Bewegen Feiten en fabels Sportvoeding Tips Voeding

Avondeten en sporten

Door

Schermafbeelding 2015-02-19 om 13.15.47

In mijn voorstel stukje heb ik al kort benoemd dat mijn sport zwemmen is. Ik vind het erg leuk en doe dit ook al vanaf het moment dat ik mijn C diploma heb, want niet eerder mag je op wedstrijdzwemmen. Het enige nadeel, de trainingen zijn ‘s morgens heel vroeg of rond het avondeten. Hoe doe je dat nou met het eten als een training bijvoorbeeld om 18.00 uur begint? Ik vertel je hoe ik dit aanpak!

Voor iedereen is het anders hoe de maaltijd valt en hoeveel je kan eten voor of na een training. In dit stukje vertel ik mijn ervaring met het eten en sporten. Ik heb zelf jarenlang gezocht naar een goede oplossing om goed te eten, maar niet met een te vol of juist te leeg gevoel het zwembad in te duiken.

Schermafbeelding 2015-02-19 om 15.30.25

Wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik mijn maaltijden goed verspreid over de dag en vooral geen maaltijden oversla. Tot 15.00 uur is mijn dag vrijwel altijd het zelfde. Ik eet gewoon mijn ontbijt, tussendoortje en mijn lunch, maar bij het tweede tussendoortje tussen 15.00 uur en 16.00 uur wordt het op een dag van een training vaak wat anders. Normaal gesproken bestaat mijn tussendoortje uit wat fruit en een kop thee, maar als ik die zelfde avond ga trainen, maak ik dit tussendoortje groter door bijvoorbeeld kwark en muesli aan mijn fruit toe te voegen of 2 boterhammen bij mijn fruit te eten. Zo krijg ik meer energie binnen die ik hard nodig heb voor een training.

Heel soms, als het echt niet anders kan, eet ik mijn warme maaltijd vlak voor de training, maar daar heb ik tijdens het zwemmen vaak spijt van. Het gevoel van eten dat omhoog komt of steken in mijn zij maken een training niet leuker. Sommigen van jullie zullen dit vast wel herkennen.

Na de training heb ik vaak enorm veel honger. Mijn trainingen duren vaak een uur, maar eer dat ik weer thuis ben, ben ik vaak 2 uur verder. Dat is vaak net de tijd dat ik langzaam over mijn honger heen raak, maar ik weet dat ik nog iets moet eten. Als ik niet zou eten, zou mijn lichaam zich minder goed kunnen herstellen na de zware training.

Vaak zorg ik ervoor dat de boodschappen al gedaan zijn en dat het koken niet veel tijd in beslag neemt. Dit kan bijvoorbeeld roerbak groenten zijn met pasta of rijst en iets van vlees of vis.  Ook wordt er regelmatig voor mij gekookt en kan ik zo aanschuiven. Meestal als ik de geur van eten ruik, komt mijn honger langzaam terug.

Schermafbeelding 2015-02-19 om 15.47.52

Ook al is het na een training al best laat om nog te eten, ik eet een normale portie warme maaltijd. Omdat het meestal al vrij laat is, sla ik mijn tussendoortje van de avond over.

Deze manier werkt vast niet voor iedereen. Voor mij was het ook even zoeken, maar ik denk dat ik deze manier erg prettig vind. Ook neem ik vaak mijn boterhammen en fruit als tussendoortje mee als ik niet thuis ben zodat mijn patroon het zelfde blijft.

Groetjes, Anneloes

Hoe combineer jij de warme maaltijd en een training?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Sherien 8 jarengeleden

  Hoi Marloes!

  Super site! Bedankt daarvoor.
  Ik zit met een vraag waar ik al heel lang tegen aanloop en ik hoop dat jij mij kunt helpen.
  Dat is; Is het goed of slecht om na je training avondeten te eten?

  Ik ben bezig met afvallen. Dit doe ik doormiddel van thuistrainen. Ik heb zelf wat trainingen opgezocht (net zoals de “seven” app, ik doe dit ongeveer elke dag 30 minuten als ik thuis kom van werk.

  Ongeveer om 17.30 kom ik thuis, dan rust ik even 10minuten en dan bereidt ik mijn training voor.
  Meestal rond 18.00 begin ik met trainen en na mijn training heeft mijn man gekookt, en ga ik eten rond een uur of 18.45 uur.

  Is dit nu wel goed voor mij? Om na mijn training te gaan eten.. eet ik dan niet weer alles er aan?
  Ik eet uiteraard wel gezond. Bijvoorbeeld; Broccoli met pasta, diverse groentes met een stukje vis, klein beetje zilvervliesrijst, groentes en tartaar. Dus echt avondmaaltijden.

  Voor de training heb ik eigenlijk niet veel tijd om te eten omdat ik anders weer iets van 2 uur moet wachten voor ik kan trainen (ivm prikken in zij) Of moet ik juist pas rond 8 uur/half 9 gaan trainen? en daarna niets meer eten en slapen?

  Ik hoop dat je het antwoord voor me hebt!

  Groetjes,
  Sherien

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: