Hoeveel eieren per dag
| 3 september 2020

7 Budget vleesvervangers – Goedkoop vegetarisch eten

Laatst maakten Sven en ik een proefvideo, met daarin de vegetarische Beyond Meat Burger, van €5,99 voor 2 burgers. Daarop kwamen een aantal reacties dat vegetarisch eten zo duur is. Ik ben het daar niet helemaal mee eens! In dit artikel geef ik je een aantal budgetproof vleesvervangers, om te laten zien dat vegetarisch eten juist ook goedkoop kan zijn!

Daar gaan we, hieronder mijn tips voor 7 budget vleesvervangers. Als je goed leest zijn het er zelfs 8 :).

Peulvruchten

Peulvruchten zijn ontzettend voordelig EN een vervanger voor vlees. Ik moet er wel bij zeggen dat ze geen volwaardige vervanger zijn. Peulvruchten bevatten namelijk geen vitamine B12. Mijn advies zou zijn zo’n 100-150g peulvruchten als vervanging voor vlees te nemen. Je kunt gedroogde peulvruchten nemen, dat is vaak de meest voordelige optie. 900g linzen vind ik bij de Albert Heijn voor €1,79! Peulvruchten uit pot zijn echter veel sneller klaar en qua voedingswaarden ook prima. Ook die kunnen heel voordelig zijn, zoals bijvoorbeeld een pot bruine bonen met een uitlekgewicht van 465g voor €0,71!

Ei

Ei is wel een volwaardige vleesvervanger en heel budgetproof. De meest basic eieren kun je vinden voor nog geen €2,- voor 10 stuks. Qua dierenwelzijn heb je dan natuurlijk niet de beste optie, maar ik ga nu even uit van mensen die erg weinig te besteden hebben en daarin weinig keus hebben. Als portie kun je overigens prima 2 eieren nemen.

Goedkoop vegetarisch

Pinda’s

Een andere budget vleesvervanger zijn pinda’s! Ze zijn goedkoper dan noten, maar qua voedingswaarden ongeveer hetzelfde. Ook deze bevatten geen vitamine B12 en zijn dus geen volwaardige vleesvervanger. Neem uiteraard bij voorkeur de ongezouten variant. Een juiste portie is 30-40g, niet veel dus! Hierdoor zijn zelfs budget gemengde noten vaak nog goedkoper dan een portie vlees!

Tofu

Tofu is gestremde sojamelk. Het is dus gemaakt van sojabonen. Neem ongeveer 100g als portie. In de Nederlandse supermarkten vind ik 375g tofu voor €1,49. Bij een toko kun je het echter vaak nog voordeliger krijgen! Net als sojabonen bevat tofu geen vitamine B12.

Goedkoop vegetarisch

Tempeh

Ook tempeh is gemaakt van sojabonen, in dit product zijn de bonen gefermenteerd. Dezelfde adviezen gelden als voor tofu, ongeveer 100g tempeh kun je gebruiken als vleesvervanger. Het bevat geen vitamine B12. In de toko zul je de meest voordelige tempeh aantreffen, soms in de diepvries. In de Nederlandse supermarkt betaal je voor budget tempeh €2,46 voor 400g (4 porties).

Basis vegavlees

Het meeste vegavlees is een volwaardige vleesvervanger. Als je goed zoekt, vind je opties voor rond de €1,50 voor 2 porties. Best heel budgetproof dus! Vooral de basis vega ‘kip’stukjes, vegetarisch gehakt of basis vegaburgers kunnen goedkoop zijn.

Kaas

Huh, kaas is toch juist heel duur? Je hebt echter ook meer voordelige opties. Denk bijvoorbeeld aan budget mozzarella (€0,57 voor 125g) of witte kaas (€0,99 voor 200g). Bovendien kun je 40-50g als portie rekenen om vlees te vervangen. Daarmee is het wat mij betreft ook een prima budget optie en ook nog eens helemaal volwaardig.

Dat een vleesvervanger niet helemaal volwaardig is, is geen enkel probleem als je lekker afwisselt met verschillende soorten. Dat zou ik dus aan elke vegetariër willen aanraden.

Ik hoop dat ik je heb overtuigd! Vegetarisch eten hoeft echt niet duur te zijn en is in sommige gevallen zelfs goedkoper dan voeding met vlees of vis.

Groetjes, Marloes

Eet jij regelmatig vegetarisch?

10 reacties

    1. Vandaar dat ik deze zin toegevoegd had: ‘Qua dierenwelzijn heb je dan natuurlijk niet de beste optie, maar ik ga nu even uit van mensen die erg weinig te besteden hebben en daarin weinig keus hebben.’

  1. Prima blog! Ik ven al 20 jaar vegetariër en red mijzelf prima met kaas, eieren (eigen kippen), combinaties van peulvruchten En granen zodat je alle soorten eiwitten binnen krijgt. Hoeft dus echt niet duur te zijn en ik voel me geestelijk en lichamelijk prima. Een goed boekje (ook voor kinderen) is bijv: De kleine vegetarier van Marion Pluimes. Hier staan ook heerlijke wereldburgers in. Of google eens op Marlene Watson Tara of Gillian McKeith. Ducces!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram