Gezond op vakantie
| 24 juni 2021

Ik ben aan het afvallen/gezond leven en ga op vakantie, wat nu!?

Ik zie het bij m’n cliënten, bij m’n cursisten en ik merk het in mijn omgeving: veel mensen raken lichtelijk in paniek omdat de vakantie eraan komt. ‘Ik ben net zo goed bezig met gezond leven/afvallen!’ Hoe blijf ik gezond op vakantie? In dit artikel geef ik je mijn tips! Ik heb hier al vaker over gepraat en over geschreven op mijn blog, maar sommige dingen kun je wat mij betreft niet vaak genoeg bespreken. Bovendien weet ik dat ik veel nieuwe volgers heb, die dit mogelijk voor het eerst lezen.

Let’s go, wat als je binnenkort op vakantie gaat of vakantie thuis hebt, maar je net lekker bezig bent met gezond leven of afvallen?

3 opties…

Het geeft je misschien rust door vooraf een beetje te bedenken hoe jij gezond leven op vakantie gaat aanpakken (en OF je het gaat aanpakken…). Simpel gezegd heb je wat mij betreft 3 opties, die ik allemaal even met je wil doornemen. Ik vertel wat ze inhouden en wat de consequenties zijn. Verderop vertel ik je wat mijn favoriete optie is en hoe ik daarmee omga tijdens een vakantie.

Optie 1: goed opletten

De eerste mogelijkheid is dat je ondanks de vakantie goed blijft opletten en je gezonde leefstijl of doel om af te vallen door zet. Je kiest er bewust voor om maximaal 2 genietmomentjes in een week te hebben (of elke dag iets heel kleins) en maakt verder gezonde keuzes. In restaurants let je extra goed op en vermijd je minder gezonde dingen (op een incident na), je neemt weinig ongezonde snacks en drinkt gezonde drankjes. Daarnaast probeer je ook je beweegpatroon gelijk te houden met dat van voor de vakantie.

Consequentie is dat je lang niet met alles mee kunt doen en vaak andere keuzes zult maken dan andere vakantiegenoten. Op deze manier zal je waarschijnlijk wel op gewicht blijven of misschien zelfs een beetje afvallen. Het risico is echter dat je achteraf het gevoel hebt iets gemist te hebben.

Gezond op reis

Optie 2: een middenweg vinden

De tweede optie is een middenweg te vinden tussen gezonde keuzes maken en genieten. Je gaat bedenken van welke ongezonde dingen je écht onwijs geniet en op welke momenten je eigenlijk ook wel gezonde keuzes zou kunnen maken. Daarnaast kun je proberen beweging op een natuurlijke manier in je vakantie te verweven, door bijvoorbeeld een wandeling te maken, te gaan kanoën, beachvolleyballen of zwemmen of door te Beach tennissen op het strand of bij het zwembad. Je geniet op deze manier vaker van ongezonde dingen dan normaal, maar laat je niet volledig gaan.

De consequentie is dat je vrijwel zeker niet af zal vallen en waarschijnlijk zelfs iets zal aankomen tijdens je vakantie. Het is nu zaak om dit volledig te accepteren. Jij hebt er bewust voor gekozen iets vaker ongezond te eten, waardoor je misschien meer genoten hebt van je vakantie. Ook is een consequentie dat je af en toe iets minder gezonds zal afslaan terwijl anderen het wel nemen.

Optie 3: je lekker volledig laten gaan!

Dan is er de laatste mogelijkheid: even het gezonde leven/afvallen helemaal aan de kant zetten en je lekker onbeperkt laten gaan omdat het vakantie is. Genieten van croissants bij het ontbijt, ongezonde snacks en ijsjes als tussendoortjes, wijn, bier of cocktails op terrasjes en rijkelijke maaltijden bij het uit eten gaan. Je laat je gewoon even volledig gaan. Sporten en bewegen doe je nu even niet, dat komt thuis wel weer!

De consequentie is dat je waarschijnlijk flink wat bent aangekomen tijdens de vakantie. Ook is er een risico dat je af en toe zo veel gegeten hebt dat je je té vol of misselijk gaat voelen, of dat je een kater hebt door het drinken van alcohol. Dit zal je dan voor lief moeten nemen! Je hebt namelijk wel ultiem kunnen genieten van al het eten en drinken in je vakantie.

Wat is de goede optie?

In mijn ogen is er geen goede of slechte optie. Het is net wat bij jou past op dat moment! Niemand anders kan jou zeggen hoe jij jouw vakantie zou moeten indelen, dat bepaal je helemaal zelf. Het is echter wel goed om achteraf ook de consequenties te accepteren en niet te balen van de lekkere dingen die je gemist hebt of de kilo’s die je bent aangekomen.

De vakantie kan natuurlijk ook heel goed thuis plaatsvinden! Dan gelden dezelfde opties.

Mijn eigen keuze

Ik heb alle drie de opties wel eens geprobeerd! Ik kan je dus met grote zekerheid zeggen dat ik zelf graag ga voor optie 2. Bij het ontbijt geniet ik net zo van yoghurt of kwark met vers fruit en lekkere ontbijtgranen. Heel af en toe zal ik een pannenkoek pakken van het ontbijtbuffet, maar verder vind ik het niet zo’n probleem om dit gezond te houden. Ook in restaurants of als lunch vind ik het af en toe prima om een gezondere keuze te maken, als er hiervoor lekkere opties op de kaart staan. Een lekker belegd broodje vind ik soms aantrekkelijker dan een bord patat met gefrituurde vis. Ook vind ik het leuk om af en toe een rondje hard te lopen of om zelfs even te zweten in een lokale sportschool.

