8 Veelgemaakte Fouten bij het Afvallen

Hallo allemaal! Vandaag een video over een artikel dat ik al eerder schreef. Ik heb echter de laatste tijd zo veel nieuwe volgers, ook op Youtube, dat ik het leuk vond om er een video over te maken. Het onderwerp sprak veel mensen aan en ik vind het fijn om het in een video wat meer toe te lichten. Ook heb ik een beetje een dramatisch/fun draai aan gegeven. Ik ben super benieuwd wat jullie van die video vinden!Hieronder nog even een kort overzicht van de 8 veelgemaakte fouten die ik noem in de video

1. Te weinig eten
Heel veel mensen (vooral vrouwen!) doen dit. Zodra ze gaan afvallen, gaan ze heel weinig eten bij de hoofdmaaltijden. Hierdoor krijgen ze later op de dag of ‘s avonds ontzettend veel trek en zwichten ze voor ongezonde snacks. Hierdoor krijg je uiteindelijk toch nog veel calorieën, vet en suiker binnen. Eet dus vooral voldoende!

2. Te fanatiek starten
Als je een heel streng patroon aanhoudt, zowel voor sporten als voor voeding, zal je dit hooguit een paar weken volhouden. Daarna val je weer terug in oud gedrag. Bouw dus je gezonde leefstijl langzaam op, start niet te fanatiek maar begin met kleine haalbare veranderingen. Zou houd je het ook op lange termijn vol.

Opdrukken

3. Totaal anders eten dan bij jouw leefstijl past
Als je gezonder gaat eten, zorg dan dat het bij jouw leefstijl past. Alleen maar salades eten lukt je misschien de eerste weken, maar daarna is het teveel werk en val je terug. Neem dus niet klakkeloos een dieet van iemand over, maar denk na over wat voor jou écht haalbaar is. Ook voor de hele lange termijn.

4. Te weinig drinken
Als je te weinig drinkt, kun je een trekgevoel krijgen. Dit komt doordat de prikkel voor honger en dorst door dezelfde zenuw wordt afgegeven. Je hersenen kunnen het verschil daardoor moeilijk onderscheiden. Je kunt constant trek houden, omdat je te weinig hebt gedronken. Drink daarom 2 liter per dag.

Drinken

5. Onrealistische doelen stellen
Als jouw doelen niet realistisch zijn, of veel te groot om op een redelijk korte termijn te kunnen halen, dan kan dat alleen maar demotiveren. Stel daarom kleine haalbare doelen. Ga niet direct voor dat droomlichaam of die topconditie, maar wees blij met iedere stap die je maakt.

6. De focus leggen op wat je niet mag hebben
Als je constant denkt aan wat je niet mag eten, bijvoorbeeld snoep en chips, dan zul je er alleen maar meer trek in krijgen. Denk in plaats daarvan aan wat je wél gaat eten. Zoek lekkere recepten op en neem gezonde tussendoortjes mee die je lekker vindt. Gun jezelf bovendien af en toe gewoon wat ongezonds! 2-3 keer per week is heel normaal.

Pecannoten

7. Heel veel eten van producten die als ‘gezond’ worden gelabeld
Dat iets gezond is, wil nog niet zeggen dat je er onbeperkt van kunt eten. Sommige gezonde producten bevatten best veel calorieën (bijvoorbeeld noten). Ook gezonde koekjes of gezonde taarten kun je niet onbeperkt eten zonder aan te komen. Neem dus ook dit met mate.

8. Te vaak wegen omdat je te snel resultaat verwacht
Ik raad je aan om zeker niet vaker dan 1-2x per week op de weegschaal te staan. Vaker heeft niet zo veel zin, omdat ons gewicht nu eenmaal per dag varieert, soms wel met 1,5kg! Neem als doel daarom liever het krijgen van een gezonde leefstijl, dan het halen van een bepaald gewicht. Het is uiteindelijk veel belangrijker dat jij je goed voelt, dan dat je een bepaald getal op de weegschaal gaat zien.

Ik hoop echt dat jullie deze video leuk vonden! Ik heb in ieder geval veel plezier gehad bij het maken.

Groetjes, Marloes

Welke van deze fouten zijn herkenbaar voor jou?

12 reacties

  1. Ik herken ze eigenlijk allemaal wel! Maar voornamelijk het te weinig eten. Toen ik begon met afvallen at ik echt bijna niks meer… hartstikke ongezond natuurlijk!

  2. Leuke video hoor! Grappig!

    Eigenlijk weet ik wel hoe en wat maar als je wil afvallen dan wil je gewoon graag snel resultaat zien. Dat motiveert maar ik weet dat dit niet werkt en ik pak het nu anders aan, een gezondere levensstijl, en dat werk inderdaad echt! Het duurt alleen wat jammer helaas.. Maar je kunt beter af en toe wat lekkers eten dan blijft het ook “leuk”.

    En ik slaap nu ook veel beter en heb veel meer energie. Ook erg fijn!

  3. Beste Marloes,
    Ik heb je site recentelijk ondekt en ik vind het een hele fijne site met artikelen waar ik persoonlijk veel aan heb, heel erg bedankt hiervoor. Ik heb een vraag en dit is niet het beste artikel om hem te stellen, maar ik kon geen ander artikel vinden waarbij mijn vraag wel past. Als student slaap ik geregeld uit, zo kan het zijn dat ik pas om 12 uur opsta. Wat zijn jouw tips voor zo’n situatie? Moet je in zo’n geval je lunch of ontbijt overslaan of meer eten overdag? Alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram