte Healthy Snack: Beef Jerky Gezond?!

Beef jerky gezond

Ik heb laatst tijdens het boodschappen doen een gezond tussendoortje gevonden, wat naar mijn idee nagenoeg perfect is! Ik weet dat het in Amerika ontzettend populair is, maar had het nog niet in de Nederlands schappen zien liggen. Ik heb het over Beef Jerky! Vandaag vertel ik je wat het precies is, waarom ik er zo enthousiast over ben en wat de kleine ‘maar’ is.

Het product
Beef Jerky zijn kleine reepjes rundvlees, die vervolgens gedroogd en gekruid zijn. Je hebt het in verschillende smaken. Ik ging voor ‘original’ maar ik zag ook de variant ‘sweet & hot’ liggen. Ik kocht de Beef Jerky bij de Jumbo bij mij in de buurt, maar je kunt het ook bij de Albert Heijn kopen. Het is een handige kleine verpakking van 25 gram, die je zo in je tas kunt gooien en mee kunt nemen als tussendoortje.

Beef Jerky2

Wat belooft de fabrikant
Op de verpakking staat ‘No added MSG’ (=Mononatriumglutamaat, een smaakversterker die ook wel vetsin wordt genoemd). ‘No artificial colourings’ (geen kunstmatige kleurstoffen) en ‘High in Protein’ (rijk aan eiwit). Echt een beetje beloftes in de Amerikaanse stijl als je het mij vraagt. Ze zijn natuurlijk wel allemaal positief, maar hoe meer beloftes op een verpakking staan, hoe wantrouwiger ik wordt.

De ingrediënten
Rundvlees, suiker, zout, sojasauspoeder (tarwe, sojabonen, zout, maltodextrine), gehydrolyseerd maïseiwit, gistextract, specerijen, aroma, nitrietpekelzout (zout, conserveermiddel: natriumnitriet), antioxidant: extract van rozemarijn, zuurteregelaar: citroenzuur, rookaroma.

Zeker geen korte ingrediëntenlijst, dat is natuurlijk een beetje jammer. Suiker is het tweede ingrediënt, er zal dus misschien best veel inzitten. Hoeveel precies, dat zien we hierna. Ik vind de ingrediënten verder niet echt heel schokkend. Natriumnitriet moet je niet in grote hoeveelheden binnenkrijgen, maar dat gebeurt waarschijnlijk ook niet.

De voedingswaarde
Hieronder zie je de voedingswaarde per 100g Beef Jerky en per portie (1 zakje).

Beef Jerky

Naar mijn idee valt de hoeveelheid suiker best mee. 3,2g suiker per portie is minder dan 1 suikerklontje. Er zijn weinig tussendoortjes die dit evenaren. Waar ik heel enthousiast van wordt als sporter, is de relatief grote hoeveelheid eiwit! Bijna 10g in een kleine portie, perfect! Tenslotte bevat het weinig vet en calorieën. Heerlijk voor als je gewoon even snaaitrek hebt dus. De hoeveelheid vezels staat niet op de verpakking, dus die weet ik niet. Ik denk heel weinig.

De smaak
Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het heel lekker! De stukjes zijn vrij hard en ‘chewy’, zodat je lekker lang kunt doen over je zakje. Het kost echt wat werk om de Beef Jerky naar binnen te krijgen. Voor mij is dat perfect, want ik houd nu eenmaal van eten. De smaak is licht zoet/zout en rokerig als gegrild vlees, een heerlijke combinatie als je het mij vraagt. Doordat het niet heel zoet is en veel eiwit bevat, krijg ik geen extra trek als ik dit tussendoortje op heb. Dit is bij veel andere dingen wel anders bij mij!

Beef Jerky4

De prijs
So far so good naar mijn idee, waar zit dan het addertje onder het gras!? Hier! Bij de prijs. Voor een mini zakje van 25g (1 portie) betaalde ik bij de Jumbo €1,98. Bij de Albert Heijn betaal je €2,02. Ik vind dat nogal wat voor een snack!

Mijn conclusie
Naar mijn idee is Beef Jerky een bijna perfecte gezonde snack voor de kauw-behoefte-lekkere-trek-maar-niet-echt-honger. Als je snapt wat ik bedoel. Weinig calorieën, vet en suikers maar veel eiwit! Ook de smaak en de structuur vind ik echt fijn. De toevoegingen in dit product zijn niet perfect gezond, maar ik kleine hoeveelheid zeker niet schadelijk. Daar zou ik dus ook prima mee kunnen leven. De enige grote MAAR….is die prijs! Ik zou gewoon echt niet snel een paar pakjes kopen, omdat je ongeveer €2,- per pakje betaalt. Misschien zou ik het nog wel onderweg kopen als ik trek heb, bijvoorbeeld bij een benzinestation. Lang verhaal kort….naar mijn idee bijna een perfecte healthy snack!

Groetjes, Marloes

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond om te lezen. Ik ben erg benieuwd of jij Beef Jerky kent en of je het gaat proberen naar mijn artikel. Ik hoop in ieder geval van harte dat het ooit iets betaalbaarder verkrijgbaar gaat zijn. Weet iemand trouwens wat de prijs in Amerika ongeveer is?

Groetjes, Marloes

Ken jij Beef Jerky? Ben je nieuwsgierig geworden? 

26 reacties

 1. Haha ik ben al een tijdje bekend met Beef Jerky en eet het ook regelmatig. Bij de action is dit ook verkrijgbaar voor veel goedkoper! Ik krijg wel altijd de vraag van mijn moeder of ik hondenvoer aan het eten ben…

  1. Ik snap je moeder wel! 🙂 Het ziet er niet echt heel smakelijk en uitnodigend uit!!
   Maarja, zo’n artikel met het enthousiasme van Marloes maakt me dan toch nieuwsgierig 😉

 2. Ik ken t van vroeger, ook in Zuid Afrika is dit heel bekend. Bij de action heb je het inderdaad goedkoper maar ik heb nog altijd op m’n lijstje staan om het zelf te gaan maken..heb al een droogmachine die ik gebruik om vlees te drogen voor mijn honden. Dan zal t ook goedkoper zijn denk ik!

 3. Ik heb in het verleden wel eens Beef Jerky geprobeerd. Smaakte me prima, maar ik vond het te droog en hard. Dat is dan ook eigenlijk meteen de reden waarom ik het nu niet meer eet 😉

 4. Hmmm ja ik weet niet of het iets voor mij zou zijn. Misschien eens proberen, maar wel duur inderdaad.

  P.S.> Doordat het niet heel zoet is en geen eiwit bevat, krijg ik geen extra trek –> veel eiwit bedoel je juist? 🙂

 5. Ik ben zuid-afrikaans en in zuid-afrika hebben wij biltong…. Echter vindt ik zelf biltong veel lekkerder dan de beef jerky. De biltong is iets minder droog en de kruiden lekkerder.

  1. Jaaa, mijn vriend is geboren in Zuid Afrika en is ook weg van Biltong. Ik vind het persoonlijk minder lekker. De Jumbo verkoopt trouwens biltong! Wel ook heel prijzig…

 6. Foutje in de zin hieronder denk ik
  “Doordat het niet heel zoet is en geen eiwit bevat, krijg ik geen extra trek als ik dit tussendoortje op heb”.
  Geen=veel

 7. Hoi, interessant om te lezen, maar ik heb alle producten waar suiker in zit verbannen , met uitzondering van af en toe een geniet momentje. Aleen eet ik dan liever iets ander’s dan dit?
  Heb jij ervaring met Vasten? Zou je daar een keer iets over willen Schrijven! Hoorde pas iets over 5:2 dieet?
  I’s dat wel gezond?

 8. ieeeuw zo vies vind ik dit! Na 10 min zat ik nog steeds op het zelfde stukje te kauwen haha; ) gelukkig kunnen smaken verschillen!

 9. Lijkt me inderdaad een gezond tussendoortje, maar ik ga het niet proberen. Hou niet zo van puur vlees, al helemaal niet als het moeilijk kauwbaar is. Ik houd eigenlijk alleen van vlees als het gecombineerd wordt met een koolhydraatrijk product zoals brood of pasta :-). Doe mij als tussendoortje maar gewoon een stuk fruit, meer mijn smaak ;-).

 10. Ik had dit stukje gelezen een paar dagen geleden en kwam stomtoevallig dezelfde middag zakjes Beef Jerky tegen bij de Action. € 1,49 waren ze daar (als ik het goed onthouden heb), en dat waren ook pakjes van 25 gram.

  Ik ken Beef Jerky uit Amerika, het leek mij ook heel lekker (omdat ik veel meer van hartig houd dan van zoet), maar uiteindelijk vond ik het toch niet zo lekker, vooral omdat je er inderdaad eindeloos op zit te kauwen maar ook het idee, geloof ik… vlees uit zo’n zakje. 😉

 11. Ik kende het al wel langer. Ook toen ik (2x) naar Amerika ging had ik mezelf voorgesteld om daar veel van te eten, want dichtbij de bron is het goedkoper, toch? Dat bleek tegen te vallen. Voor zo’v kleine verpakking betaalde je alsnog vaak $1,80. Ik heb het alleen bij de Wallmart van een ander, minder lekker, merk gezien voor $1,75.
  Ik vind het zelf heerlijk en juist omdat het wat taai is doe ik ook wat langer met een zakje. 2 euro voor 4 a 5 keer snacken maakt de prijs alweer redelijker in mijn ogen.

 12. Volgens mij zijn de ingrediënten aangepast, want volgens de website van AH zit er het volgende in: (waaronder MSG) In­gre­di­ën­ten : Runds­vlees, sui­ker, SO­JAsaus­poe­der (SO­JAbo­nen, zout, TAR­WE), zout, MAISglu­co­se­stroop, aro­ma ge­hy­dro­ly­seerd MAISei­wit en ge­hy­dro­ly­seerd SO­JAe­wit, mal­todex­tri­ne, smaak­ver­ster­ker: mo­n­o­na­tri­um­glu­ta­mat, an­ti­oxi­dant: na­tri­um­ery­thor­baat, ni­triet­pe­kel­zout (zout, be­waar­mid­del: na­tri­um­ni­triet), rooka­ro­ma.
  Hoewel MSG van nature wel in veel producten voorkomt, lijkt het mij dat het toegevoegd is.

  Voor mij maakt het niet uit omdat het in mijn ogen niet zo slecht is en ik mezelf qua voeding geen restricties op wil leggen, maar ik kan me indenken dat er mensen zijn die dit absoluut niet willen eten.

  Groetjes,
  Tan
  (PS: leuke site en blog! Ik blijf je volgen!)

 13. Ik heb dit zelf ook al een keertje gegeten en ik ben helemaal gek van dit spul
  Ik vond deze reviews heel behulpzaam bedankt daarvoor? In Amerika kan je zo een lange strip of een zakje voor 1$ kopen. Maar het probleem van de prijs zit hem in het vocht verlies. Doordat het vlees gedroogd is verliest het vlees de helft van zijn gewicht daarom is dit product zo prijzig. Maar alsnog is het product wel aan de prijzige kant.

 14. hoi het is in canada/ amerika rond de 10 á 12 dollar voor paar 100 gram heb familie daar en nemen het soms voor me mee maar hier is het bijna onbetaalbaar maar het is ook gewoon echt zo zo lekker! en daarbij nog veel gezonder als haribo zeg maar haha ja ik vind het helemaal geweldig en voed ook nog ook!

 15. Ik maak mijn beef jerky helemaal zelf en veel lekkerder en gezonder. Zelf naar smaak maken heerlijk! En het is in een dag klaargemaakt (exclusief voorbereiding en drogen natuurlijk).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram