Afvallen Recepten Voeding Warme maaltijd

Andijviestamppot the Healthy way!

Door

3

De temperaturen dalen en de verwarming moet weer aan, daarvan krijg ik altijd spontaan trek in stamppotten! Stamppotten hebben een ongezond imago, dat komt vooral doordat er in verhouding meer aardappels en minder groenten inzitten dan wordt aangeraden. Bovendien gaat stamppot meestal gepaard met vette (rook)worst, spekjes en/of een vette jus. Ik ga je vandaag laten zien hoe ik ervoor zorg dat mijn stamppot magerder is, maar toch super lekker!

Ingrediรซnten (2 personen)

  • 450g aardappels (+- 250g voor een man en 200g voor een vrouw)
  • 400g andijvie
  • 100g walnoten, of andere noten naar keuze
  • Ongeveer 3/4 potje zongedroogde tomaten, afhankelijk van de grootte van het potje ๐Ÿ™‚
  • Een scheutje melk
  • Een flinke theelepel mosterd.

Bereiding
Let’s get started! Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een grote pan en doe hier een klein laagje water in, de aardappels hoeven niet helemaal onder de staan. Hoe meer water, hoe meer vitamines er verloren gaan! Breng de aardappels aan de kook en laat ze 15 minuten koken. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten in stukjes, laat ze goed uitlekken! Brokkel ook de walnoten wat fijner.

Collage1

Giet de aardappelen af, maar laat nog een klein beetje vocht in de pan zitten. Stamp ze fijn met een stamper. Voeg vervolgens een klein scheutje melk, de zongedroogde tomaatjes en een flinke theelepel mosterd toe en stam alles nog eens goed door.

Collage2

Dan is het tijd voor een uitdaging….de megazak met 400g andijvie door de aardappels krijgen! Ik heb er een tactiek voor bedacht: zet de pan op een heel laag vuurtje en roer er met een houten lepel telkens wat van de andijvie door. Wacht af en toe even, dan geef je de andijvie de tijd om te slinken en voeg daarna weer een flinke hand toe. Ga hier net zo lang mee door tot alle andijvie in bij de aardappels zit.

Collage3

Voeg als laatste de noten toe en laat het geheel nog even +- 3 minuten doorwarmen. Verdeel de andijvie over de borden en klaar is Kees!

Collage4

Variatietip: wil je toch liever vlees in je andijviestamppot? Voeg dan 200g hamblokjes toe in plaats van de noten. Je kunt deze van tevoren even heel kort aanbakken voor wat extra smaak. In plaats van noten kun je ook heel goed 100g kaasblokjes toevoegen.

Ik maak deze stamppot al jaren op deze manier en wij eten het heel regelmatig in de winter! Als ik het een tijdje niet heb gemaakt, gaat Albert er zelfs om vragen :-).

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Hoe maak jij andijviestamppot? Of heb je andere magere stamppotrecepten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
  1. Nikki 6 jaargeleden

    Ik ga dit recept even naar mijn moeder sturen. Wat ik zo jammer vindt is als ik bij mijn ouders hollandse pot eet er nooit smaak aan zit. Het is gewoon aardappel en andijvie en appelmoes. Dit ziet er al veel lekkerder uit!

    Reageer
  2. lillian kroes 6 jaargeleden

    Heeeeeerlijk! Ga het zeker op deze manier maken voortaan, dank je wel!

    Reageer
  3. Jacqueline 6 jaargeleden

    Ik maak deze variant ook weleens met gerookte kip ipv noten ook heerlijk zout.

    Reageer
  4. Michelle 6 jaargeleden

    Klinkt goed! Ik heb laatst ook ge experimenteerd met gezonde stamppot. Had er 1 gemaakt met zoete aardappel (puree van gemaakt met een beetje melk), zuurkool, ui, appel en gerookte ham! Ook lekker!
    Zelfs door mamsie goedgekeurd, al wilde die er het liefst wel rookworst bij….gewoontes he?

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Klinkt goed Michelle!! Voor heel veel mensen ‘hoort’ worst of spek bij stamppot ๐Ÿ™‚

      Reageer
  5. Ati 6 jaargeleden

    MMM klinkt heerlijk. Wij maken de andijviestamppot altijd met stukjes oude kaas, gekookt ei en hamblokjes of spekjes erdoor maar das natuurlijk niet zo gezond ๐Ÿ˜‰ Daarom deze variant ook maar eens proberen!

    Reageer
  6. oma 6 jaargeleden

    Ik doe er altijd wat magere spekjes bakken en er door dat geeft net even een lekker smaakje. Ik maak dit ook met verse spinazie en werk die grote hoeveelheid er op dezelfde manier door. Lekker hoor!

    Reageer
    • Patricia 6 jaargeleden

      Supper supper lekker . Vandaag klaargemaakt en de dochter bleef ook eten . Niks anders dan lof over deze heerlijke stampot. Ze vonden de combinatie supper lekker ( dit is echt een toprestaurant gerecht werdt er gezegd ).Dus deze gaat ook in ons kookboekje .
      Dank u wel Marloes .

      Reageer
  7. Michelle 6 jaargeleden

    Ook weer een heerlijke tip. Zelf schil ik de aardappels niet. Zo heb blijven de voedingstoffen beter behouden. en heb je meer vezels. Je hoeft het ook niet vanwege de bestrijdingsmiddelen te doen wand deze trekken in het product en blijven niet op de schil liggen. Wel uiteraard goed wassen ๐Ÿ˜€ Ook varieer ik in groenten en maak ik wel eens een stamppot met verschillende soorten groenten. Dan heeft je stampot ook gelijk meer smaak.

    Reageer
  8. Claudia 6 jaargeleden

    Wat een heerlijke stamppot! En wat een heerlijke site!
    Dankzij jullie site leer ik dat gezond koken ook leuk EN lekker kan zijn.

    Groetjes Claudia

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Dank je wel voor het prachtige compliment Claudia!

      Reageer
  9. Gerja 5 jaargeleden

    Hoi marloes
    Ik wil absoluut niet afvallen maar wil erg graag touwtje springen maar val ik daar niet van af
    Gaat mij er om dat ik een platte buik daar van krijg
    Groet Gerja

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: