Bij anderen lijkt het makkelijk
Feiten en fabels Voeding

Bij anderen lijkt gezond leven zo makkelijk…

Door

Wat kun je jezelf toch soms een kneus voelen. Je wilt zo graag gezond leven, maar elke keer trap je in dezelfde valkuil. Hoe moeilijk kan het zijn?? Anderen kunnen het toch ook!? Over dit onderwerp denken heel veel mensen regelmatig na. We hebben het er echter vrijwel nooit over. Tijd om dat te doorbreken!

Gezond leven is lastig

Je zegt het zo makkelijk: ‘Ik ga gezond leven’! Gewoon een beetje meer bewegen, veel groenten en fruit eten. That’s all. De praktijk blijkt echter anders. Na een paar dagen fanatiek te zijn geweest, springen die oude gewoontes weer naar boven.

Ik denk dat het heel belangrijk is om te beginnen met toegeven dat gezond leven gewoon verdomde lastig is! Zeker als je het nog niet zo lang doet. Nieuwe gewoontes aanleren kost aandacht en tijd. Heel veel tijd. Besef voordat je begin dat je regelmatig nog zult terugvallen in oud gedrag.

Het lijk misschien negatief om vooraf al uit te gaan van kleine teleurstellingen, maar in werkelijkheid merk ik dat realistisch zijn juist helpt! Als je bij de start van jezelf verwacht dat het 100% gaat lukken, dan is de kans dat je teleurgesteld raakt en uiteindelijk opgeeft vele malen groter. Geef jezelf dus de ruimte om kleine foutjes te maken.

Maar anderen gaat het zo makkelijk af!?

Het balen over onszelf wordt alleen maar groter, als we denken aan iedereen die het wél gewoon lukt. De buurvrouw, die ene collega, die blogger (hehe)…als zij het kunnen, waarom jij dan niet?

Probeer je te beseffen dat iedereen zijn/haar eigen problemen heeft met gezond leven! Mega veel mensen haten sporten, eten te grote porties of snacken stiekem de kasten leeg. We praten er alleen niet graag over. Logisch, want het is confronterend! Je hebt het misschien met je partner of je beste vriendin over deze problemen, maar zeker niet met mensen die iets verder van je af staan.

Onthoud ook dat je jouw eerste stapjes onmogelijk kunt vergelijken met iemand die al jaren bezig is met gezond leven. Dat is alsof je jouw schaatskwaliteiten vergelijkt met die van Sven Kramer. Zoals ik hierboven al zei, een nieuw patroon aanleren is altijd lastig. Lastiger dan het volhouden van een patroon dat je al jaren volgt.

Ook als je het al jaren doet, zijn er echter momenten dat het gewoon even niet lukt. Om mezelf als voorbeeld te nemen: een paar jaar terug snoepte ik meerdere keren per week stiekem uit de keukenkastjes. Dat is nu hooguit een paar keer per maand. Mijn ‘probleem’ is dus niet opgelost! Ik heb het alleen meer onder controle waardoor het niet echt meer een probleem is :).

Voor het eerst ongesteld

Streng zijn voor onszelf…

Bovendien zijn we voor onszelf altijd een stuk strenger dan voor een ander. Als een vriendin twee weken niet heeft gesport, geef je haar geruststellende en motiverende woorden. Als we het zelf doen, dan zijn we daar oprecht teleurgesteld en flink geïrriteerd over.

Ditzelfde geldt voor snoepmomentjes. Als we een ander een keer flink veel zien eten, dan is dat ‘normaal’. Als we het zelf doen, dan komt het veroordelende schuldgevoel al snel om de hoek kijken.

Een heel belangrijk punt van gezond leven volhouden, is niet altijd zo streng zijn voor jezelf! Dat je af en toe even flink de mist in gaat, is alleen maar logisch. We zijn mensen, geen robots.

Stay positive!

Hoe moeilijk het ook is, blijf positief denken. Het is echt niet vreemd dat je af en toe foutjes maakt. Het lijkt misschien alsof anderen dat niet doen, maar dat is niet zo! Niemand leeft altijd 100% gezond. Niemand is altijd gemotiveerd en vrolijk. Niemand heeft altijd zin om te sporten. Als iemand zegt dat dit bij hem/haar wel zo is, liegt diegene.

Het wordt langzaam iets makkelijker als je blijft oefenen! Dat oefenen gaat echter met vallen en opstaan…zoals bij alle dingen waar je nog niet zo goed in bent.

Groetjes, Marloes

Herken jij dit probleem? Dat het bij een ander altijd makkelijker lijkt?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Eveline 4 jarengeleden

  Hoi
  Ik ben echt helemaal weg van je video’s .
  Ik bekijk vooral de rugspieroefeningen dagelijks. Echt geweldig.
  Vraagje. Is het mogelijk om een video te maken met een stepblok. Je weet wel. Echt zo eentje die vroeger erg veel in trek was. Ik mis die heel erg. Die je kunt verhogen ook. Ik ging vroeger heel erg vaak naar die lessen in de sportschool maar ze zijn er nu niet meer. Erg jammer.
  Ik hoop je te horen.
  Groetjes van je nieuwe fan. Eveline

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Hi Eveline! Leuk dat je mijn video’s zo leuk vindt :). Ik gebruik wel eens een step bij het doen van oefeningen, maar écht steps-les geven kan ik niet. Dat is gewoon echt een vak apart, waar ik mezelf nooit in geschoold heb. Zo’n video wordt dus hem dus helaas niet.

   Reageer
 2. Julia 4 jarengeleden

  Heerlijk motiverende blogs schrijf je altijd. Zo begin ik ook weer gemotiveerd aan deze dag! 💪

  Reageer
 3. Jiska 4 jarengeleden

  Dit is zo ontzettend waar. Ik dacht het altijd; waarom kunnen zij het wel??
  Maar ik ben er achter dat eigenlijk niemand 100% gezond leeft. Maar de mensen waarvan ik dacht dat ze dat altijd deden, hebben een goede balans in hun levensstijl, waardoor ze af en toe zonder zorgen kunnen genieten. En nu heb ik na een jaar letten op mijn voeding en bewuster te zijn geworden van wat mijn lichaam nodig heeft, ook die balans gevonden.

  Voor mij gevoel eet ik nu alles wat ik maar wil en blijf stabiel in gewicht. Blijkbaar heb ik nu geleerd wat de behoefte is van mijn lichaam en heb ik een balans gevonden in gezond en af en toe heerlijk genieten!

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Zo goed om te horen! Daar mag je echt mega trots op zijn.

   Reageer
 4. Marielle 4 jarengeleden

  Wat een goed artikel weer! Jouw woorden zijn altijd zo positief en motiverend, heel erg bedankt voor het delen ervan!

  Reageer
 5. Kim 4 jarengeleden

  Deze post komt precies op het goede moment. Dit is name,ijk precies waar ik de laatste tijd vaak aan denk. Waarom lukt het bij andere wel.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: