| 1 december 2013

7 Lekkere én gezonde toetjes!

Collage

Bij lekker eten hoort voor velen van ons een lekker toetje, want hé, we blijven Nederlanders! Het nagerecht is echter vaak een ware caloriebom en zit daarnaast vaak boordevol suiker en vet. In deze periode vol feestdagen, etentjes en gezellige avonden met familie en vrienden, heb je af en toe behoefte aan een minder ongezond alternatief dat tóch ontzettend lekker is. Ik geef je een aantal ideeën.

Natuurlijk wil je af en toe genieten van roomijs met chocolade, pudding met aardbeiensaus of een flink stuk tiramisu. Soms heb je echter een aantal etentjes achter elkaar, of ben je gewoon in de stemming voor een meer gezonde variant. Met onderstaande receptjes kun je een heerlijk nagerecht op tafel zetten, zonder je druk te hoeven maken over grote hoeveelheden calorieën, suiker en vet. Je zult merken dat heel veel van je gasten het ook zullen waarderen!

Ik gebruik in deze recepten wel af en toe honing en chocolade, wat natuurlijk suiker (en de chocolade vet) bevat. Als je het in kleine mate gebruikt, kan dit best af en toe, zeker tijdens de feestdagen!

Luxe fruitsalade met vijgen en noten
Ik houd van fruitsalades, maar tijdens de feestdagen wil je toch graag nét dat beetje extra geven aan een gerecht. Dit kun je doen door ‘normaal’ fruit te mengen met (gedroogde) vijgen, kaki en noten naar keuze. Voor onderstaande salade gebruikte ik:

  • 1 appel
  • 1 peer
  • 1 kaki
  • 1 banaan
  • 2 pruimen
  • 6 gedroogde vijgen
  • 1 handje walnoten

Ik schilde het fruit niet, maar dit kun je natuurlijk wel doen. De dressing maakte ik van 1 eetlepel honing en 1 eetlepel water, dit roerde ik door elkaar en ik deed hier 2 takjes verse tijm in. Dit roerde ik goed door en drukte de tijm wat plat, zo liet ik het een tijdje staan. Ik verwijderde de tijm en goot het honingmengsel over de salade. Ik hakte 4 takjes tijm zo fijn mogelijk er roerde dit ook door de salade.

1

Pannenkoekjes met warm fruit
Bak een dun flensje. Je kunt dit doen van normaal pannenkoekenmeel, of als je het iets gezonder wilt maken kun je volkorenmeel of speltmeel gebruiken. Ook kun je gaan voor deze havermoutpannenkoeken, of deze pannenkoekjes van ei en banaan. Maak je zo dun mogelijk!

Maak daarna wat fruit warm in een koekenpannetje zonder boter. Je kunt ieder fruit gebruiken! Aardbeien, bosbessen of ander zomerfruit is te krijgen in de diepvries. Ze hebben dat bij vrijwel alle supermarkten, ik zag het van de week zelfs liggen bij de Lidl.

Verdeel het warme fruit over de pannenkoeken en rasp er eventueel wat hele pure chocolade overheen.

Ijs van banaan
Afgelopen zomer liet ik jullie al zien hoe je heel gemakkelijk ijs kunt maken van banaan. Voor 1 flink bolletje ijs snijd je 1 banaan in stukjes en je doet deze in de diepvries. Als de banaan bevroren is, maak je hem fijn met de staafmixer, net zolang tot er een romige massa ontstaat. Klaar is je gezonde bananenijs. Een heel klein beetje honing maakt het iets zoeter. Ook kun je als topping kokosrasp, noten, amandelschaafsel, gesmolten pure chocolade of een paar krullen van witte chocolade gebruiken.

3

Gezonde milkshake
Een andere gezonde optie is om aan de slag te gaan met je blender of staafmixer. Maak een healthy milkshake van bevroren fruit naar keuze, melk, yoghurt en vul dit eventueel aan met vers fruit. Plaats wat fruit op de rand van het glas, doe er een vrolijk rietje of parasolletje in, of garneer met wat nootjes of een beetje chocolade. Ik vind het ook heerlijk om een gedroogde vijg in hele kleine stukjes te snijden en door de milkshake te roeren. Dit geeft een verrassende bite!

Warme appel met rozijnen, walnoten en kaneel
Ik liet jullie laatst al zien hoe je heel gemakkelijk warme appel met rozijnen, kaneel en walnoten kunt maken. Dit is écht mijn favoriete toetje van de laatste tijd. Ook hier kun je het net wat specialer maken met dadels of vijgen. Je kunt er ook per persoon 1 bolletje ijs bij leggen.

Appel

Griekse yoghurt met dadel, walnoten en honing
Haal hele lekkere Griekse yoghurt en voeg hier dadel, walnoten en honing aan toe. Dit is een super simpel, maar oh zo heerlijk toetje!

Fruit gedipt in pure chocolade
Het is heel gezellig om een flinke reep hele pure chocolade (>70% cacao) te smelten en in een fondue-setje te doen. Serveer hier kleine stukjes fruit bij en geef iedereen een prikker. Zo kun je het fruit in de warme chocolade dopen en heerlijk opeten! Degene die graag wat minder chocolade wil, kan dit zelf bepalen.

Aardbei chocolade

Andere tips

  • Hoe hoger het percentage cacao in chocolade, hoe minder suiker het bevat. Natuurlijk blijft chocolade wel altijd calorierijk, dus gebruik het met mate.
  • Sorbetijs is ijs op waterbasis, hierdoor is het minder calorierijk dan roomijs. Wel bevat het veel suiker.
  • Dadels en vijgen zijn in deze periode vaak ook te verkrijgen bij de Aldi en de Lidl! Bij de Lidl heb ik ze al gespot. Hier zijn ze vaak goedkoper dan in andere supermarkten.
  • Gebruik mooi serviesgoed en bestek, dan ziet je dessert er al snel mooi uit!
  • Knip een A4tje in de vorm van een kerstboom. Leg hem op een bord en strooi er kaneel over. Haal het papiertje voorzichtig weg en je hebt een prachtige kaneelkerstboom op je bord! Een ster of een ander vormpje kan natuurlijk ook.
  • Twijfel je of je gasten niet toch liever wat ijs erbij willen? Zet dan gewoon een bak ijs op tafel, dan kan iedereen zelf bepalen of hij het erbij neemt of niet.

Op deze manier zal niemand het erg vinden om een gezond toetje te krijgen! Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde dessert?

17 reacties

  1. Mmm ik ben gek op toetjes! Maar idd helaas niet altijd even gezond maar met deze tips zitten een sandal hele lekkere bij komen we zeker vooruit.

    Ik heb we ook nog 1 die ik wel wil delen.
    Je neemt 1 ananas (vers is beste keus) deze Snij je in stukken en vries je in. Net als bij bananen ijs. Ik zou zeker een uur of 8 liefst langer in de vriezer doen. Dan bij het bereiden doe je de bevroren stukken in de blender met een scheut koffiekopje vol (amandel)melk en 1 of 2 eetlepels honing. Dit blend je door elkaar en dan krijg je een soort heerlijke sorbetijs maar toch ook een beetje romig.

  2. Fijn deze tips! Ik ben zelf echt een zoetekauw dus ijs kan ik moeilijk weerstaan. Die chocoladefondue lijkt me wel wat! Lijkt me leuk om met vriendinnen te doen! De griekse yoghurt vind ik ook erg lekker. Ik doe er dan altijd nog wat blauwe bessen bij, ook een lekkere combinatie!

  3. Heb je toevallig ook nog tips zonder fruit??? Kan maar tegen paar soorten fruit, maar zou toch wel ook gezonde toetjes willen proberen…

    1. Dat is lastig omdat je het anders moeilijk zoet krijgt zonder suiker. Griekse yoghurt met gedroogd fruit en noten is lekker. Bij een allergie gaat warm fruit vaak wel goed! Zeker als het langer verwarmd is, bijvoorbeeld appel uit de oven. Succes!

  4. Ik houd niet zo van toetjes, ben niet zo gek op zoet. In een restaurant neem ik bijvoorbeeld liever een voorgerecht dan een desert. Ik ben wel benieuwd naar tips voor hartige snacks (of hebben jullie die al gegeven?)

      1. Ik heb aarbeien en ook banaan met chocolade op nieuwjaarsdag geserveerd als hapje. Mijn kinderen en kleinkinderen waren er heel enthousiast over , ze hebben ervan genoten.
        Dank u wel Marloesje .

  5. Wat ik verrassend weinig tegenkom op internet is de appel-kaneel yoghurt! Appel kun je (in plakjes) ook goed bakken. Kaneel, rozijnen en yoghurt, behalve fruitsuiker geen toegevoegde suikers. Weg met de calorieënbom boerenyoghurt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram