3 Eetmomenten per dag? Of juist 5 of 6?

3 maaltijden

Laatst vroeg ik wat jullie zouden willen weten over gezond leven. Ik kreeg daar ontzettend veel reacties op. Een aantal van jullie hadden vragen over het aantal eetmomenten dat ik per dag aanraad. Is het goed om 3 grote maaltijden per dag te nemen? Of kun je juist beter kiezen voor 6 kleinere eetmomenten? Ik geef je in dit artikel mijn mening over dit onderwerp en ik vertel je over mijn ervaringen bij mijn cliënten.

Er zijn ontzettend veel professionals op het gebied van gezondheid, die elk hun mening hebben over hoe je zo gezond mogelijk zou moeten eten. Kun je beter alleen de hoofdmaaltijden gebruiken? Of juist bewust kiezen voor tussendoortjes? Ik merk dat veel mensen daardoor in de war gebracht worden. Wat is nu waar?? Ik geloof dat ieder mens uniek is. We hebben allemaal onze eigen wensen, gewoonten en leefomstandigheden, waardoor er niet één voedingspatroon is dat voor iedereen werkt. Er is naar mijn idee dus niet één waarheid! Ik ga je vandaag vertellen wat mijn ervaring is met het verdelen van maaltijden over de dag.

Ik zie in mijn diëtistenpraktijk veel verschillende mensen. Ik geef deze uiteraard niet allemaal hetzelfde advies. Ik houd ervan om mijn adviezen zo veel mogelijk af te stemmen op de persoon. Het kan best zijn dat ik de ene cliënt aanraad om te proberen zonder tussendoortjes te eten, terwijl ik de ander vertel dat het voor hem/haar juíst goed is om zes eetmomenten op een dag te gebruiken. Ik vertel je hieronder wanneer ik voor de verschillende aanpakken kies. Ook geef ik je voordelen en nadelen van beide indelingen.

Collage snacks

3 grote maaltijdmomenten per dag
We zijn in Nederland heel erg gewend aan het eten van tussendoortjes. We eten niet alleen ontbijt, lunch en de avondmaaltijd, maar rond 10:00uur, 15:00uur en 20:30uur nemen we een extra hapje. Bij veel mensen is dit een automatisme geworden. Ik merk aan sommige cliënten dat ze iets gaan eten ‘omdat het 10:00uur is’. Ik geloof dat dit niet de juiste manier is. Naar mijn idee is het goed om te gaan eten als je trek hebt (en soms als je er gewoon heel veel zin in hebt). Je lichaam kan namelijk heel goed zelf aangeven wanneer het behoefte heeft aan eten. Door automatisch op een bepaald tijdstip te gaan eten, voel je die prikkels van je lichaam steeds minder aan.
Bovendien vind ik het heel goed om het lichaam af en toe even goed in de vetverbranding te laten komen. Als je constant iets blijft eten, zal je lichaam niet snel eigen vetweefsel gaan verteren. Als je wilt afvallen, is dat juist zo belangrijk! Mensen die graag willen afvallen en al lange tijd 5 of 6 keer per dag eten, raad ik vaak aan om geen tussendoortjes te nemen als ze daar niet écht behoefte aan hebben. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je tijdens de hoofdmaaltijden voedzaam en voldoende eet, om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het grote nadeel van deze methode, is dat je kans hebt dat je door het uitstellen van het tussendoortje lekkere trek krijgt. Hier moet je dan ook goed voor waken! Als je weet dat je hier last van gaat krijgen, pak dan liever wel een gezonde snack.

Collage tussendoortjes

6 kleinere eetmomenten
Het alternatief is om naast de hoofdmaaltijden twee of drie keer per dag een tussendoortje te nemen. Ook dit werkt in sommige gevallen heel goed! Vooral bij mensen die snel lekkere trek krijgen, kan het goed helpen om regelmatig iets gezonds te eten. Hiermee kunnen ze voorkomen dat ze ongezonde dingen eten, wat natuurlijk helpt bij het fitter voelen en/of afvallen.

Ik pas deze methode ook toe in een aantal specifieke gevallen. Bijvoorbeeld bij mensen die al lange tijd héél weinig eten en toch niet afvallen, terwijl ze dit wel willen. Vaak hebben ze helemaal geen hongergevoel meer gedurende de dag. Dat kan erop wijzen dat de stofwisseling niet goed werkt. Mijn ervaring is, dat deze mensen ineens weer kunnen gaan afvallen als ze 5 of 6 kleine eetmomenten per dag gaan nemen.

Ook voor mensen met darmklachten werkt deze methode goed. De darmen hoeven namelijk geen super grote hoeveelheden te verwerken en ze komen niet ‘stil’ te liggen gedurende de dag.

Tenslotte is er de groep van fanatieke sporters, die simpelweg vaak niet voldoende hebben aan 3 maaltijdmomenten. Hun voedingsbehoefte ligt hoog, door het vele sporten. Vaak zijn meerdere maaltijden daarom nodig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een nadeel aan deze methode, is dat tussendoortjes die je gemakkelijk mee kunt nemen vaak niet de meest gezonde zijn. In kantines en tankstations is het soms erg lastig om gezonde snacks te kopen. Hierdoor grijpen mensen snel naar minder gezonde producten. Wil je deze methode echt goed doen, dan zal je goed moeten voorbereiden wat je mee neemt. Hier vind je ideeën voor gezonde tussendoortjes.

Conclusie
Er is naar mijn idee niet een goede en een foute methode. Ik raad je aan om uit te testen wat voor jou het beste werkt. Als je twijfelt, kun je altijd de hulp van een diëtist bij jou in de buurt inschakelen.

Succes!

Groetjes, Marloes

Eet jij regelmatig tussendoortjes? Of juist niet?

21 reacties

    1. Ik heb zelden zo’n goed stuk gelezen. Iemand die niet spreekt over één waarheid. Dank je, vond het prettig te lezen.

      Ikzelf eet op mijn werk meer dan thuis. Ik vermoed dat dat komt omdat ik op mijn werk mijn werk vaak saai vind. Zelfs als ik het mega druk heb. Ik ben HBO opgeleid, maar doe werk van veel lager niveau. Op zich niet erg hoor, ik was allang blij dat ik werk had gevonden. Maar ik merk dat er een verschil is tussen thuis en werk. Thuis eet ik pas wanneer ik trek heb. Ik ontbijt dan ook 1 a 2 uur later nadat ik opgestaan ben (zeg maar om 10:00). Daarna doe ik allemaal dingen die ik leuk of belangrijk vind. Veel van mijn hobby’s zijn dan wel intensief, dan wel vragen ze een enorme concentratie voor een lange tijd. Dat lukt me prima en wanneer ik honger krijg, dan heb ik ook echt trek in iets. In de vakanties voel ik me kiplekker met deze natuurlijke manier van werken. Eet pas wanneer mijn lichaam erom vraagt. En dat is echt he-le-maal afhankelijk wat mijn vorige maaltijd was hoe lang het duurt eer ik weer trek heb. Soms 2 uur, soms 3 uur en soms ook gewoon 4 uur. Ik vind het zelf een hele natuurlijke manier van eten.

      Maar op mijn werk gaat het anders. Op mijn werk eet ik vaak om even uit mijn werk getrokken te worden. Even een pauze hoor, hup, een boterhammetje naar binnen. Ik eet niet veel, ik neem bewust maar 4 boterhammen mee, want anders blijf ik eten. Nadeel is dat ik voor 12:00 al wel vaak al mijn brood op heb. Om 15:00 neem ik dan vaak ook maar een soepje. Ik merk wel dat als mijn brood eenmaal op is, dat ik niet echt honger krijg voor de komende uur. Maar trek in eten heb ik wel. Ik denk dat het eerder trek is in even-niet-dit-werk. Als je me begrijpt. Ik werk zelfstandig in een ruimte waar ik alleen ben. Dat betekend dat ik wel alle vrijheden heb, mits het werk maar af is. Ik baal er van dat mijn eetgedrag hierdoor beïnvloed word. Solliciteren naar een baan op niveau gaat niet zo makkelijk omdat ik al echt jaren uit mijn vakgebied zit. Maar ik weet ook niet goed hoe ik dit wel moet oplossen.

      1. Ik snap je probleem heel erg! Mijn helpt het om snoeptomaatjes, stukjes komkommer, wortel of bijvoorbeeld druiven mee te nemen. Hier kun je er regelmatig een paar van pakken zonder dat je snel veel binnen krijgt. Vaak gaat het even om het kauwen. Of even een klein rondje wandelen buiten, geeft letterlijk frisse moed 🙂

  1. Vaak als ik de hele dag thuis ben eet ik veel tussendoortjes.
    Maar soms zijn mijn tussendoortjes net zo groot/klein als mijn lunch.
    Ik eet bijvoorbeeld een stuk fruit, dan een wrap en later in de middag toch nog een broodje.
    Is dit bijvoorbeeld een probleem?
    Want meestal kan ik gewoon niet zo veel op, maar heb ik na een uurtje of 2 weer een beetje trek.
    Gelukkig kan ik (meestal) wel gezonde dingen pakken,
    maar helaas worden er nog altijd ongezonde dingen in huis gehaald waar ik wel een zwak voor heb. Vooral zoetigheid zoals koekjes en cakejes.
    Dat is het nadeel van nog thuis wonen 😉
    Hoewel het wel een goede ‘training’ is om lekkere dingen te laten staan.
    Maar soms geef ik er echt even aan toe, dat moet kunnen toch 😛

  2. Ik ben er een beetje mee gestopt want ik weet nog dat ik op mijn werk in het begin om half 11 ook al een boterham at omdat iedereen dat deed. Ik had ook honger op dat moment maar als we dan echt gingen lunchen om half 1 had ik eigenlijk nog helemaal geen honger en dan eet je nog meer dan dat ene tussendoortje. Ik ben daarom gewoon meer en beter gaan ontbijten zodat ik pas om half 1 weer iets hoef te eten. Als ik thuis ben eet ik vaak minder grote porties en dan neem ik wel graag wat tussendoortjes 🙂

  3. Goed artikel!
    Mooi dat er wordt beschreven dat ieder anders is.
    Persoonlijk eet ik meestal 6x per dag. Ik heb op deze manier geen trek meer (dat had ik eerst wel). Ik kijk per dag hoeveel trek ik heb en hoeveel maaltijden ik daarbij nodig heb.

  4. Het is dus per persoon en situatie anders. Voor mij geldt ook, net als anderen al schreven, dat ik op werkdagen geen tussendoortje hoef. Ik eet dan wel graag na het werk yoghurt of fruit. Want ik ga altijd eerst sporten en eet mijn avondmaaltijd pas rond 20.00 uur.
    Alleen als ik thuis ben kies ik vaker bewust voor wat kleinere porties. Honger of niet….als ik dan thuis heb zitten werken ga ik gewoon na 2 uurtjes rondlopen ‘op zoek naar iets lekkers!!’ Haha….dus daarom plan ik dan gewoon kleinere maaltijden, dat werkt dan een stuk beter.

  5. Over het algemeen eet ik geen hele grote porties en ik vind het ook lekker om af en toe gewoon wat tussendoor te eten. Maar wat ik inderdaad wel altijd doe is, naar mijn gevoel luisteren. Als ik trek krijg, dan neem ik een tussendoortje, maar als ik geen trek heb, sla ik het ook rustig over.

  6. Ik geloof zeker in het feit dat iedereen anders is en daardoor anders moet eten. Maar wat ik ook geloof is het feit dat het eten van tussendoortjes nooit de bedoeling is geweest. Vroeger deden ze dat niet, de fabrikanten hebben er mooi op ingespeeld.

  7. Fijn artikel!
    Ik neem na het avond eten bijna nooit meer iets. En in de ochtend alleen als ik werk (pedagogisch fruit mee eten met kids). Dus ik heb vier of vijf eet momenten per dag meestal.

  8. Wel ga ik door dit artikel op 3 eetmomente per dag! Eerst dus wel met tussendoortjes. Maar ik geloof er wel in dat je vet gaat verbranden als je niet steeds wat eet. Gewoon 3 voedzame maaltijden per dag, is denk wel goed voor mij!

  9. Misschien ben ik wat anders maar ik heb een kantoor baan en merk dat ik op mijn werk veel sneller en meer honger heb dan dat ik thuis ben
    Wat adviseer je dan?
    Ik sta heel vroeg op om alles in orde te krijgen (hond kinderen etc) waardoor ik op mijn werk rond half 9 pas ontbijt. Meestal 2 boterhammetjes of een keer muesli met yoghurt of een keer crackers met kaas

  10. Hi Marloes.
    Ik reageer op een oudere post volgens mij, maar ik volg je regelmatig en wil nu ook eindelijk wat kilo’s kwijt.
    Ik wil je kort mijn dag vertellen en hoop dat je mij kunt vertellen of ik 3 of vaker per dag moet eten.
    Ik werk in de thuiszorg…lichamelijk zwaar werk, ik doe alles op de fiets…weer of geen weer.
    Gemiddeld 20 min en terug op de fiets en tussendoor van de ene cliënt naar de andere.
    Ik ontbijt vroeg met zoonlief griekse yochurt met creusli (zoonlief eet anders)…dan rond elf uur boterham of ontbijtkoek of dergelijks. Rond enen 2 a 3 boterhammen. Bij thuiskomt rond 15u gaat het altijd mis…lees eetbui met ships. Wat er vaak ook uit komt…bewust als je me begrijpt.
    Savond goed avond eten met veel groente en helaas veel koolhydraten…puur omdat ik het lekker vind en niet kan stoppen. Savonds laat ook vaak nog iets…vaak niet gezond uiteraard. En ik drink veel caffee late.
    Ik zou het heel fij vinden n reactie van je te mogen ontvangen.
    Groetjes Ilse

    1. Ik kan helaas niet iedereen persoonlijk advies geven via internet. Bovendien zou ik dan veeeeell meer informatie willen hebben. Je lijkt me iemand voor 5-6 keer per dag eten, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

  11. Super goed geschreven, heel informztief. Goed dat je ook de behoefte van sporters eens naar voor brengt, die hebben echt een andere behoefte dan mensen die willen afvallen.

  12. Hoi Marloes, ik eet koolhydraatarm, wegens insulineresistentie. Nu sinds ruim 2 weken. Het honger lekkere trek gevoel, wanneer houdt dit op? Pap in de benen. Fitness gaat even niet meer. Energieloos. Ik eet super goed en flinke tijdens de 3 maaltijden, maar de trek blijft. Ik eet veel groente, nog geen pseudogranen, geen brood,. Wel vis,vlees. Al die gezonde dingen zeg maar. Geen tussendoortjes. Maar ik heb mijn sport en werk in de zorg, actieve baan..
    Geen tussendoortjes.. lastig!! Ik hou vol. Maar gaat dw trek in energie/ lekkers echt minder worden?
    Ziet het lichaam koffie met gezonde vetten (mct olie ) ook als tussendoortje, of moet dit gedronken worden bij 1 vd maaltijden?
    Mag ik ook niks meer eten als ik thuis kom van werk rond 22:00u?
    Als insuline resistentie voorbij is, mag ik dan weer wel tussendoortjes? Of komt insuline resistentie dan weer terug? Hartelijk dank alvast… excuses zoveel vragen..
    Judith

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram