hoeveel fruit mag je eten
Feiten en fabels Trends Voeding

Antioxidanten

Door

 

Door Anneloes: Je hoort tegenwoordig veel over antioxidanten. Hoe meer hoe beter, wordt er wel eens gezegd. Daarnaast kiezen mensen sneller producten waar op vermeld staat ‘met antioxidanten’. Maar wat zijn antioxidanten nou eigenlijk? Kan je er echt veel van nemen of zit ook bij deze stof een maximale hoeveelheid die je per dag mag binnen krijgen?

‘Antioxidanten’ is een term voor meerdere stoffen. Het zijn voornamelijk vitamine C en vitamine E die worden gezien als een antioxidant. Naast deze vitamines zijn ook sporenelementen als seleen, zink en bioactieve stoffen en de lichaamseigen stof glutathion een antioxidant te noemen.

Waarom heb je ze nodig?
Antioxidanten hebben een beschermende werking. Ze beschermen je lichaam tegen radicalen van buitenaf, zoals rook en andere schadelijke stoffen. Radicalen zijn stoffen die een agressieve werking hebben en een gevaarlijk kunnen zijn als ze in grote aantallen voorkomen in je lichaam. De radicalen kunnen bijvoorbeeld hart- en vaat ziekten veroorzaken of kanker. Ook het lichaam zelf kan radicalen aanmaken. Antioxidanten beschermen je lichaam dus tegen deze stoffen, zodat je minder schade kunnen aanbrengen.

Unknown

Welke producten bevatten anti-oxidanten?
Groente en fruit zijn op vele manieren goed voor je gezondheid. Naast dat ze veel vezels bevatten en veel stoffen die wij hard nodig hebben, zijn groente en fruit van zichzelf rijk aan antioxidanten. Dit omdat groente en fruit vitamine C en Vitamine E bevatten. Dit is daarom de belangrijkste bron van antioxidanten. Ook worden op andere manieren antioxidanten toegevoegd aan producten. Dit staat dan vermeld op de verpakking. Wanneer deze worden toegevoegd aan een product om bijvoorbeeld een product langer vers te houden, kunt je het zien door het E-nummer op het etiket. Er zijn veel E-nummers die hiervoor toegevoegd kunnen worden. Klik hier om te zien welke E-nummers dit zijn. De belangrijkste zijn echter zouten van ascorbinezuur (vitamine C), aangeduid op de verpakking als E 300 tot en met E 304 of de verschillende vitamine E-verbindingen, die worden aangeduid als E 306 tot en met E 309.

Er is nog veel onduidelijkheid over antioxidanten en daarom wordt er op dit moment veel onderzoek gedaan naar de werking van deze stoffen. Ook is er nog niet vastgesteld wat de maximale hoeveelheid is voor een optimaal effect. Wanneer je dus gevarieerd eet en voldoende fruit en groeten binnen krijgt, zal je dus genoeg antioxidanten binnen krijgen. Het is dus naar mijn idee niet nodig bewust te kiezen voor producten waar extra antioxidanten aan toegevoegd zijn. Ook een multivitaminen met extra antioxidanten is naar mijn mening niet nodig.

Groetjes Anneloes

Let jij in je voeding op antioxidanten?

Bron foto’s: 2

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Vera 7 jaargeleden

  Ik let er helemaal niet op. 🙂
  Ik vind het ook best ingewikkeld, omdat ik niet goed snap wat dit dan in je lichaam doet, welke variaties er nu precies zijn. Zoals je zegt, er moet dus ook nog onderzoek naar gedaan worden. Maar dan weten we dus toch nog niet zeker, of gevarieerd eten wel voldoende is. Volgens mij weten we nog heeeeeeel veel niet over hoe fantastisch ons lichaam is!!

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Het is ook best ingewikkeld en hoe meer we te weten komen, hoe lastiger het wordt.

   Reageer
 2. oma 7 jaargeleden

  Ik drink altijd groene thee ze zeggen n.l. dat daar veel antioxidanten in zitten.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.