Daarentegen geniet ik wél heel erg van een cocktail of wijntje op z’n tijd, een ijsje of andere ongezonde snack en regelmatig een minder gezonde keuze maken qua maaltijd. In mijn normale leven komt dit slechts een paar keer per week voor, op vakantie echt wel elke dag een keer (of vaker)! Hierdoor kom ik vaak 1-2 kilo aan tijdens een vakantie, waar ik 100% vrede mee heb. Als ik thuis weer mijn normale leven oppak (zonder dus extra streng te zijn) is dit er ook binnen een paar weken weer vanaf. Let ik écht even goed op als ik thuis kom, dan is mijn gewicht zelfs binnen een week of 3 weer op het oude niveau. Ik heb dat er graag voor over, om lekker te kunnen genieten op vakantie.

Heel erg opletten is niet zo mijn ding, omdat ik intens kan genieten van eet- en drinkmomenten op een vakantie. Ook heb ik geen zin om mezelf elke dag te verplichten te sporten of bewegen. Me helemaal laten gaan daar voel ik me ook niet fijn bij, ik krijg dan al snel last van mijn buik en voel me er zowel fysiek als mentaal echt niet veel beter op (ook al denk ik dat soms wel als ik aan ijs/chocolade/patat begin ;)). De middenweg is dus zeker mijn favoriet!

Conclusie

Ook al ben je bezig met gezond leven of afvallen, dat hoeft niet te betekenen dat je dit ook doorzet op vakantie! Je kunt prima even een break nemen en bij thuiskomst gewoon weer door gaan. Wat mij betreft is het dan wel goed om de verschillende opties die je hebt door te nemen en de consequenties 100% te aanvaarden.

Het is JOUW keus, jij bepaalt hoe jij jouw eet- en beweegpatroon indeelt op vakantie. Daar horen echter ook gevolgen bij, die je zult moeten accepteren. Doe je dat niet? Dan maak je het jezelf onwijs moeilijk!

Het kan een heel proces zijn om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Zie dit als een uitdaging! Het is écht niet erg als je per ongeluk toch meer eet dan je van plan was, dat is mij ook zó vaak overkomen. Oefen echter met het niet teveel balen, maar gewoon vriendelijk glimlachen om jezelf. Hoe meer nuchter je erin staat, hoe groter de kans dat je jouw gezonde leven thuis gewoon weer oppakt.

Groetjes, Marloes

Voor welke optie zou jij gaan wat betreft gezond eten op vakantie?

5 reacties

 1. Bedankt voor dit fijne artikel! Het lastige is vaak dat de keuzes die je maakt of wilt maken toch ook wel impact hebben op je reisgezelschap. Zo heb ik een vakantie geboekt (in overleg) exclusief ontbijtbuffet, terwijl ik weet dat mijn riesgenoot dat juist erg waardeert. Natuurlijk is dit samen besloten maar het zal vaker gaan voorkomen. Elke dag uiteten bijvoorbeeld is dan ook zoiets. Voorheen had ik er geen problemen mee, en genoten we intens van de vakanties en lekker eten. Ik weet dat ik dat nu niet meer ga trekken en er vaker voor ga kiezen zelf te koken. Nog zoiets.. het zal zoeken worden dit jaar en hopelijk kan ik het ietsje loslaten!

  1. Ik hoop het ook echt voor je! ❤ In vrijwel alle restaurants is ook een gezondere keuze te maken…en bedenk heel goed dat die week/paar weken ECHT geen invloed hebben op je algehele gezondheid als je het daarna weer oppakt. Fijne vakantie alvast!

 2. Mijn man en ik vinden eten op vakantie proberen hartstikke leuk, vaak ook de niet meest gezonde optie. Wij delen de snacks overdag bijna altijd. Dan hebben we het toch geproefd, maar hebben we maar de helft zoveel gegeten. En als we uit eten gaan kiezen we alleen een voorgerecht of toetje als er echt iets heeeeel bijzonders opstaat, en dit delen we dan vaak ook gewoon.

  Verder heel veel flesjes water kopen in de supermarkt. Zodat de basis water is. En als we een gekke smaak frisdrank willen proberen, delen we die ook weer.

  Verder lopen wij enorm veel (30.000 stappen per dag is geen uitzondering). Hebben we en onze beweging, en je ziet vaak een hoop meer dan dat je even snel met de auto/OV gaat.

  Mezelf alles ontzeggen werkt niet, want dan heb ik echt het idee dat ik teveel heb moeten missen.

 3. Ik vind uit eten gaan echt ingewikkeld. Heel vaak niet echt gezonde keuzes. Veel pasta weinig groenten. Pizza, patat, rijst, dat soort dingen. Elke dag een salade word ik ook niet blij van. Merk dat het wel iets beter wordt in de loop der tijd. Maar gaat niet snel genoeg.

 4. Probeer gezond te genieten en ik zie wel weer als ik thuis kom. Dan maar effe wat strenger als het gewone leven weer begint

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram