alcoholvrij bier
Trends Voeding

‘Alcoholvrije dranken’ bevatten soms toch alcohol!?

Door

Zoals je misschien weet, ben ik fan van positiviteit. Ik schrijf mijn artikelen dan ook vaak over positieve eigenschappen van producten. Heel soms vind ik het echter waardevol om tóch even te waarschuwen, zoals vandaag. Wist jij namelijk dat in sommige alcoholvrije dranken tóch alcohol zit?

Het ‘probleem’

Wanneer een bepaalde claim op een verpakking mag staan, bepaalt de Nederlandse warenwet. Zo mag de term ‘alcoholvrij’ gebruikt worden, als er minder dan 0,1% alcohol in een drank zit. Als een biertje of een wijnsoort ‘0% alcohol’ bevat, dan kan dit dus heel goed 0,1% zijn! Deze eisen zijn in sommige andere landen overigens nog iets ruimer. In Scandinavië, Frankrijk of Spanje kan jouw alcoholvrije biertje zelfs 0,5% alcohol of nog meer bevatten!

Waarom is dit een probleem?

Dit lijkt misschien niet een probleem te zijn, we worden van zo’n kleine hoeveelheid namelijk niet dronken. Autorijden zou zelfs na heel wat biertjes met 0,1% alcohol nog prima kunnen. In veel gevallen wordt de alcohol na het testen zelfs niet eens waargenomen in het lichaam (bron). Negatieve effecten zal je er normaal gesproken dus niet van ervaren!

Ik heb het hier trouwens even niet over de effecten van alcoholvrije dranken op je gewicht en je bloedsuikerspiegel :). Ze bevatten vaak minder calorieën dan alcoholhoudende varianten, maar kunnen zeker nog relatief calorie- en suikerrijk zijn.

Voor wie deze lage hoeveelheid alcohol wél een ding is, is voor zwangere vrouwen! Ook een kleine hoeveelheid alcohol kan namelijk al schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Specifiek voor deze groep, vond ik het belangrijk hier toch eens aandacht aan te besteden op optimavita.nl.

Ik vond trouwens een onderzoek waaruit blijkt dat na het drinken van alcoholvrij bier (met daarin kleine hoeveelheden alcohol) geen, of zeer weinig, alcohol te vinden is in de moedermelk. Volgens dit onderzoek zou je dus dranken met 0% alcohol gewoon kunnen drinken als je borstvoeding geeft. Ik vind deze studie echter niet overtuigend, met slechts 15 deelnemers.

Mijn advies voor jou

Ben je zwanger en wil je een alcoholvrij drankje drinken? Neem dan alleen dranken waar duidelijk 0,0% alcohol staat (dus niet 0%). Deze zijn daadwerkelijk alcoholvrij. Voorbeelden daarvan zie je hierboven.

Heb je per ongeluk toch een 0% drankje gedronken, stress dan vooral niet teveel. De kans dat het daadwerkelijk schade aanricht bij je ongeboren kindje is klein. In het vervolg kun je het echter beter vermijden.

Geef je borstvoeding? Mijn advies zou zijn om ook dan op te passen met het gebruik van alcoholvrije (0% alcohol) dranken. Als je ze wilt gebruiken, die dit dan vlak na de borstvoeding. Nu heeft je lichaam de tijd om de alcohol af te breken voordat je een volgende voeding gaat doen. Bij een standaard glas alcoholhoudende drank, is het advies 3 uur te wachten voordat je weer gaat voeden. Wat mij betreft houd je deze hoeveelheid ook aan bij een 0% biertje of wijntje, maar hier zijn geen specifieke richtlijnen voor.

Mijn conclusie

Ben je zwanger? Houd er dan rekening mee dan dranken met 0% alcohol alsnog kleine hoeveelheden alcohol kunnen bevatten. Zeker dranken van buitenlandse brouwerijen, kunnen wel tot 1,2% alcohol bevatten. Ik raad je aan alleen bier en wijn te drinken die volgens het etiket 0,0% alcohol bevat.

Uiteraard is water drinken altijd een gezondere optie…maar daar gaat dit artikel even niet over ;).

Ik hoop dat je hier iets aan gehad hebt!

Groetjes, Marloes

Wist jij dit? Hield/houd je er rekening mee tijdens je zwangerschap?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. k 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Wat een goed onderwerp.

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook alcohol vrije wijn gedronken.
  Hier zat ook nog wat alcohol in.

  Het verbaast me eigenlijk dat ze in de wijn handel zeiden dat dit helemaal geen kwaad kon.
  Hun onderbouwing was; Als je fruit op de fruitschaal laat liggen wordt er ook wat alcohol gevormd in het rijpingsproces.
  Dit zou gelijk zijn aan het percentage wat in de “alcoholvrije” wijn zit.

  Nu ik jou verhaal heb gelezen zou ik het niet nog eens doen.

  Groetjes,

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Je weet het inderdaad nooit hoor! Maar mijn advies zou zeker bij zwangerschap zijn: neem het risico niet als je de keuze hebt :). Ik sta er dus precies in zoals jij.

   Reageer
 2. Yasmin 2 jarengeleden

  Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben( beginnendde bestuurders) geldt een grens van 0,2 promille en mijn rijinstructeur was heel duidelijk dat je als beginnend bestuurder zelfs met hoestdrank moest opletten dus als er in het alcoholvrije bier alcohol zit zal ik daar geloof ik ook mee opletten.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: