Supermarkt trucs
| 11 mei 2021

12 Supermarkt trucs waardoor wij meer geld uitgeven…

De supermarkt…de meeste mensen komen er regelmatig. Je denkt dat je volledig uit eigen keuze dingen in je karretje mikt, maar onbewust past de supermarkt trucs toe die jouw keuzes een beetje beïnvloedt! Hieronder 12 trucs die de meeste supermarkten toepassen om ons meer te laten besteden.

1. Je begint bij het groente en fruit

Bij de meeste supermarkten start je bij de groenten- en fruitafdeling. Je propt je mandje lekker vol, hebt het gevoel dat je super gezond bezig bent en vindt vervolgens in de rest van de winkel dat je dan ook wel wat minder gezonde dingen mag uitkiezen :).

2. Noodzakelijke producten worden verspreid

Het was toch handig geweest als fruit, melk, brood, koffie en diepvriesproducten allemaal naast elkaar hadden gestaan? Veel mensen moeten namelijk sowieso op deze afdelingen zijn. De supermarkt is hier uiteraard bewust van en verdeelt ze tactisch over de winkel, zodat jij alles bij langs moet om te vinden wat je nodig hebt.

3. A-merken op ooghoogte

Dit is denk ik een hele bekende. De duurdere producten met een grotere winstmarge, liggen op ooghoogte. Naar de goedkopere merken moet je vaak even zoeken onderin het schap. Dit is natuurlijk bewust gedaan.

4. Kinderproducten op kinderhoogte…

Je herkent het vast wel als je kinderen hebt…de voor hen aantrekkelijke artikelen liggen toevalligerwijs precies op hun ooghoogte. Veel ouders kunnen een zeurend kind niet altijd weerstaan en zullen extra producten kopen om hun kleine tevreden te stellen.

5. Geur!

De geur van versgebakken brood of van een sudderend vleesje in het proef-tentje, zorgt ervoor dat onze zintuigen worden geprikkeld. Je zult onbewust (of bewust!) meer trek krijgen en geneigd zijn meer te kopen.

6. Proeven

Hetzelfde geldt als je producten kunt proeven. Door de lekkere smaak in je mond, krijg je spontaan zin in dingen die misschien niet eens op je lijstje stonden. Nu in de corona-periode is proeven niet mogelijk, maar in het verleden werd hier veel gebruik van gemaakt.

7. Grotere karretjes en mandjes

Door de jaren heen zijn de winkelkarretjes en -mandjes steeds groter geworden. Zo passen er meer boodschappen in en zijn wij geneigd om meer te kopen.

8. Meeneem-producten bij de kassa

Ook zo’n bekende: je staat te wachten bij de kassa, staart wat om je heen en ineens valt je oog op een mars, een kindersurprise-ei of op die mueslireep die daar tactisch in het kassa-schapje ligt. Oeh…je begint wel een beetje trek te krijgen en zo’n handige meeneem-snack is perfect om nu alvast even op te eten.

9. (Persoonlijke) aanbiedingen

Eerlijk is eerlijk, we blijven Nederlanders en zijn DOL op aanbiedingen. Als jij een ‘tweede halve prijs’ bordje ziet, dan ga je al snel overstag, zonder dat je verder onderin de schappen hebt gezocht naar opties die misschien nog wel veel voordeliger zijn.

Persoonlijke aanbiedingen die je krijgt door jouw supermarktpas te gebruiken, zorgen ervoor dat je geneigd bent terug te gaan naar die supermarkt. Daar is immers het product dat jij zo graag gebruikt nu extra voordelig!

10. Aantrekkelijke prijzen

De supermarkt hangt vol met ‘€1,95’ prijzen, omdat dat gevoelsmatig goedkoper is dan €2,-. Natuurlijk weten we wel dat dat niet zo is, maar stiekem speelt het in je hersenen wel mee.

11. Grotere verpakkingen voor een klein beetje meer…

Die zak M&M’s van 500g is eigenlijk niet zo gek veel duurder dan die van 300g, dan kun je eigenlijk net zo goed die grote verpakking nemen, toch!? Zo worden we bij heel veel producten verleid meer te kopen dan we eigenlijk nodig hebben.

12. Goede aanbiedingen aan het begin van het gangpad!

Is het je wel eens opgevallen dat aanbiedingen aan de kop van de gangpaden staan!? Als je daar A-merk chips ziet die 1+1 gratis is, word je direct verleid dit ik je karretje te mikken, zonder te vergelijken met een B-merk of een huismerk, dat meters verderop in het schap ligt.

Ook kan een goede aanbieding puur een lokkertje naar de supermarkt zijn. Als het favoriete biermerk van jouw man in de aanbieding is bij supermarkt X, dan ga je daar waarschijnlijk heen. Dikke kans dat je uiteindelijk met meer thuis komt dan alleen bier.

Kortom, op heel veel manieren wil de supermarkt-eigenaar ervoor zorgen dat jij meer koopt dan je van plan was. Ik vind dat eigenlijk best heel logisch. Zo werkt onze maatschappij nu eenmaal. Sterker nog, ik kan er ook wel om lachen als ik weer eens in een verkooptruc ben getrapt. Of soms ben ik gewoon oprecht blij met een goede deal die ik heb gesloten, zonder te realiseren dat het waarschijnlijk een truc was.

Wel vind ik het belangrijk om me bewust te zijn dat deze en andere trucs worden toegepast. In dit artikel geef ik je 10 tips om verleidingen in de supermarkt te weerstaan.

Groetjes, Marloes

Was jij je bewust van deze supermarkt trucs? Trap jij er ook wel eens in?

Eén reactie

  1. Ik probeer altijd wel goed op te letten wat ik uitgeef aan boodschappen, want met een gezin gaat er best wel wat doorheen in een week. En het is inderdaad zo verleidelijk om toch iets mee te pakken wat je eigenlijk niet nodig hebt omdat het zo lekker/leuk/handig is… Ik blijf dus echt trouw aan mijn lijstje en train mezelf erin niets extra’s te kopen. Dat is en beter voor onze bankrekening en voor onze gezondheid, want meestal zijn het geen gezonde producten die ik extra in mijn kar gooi. Op mijn lijstje staan trouwens ook weleens koekjes/snoepjes/chips/chocola hoor, soms is dat gewoon heel lekker en de kinderen mogen in het weekend altijd een bakje chips.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram