Alcohol, welk drankje kies je!?

Collage

Heel veel mensen houden van een biertje, wijntje of een andere alcoholisch drankje op zijn tijd. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe ‘slecht’ alcohol is. Daarnaast is het de vraag welk drankje je het beste kunt kiezen. Vandaag hoop ik je antwoord te geven over je vragen over alcohol!

Soorten alcoholische dranken
Alcoholische dranken kun je indelen in zwak- en sterk alcoholisch. Zwak alcoholisch zijn bijvoorbeeld bier, wijn en port. Sterke dranken bijvoorbeeld rum, jenever en likeuren.

Voedingsstoffen in alcoholische dranken

Natuurlijk bevatten de dranken alcohol. De hoeveelheid alcohol is voor ieder standaard glas alcohol ongeveer gelijk. Dit komt doordat een jeneverglas veel kleiner is dan een bierglas. Daarnaast bevatten ze altijd water en koolhydraten, in sommige gevallen is dit (deels) suiker. Doordat zowel alcohol als koolhydraten redelijk wat calorieën bevatten, zijn alcoholische dranken erg calorierijk!

wpid-img-20140506-wa0006.jpg

Gezondheidsvoordelen van alcohol
Je hebt misschien wel eens gehoord dat het drinken van alcohol gezond kan zijn. Vooral bij wijn is dit een veelgehoorde uitspraak. Dit klopt deels! Matig alcoholgebruik verkleint namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Het gaat hier dan echter om ongeveer 1 glas alcohol per dag voor vrouwen (of 2 voor mannen). Het soort drank maakt voor zover bekend niet uit! Als je wel eens meer drinkt (bijvoorbeeld 4 op een avond), is deze gezondheidswinst al niet meer aan de orde.

Na dit gelezen te hebben, zou je haast denken dat het verstandig is om alcohol te gaan drinken. Ik raad echter absoluut niet aan om te starten met drinken, als je dit niet deed. Er zijn namelijk veel meer nadelen aan het drinken van alcohol.

 

Gezondheidsnadelen van alcohol
Een heel belangrijk nadeel van alcohol is de verslavende werking die het heeft. Je kunt steeds meer drinken zonder dat je er iets van merkt. Daarnaast kan overmatig alcohol gebruik de kans op verschillende ziektes en aandoeningen vergroten. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, leverziektes en hersenbeschadiging.

Wat men soms niet beseft, is dat overgewicht ook een heel groot risico is bij het drinken van alcohol. Ik vertelde hierboven al dat alcoholische dranken veel calorieën bevatten. Hoeveel, dat zie je in de tabel hieronder. Ter vergelijking, een boterham met ham bevat ongeveer 100 calorieën.

Tabel

Na het zien van de hoeveelheid calorieën, kun je misschien wel bedenken dat een avondje met meerdere drankjes flink kan aantikken! Naast dat alcohol veel calorieën bevat, zijn er nog andere redenen waardoor je er gemakkelijk van kunt aankomen.

 • Alcohol is een gifstof voor je lichaam, het kan dan ook niet opgeslagen worden. Als je alcohol binnen krijgt, zal je lichaam dat als eerste gaan verwerken. De vertering van vet en koolhydraten gaat op dat moment even langzamer, of staat zelfs stil. Het lichaam zal de overtollige hoeveelheden vet en koolhydraten opslaan in de vetvoorraad.
 • Als je alcohol drinkt, krijg je vaak trek in lekkers. Denk maar eens aan de pinda’s, borrelnootjes, chips en hapjes die gemakkelijk naar binnen gaan tijdens een feestje. Daarnaast wordt je ‘gemakkelijker’. Gezond leven kan je op zo’n moment even niet meer schelen. Af en toe maakt dit natuurlijk niets uit, maar als je dit wekelijks (meerdere keren) hebt, tikt dit hard aan!

Oké, dat klinkt allemaal wel erg slecht. Nooit meer nemen dus!? Natuurlijk is dat niet nodig, tenzij je je er prettig bij voelt.

Conclusie
Ik raad je aan om matig te zijn met alcoholgebruik. Af en toe een glaasje (of meer ;-)) drinken is helemaal geen probleem. Als je echter wilt afvallen en je drinkt heel regelmatig alcoholische dranken, dan kun je hier qua calorie-inname een grote winst uit halen! Qua soort drank raad ik je aan om te nemen waar je op dat moment zin in hebt! Dat een breezer veel meer calorieën bevat dan een glaasje sake, vergeet je dan maar even. Het is jouw geniet-momentje, neem dan niet iets dat je eigenlijk niet lekker vindt! Je kunt wel grote winst halen door voor Bacardi-cola light te gaan in plaats van normale Bacardi-cola, maar als je cola light niet lekker vindt, is het natuurlijk een ander verhaal!

Eigenlijk hetzelfde als bij snoepen of snacken….af en toe is geen probleem, maar doe het met mate. (Oeh, dat klinkt cliché…) Als je drinkt, neem dan iets dat je écht lekker vindt.

Tot slot nog een paar tips om iets te minderen met drinken:

 • Neem als eerste drankje water of spa rood, dit lest je ergste dorst.
 • Drink langzaam. Als je op een verjaardag bent, zet dan je drankje op tafel in plaats van het in je hand te houden. Als je het vast hebt, drink je ongemerkt sneller. Doe dit natuurlijk niet in een café, i.v.m. drugs in je drankje.
 • Wen jezelf aan om alcoholische dranken af te wisselen met water of spa rood (of eventueel rivella of cola light).
 • Vraag een glas water naast je drankje, zo drink je de alcohol langzamer op!
 • Geen zin om te drinken op een stapavond? Stel voor om de Bob te zijn! Zo hoef je jezelf niet te verantwoorden.
 • Maak afspraken met jezelf over hoeveel drankjes je ‘mag’ hebben per week. Zo heb je een houvast.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen! Veel succes!

Groetjes, Marloes

Drink jij regelmatig alcohol? Of juist niet? Wat is je favo drankje?

11 reacties

 1. Ik drink zeer weinig alcohol, ik ben dan ook een zeer goede Bobette ;-D..
  Af en toe, bij bijzondere gelegenheden, drink ik ook wel eens een glas.. Maar dat moet ik heel langzaam opdrinken of het stijft al naar men hoofd hihi :-)..
  Als ik dan al iets drink dan kies ik voor Aperol Spritz mmmm!!!!

 2. Handig! Ik drink echter helemaal geen alcohol. Mijn vriend ook niet. Wij zijn altijd de eeuwige bobs 😉

 3. bewust genieten van een drug terwijl je de risico’s onderkent, dan is er niks mis mee. we leven in een vrije wereld denken we maar we zijn ten prooi aan marketing en vertonen dom gedrag. roken is net zo goed een keuze. vriendelijke groet van een exslijter (12,5 jaar volgemaakt) en exzuiperd.

 4. Ik drink op een avondje stappen zo 6 a 7 glazen alcoholische dranken weg, toch kom ik er nooit echt van aan. Ten eerste zorg ik er altijd voor dat ik op de fiets ben (ik moet 7 km heen en 7 terug) dus dan verbrand ik weer wat calorieen. We gaan altijd naar een discotheek, waar je dan ook nog een paar uur staat te dansen. Ik krijg dus veel alcohol binnen op een avond, maar verbrand tegelijkertijd ook veel. Zo houd ik het een beetje in balans.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram