10 Veelgemaakte Fouten bij het Afvallen

Weegschaal2

Nog steeds zijn heel veel mensen in Nederland (en de rest van de wereld) te zwaar. Er zijn honderden verschillende diëten, voedingsboeken, sportapparaten en hulpmiddelen op de markt die je beloven dat je kilo’s zult afvallen. Hierdoor zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. In dit artikel vertel ik je wat in mijn ogen de meest gemaakte fouten zijn als mensen willen afvallen.

Ik zie als diëtist dagelijks mensen die graag gewicht willen kwijtraken, ik help ze om dat te bereiken. Vaak hebben deze mensen al verschillende pogingen gedaan om op eigen kracht af te vallen, maar is dit nooit goed gelukt. Ik probeer er samen met mijn cliënten achter te komen wat er beter kan, om te zorgen dat ze wel het gewenste resultaat krijgen.

Ik zie dat veel mensen dezelfde ‘fouten’ maken, waardoor het enorm lastig wordt om (blijvend) af te vallen. Omdat we van elkaars fouten kunnen leren, deel ik hieronder diegene die ik het meest tegenkom. Ze staan in willekeurige volgorde.

1. Te weinig eten
Ik begin toch maar even met de ‘fout’ die ik verreweg het meest tegenkom. Mensen die willen afvallen, eten vaak véél te weinig tijdens hun hoofdmaaltijden. Vooral vrouwen zijn geneigd om te beginnen met het beperken van de hoeveelheid boterhammen die ze eten. Hierdoor krijg je tussen de maaltijden door veel eerder trek en dan is de verleiding van lekkere dingen ontzettend groot! Vooral aan het einde van de middag of in de avond gaat je lichaam aangeven dat het écht nog voedingsstoffen nodig heeft, met een snaaibui tot gevolg. Mijn tip is dus om vooral voldoende te eten bij de hoofdmaaltijden, van honger lijden wordt ten slotte niemand vrolijk.

diepvriesgroenten

2. Niets ongezonds meer willen eten
Naar mijn idee is een van de grootste fouten die je kunt maken, van jezelf eisen dat je niets ongezonds meer eet. Dit ga je namelijk misschien wel een paar weken volhouden, maar zeker niet veel langer! Mijn ervaring is dat het véél effectiever is, om jezelf in ieder geval 2 lekker-momentjes per week te gunnen, misschien zelfs nog meer. Hierdoor wordt jouw gezonde leefstijl ook op lange termijn haalbaar. Probeer je na het eten van iets ongezonds niet schuldig te voelen! Het is juist nodig om dit af en toe te doen.

3. Totaal anders eten dan je gewend was
Als je op ‘dieet’ gaat, gaan veel mensen totaal anders eten dan ze altijd deden. Ze vermijden bijvoorbeeld het eten van brood, drinken shakes als maaltijdvervanger of staan uren in de keuken om recepten uit een bepaald dieetboek na te maken. Mijn tip is om jouw gezonde leefstijl zo veel mogelijk te laten passen bij de leefstijl die je al had. Er zijn ook genoeg gezonde maaltijden die je niet veel tijd kosten. Als je teveel gaat aanpassen, zal je eerder geneigd zijn terug te vallen in je oude patroon.

Drinken

4. Te weinig drinken
Ik heb het al heel wat keren genoemd op optimavita.nl, maar genoeg drinken is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Niet alleen om alles goed te laten functioneren, maar gek genoeg ook om trek te voorkomen. De prikkels voor dorst en honger worden door dezelfde zenuwvezel aan je hersenen afgegeven, waardoor het soms heel moeilijk te onderscheiden is of je nu dorst of trek hebt. Hierdoor kun je zin krijgen in eten, terwijl je eigenlijk te weinig hebt gedronken! Drink dus 2 liter per dag, als je sport mag dat best nog iets meer zijn.

5. Onrealistische doelen stellen
Het is ontzettend belangrijk om jezelf een eerlijke kans te geven op succes. Eis dus niet teveel van jezelf en stel realistische doelen. Als je nu niet sport, is het niet haalbaar om ineens 4x per week te gaan bewegen. Begin dan met 1x per week en bouw het langzaam op. Met voeding werkt dit precies hetzelfde. Als je heel ongezond eet, kun je niet van de een op de andere dag helemaal gezond gaan eten en dit volhouden. Stel telkens hele kleine, maar haalbare doelen voor jezelf. Bijvoorbeeld dat je in plaats van 5x per week, 3x per week ‘s avonds iets ongezonds neemt. Door alle kleine succesjes die je op deze manier ervaart, wordt je gestimuleerd om door te gaan.

Valkuil2

6. Focussen op wat je NIET mag
Ga niet nadenken over alles wat je NIET mag hebben van jezelf. Sterker nog, eigenlijk mag je gewoon ALLES hebben. Je maakt alleen vaker gezonde keuzes, omdat dat beter voor je lichaam is. Focus juist op gezonde dingen die jij lekker vindt en probeer van iedere maaltijd een klein feestje te maken. Zo ontdek je telkens weer nieuwe combinaties die niet alleen gezond, maar ook nog super lekker zijn. Ik heb trouwens ook nog nooit tegen een van mijn cliënten gezegd dat hij/zij iets niet mag hebben, dit werkt alleen maar averechts. Kortom, je mag alles!

7. ‘Gezonde’ varianten voor snacks en tussendoortjes nemen
Dit klinkt misschien verwarrend, want gezond is toch goed?? Toch kan het ook hier mis gaan. Ik zie namelijk vaak dat mensen op zoek gaan naar recepten voor gezonde koekjes, taarten of ander lekkers. Hierbij wordt in het recept vaak (gedroogd)fruit of suikervervangers gebruikt in plaats van normale suiker. Dit lijkt gezonder, maar het bevat vaak evenveel (of meer!) calorieën dan de normale producten. Bovendien blijven het extraatjes, die je anders misschien niet gegeten zou hebben. Zo zijn er ook de light chips, ‘gezonde’ koeken als snelle jelle en sultana en natuurlijk de Japanse mix. Deze producten zijn iets beter dan de ‘normale’ varianten, maar bevatten nog steeds veel vet en/of suiker. Pas dus op met ‘gezonde’ koekjes en eet ook hier niet teveel van, ze kunnen verraderlijk zijn!

Gezonde snacks

8. Te fanatiek starten met bewegen
Ik noemde het al even bij puntje 5 over het stellen van doelen, sommige mensen starten wel ERG fanatiek met bewegen. Dit is niet handig omdat je dit waarschijnlijk niet gaat volhouden, maar het kan ook nog eens gevaarlijk zijn voor je lichaam! Als je heel fanatiek gaat sporten terwijl je lichaam niets gewend is, kun je hardnekkige blessures oplopen. Begin dus langzaam en bouw het geleidelijk op. Ik raad je aan om een professional om hulp te vragen bij het opbouwen.

9. Te grote resultaten verwachten op korte termijn
Ik krijg heel vaak mailtjes van mensen die vragen hoe snel ze resultaat kunnen verwachten. Of van mensen die zeggen ‘al’ twee weken bezig te zijn en nog niets aan hun lichaam te zien. Helaas kan het even duren voordat je resultaat ziet! Heb dan ook geduld. Probeer je leefstijl te veranderen om gezonder te worden, dat je daarbij afvalt en/of strakker wordt, is alleen maar mooi meegenomen. Het is hoe dan ook goed voor je, om een gezonde leefstijl aan te houden. De resultaten komen dan echt wel! Soms na twee weken al en soms pas na een paar maanden.

10. Een bepaalde periode gaan afvallen en daarna weer ‘normaal’ willen eten.
Ik vind het belangrijk dat je een leefstijl ontwikkelt die je voor altijd kunt blijven volhouden. Een paar weken gezond leven kan iedereen, maar het is niet de bedoeling dat je daarna weer ongezond bezig gaat! Crashdiëten kunnen ontzettend gevaarlijk zijn voor je gezondheid, omdat je veel te weinig voeding binnen krijgt. Bovendien kun je weer heel veel aankomen zodra je weer normaal gaat eten. Verander dus liever kleine dingen, die je voor altijd kun blijven volhouden.

Ik hoop dat dit artikel je kan helpen, als jij ook het doel hebt om kilo’s kwijt te raken. Trap niet in deze verleidelijke valkuilen, dan zul je merken dat je uiteindelijk een veel gunstiger resultaat hebt. Wees tevreden met kleine resultaten. Als je te snel wilt en teveel van jezelf eist, werkt dit op de lange termijn alleen maar tegen je.

Veel succes allemaal!

Groetjes, Marloes

Herken jij deze ‘fouten’? Welke heb jij wel eens gemaakt?

11 reacties

  1. Mijn valkuil is juist dat ik iedere dag op de weegschaal ga staan. Vaak valt het dan tegen wat ik zie, en dat maakt me wat somber. Hoewel ik, als ik eens per week weeg, wel vrolijk word van de weegschaal 🙂

  2. Te veel focussen op het getal op de weegschaal in plaats van op lichaamssamenstelling (vetpercentage) is denk een belangrijke toevoeging. Je wilt alleen vet verliezen en geen spieren, want dat laatste zorgt ervoor dat je alleen maar minder kunt eten als je op het gewenste gewicht zit. Daarmee hangt dan samen te weinig eiwitten eten (die nodig zijn voor spieren) en te veel nadruk op cardio leggen in plaats van ook aan krachttraining/spierversterking te doen.

  3. Hoi Marloes,

    Ik reageer niet vaak maar dit is een artikel dat wel heel erg bij mij aansluit.
    Ik wil heel graag 5 kilo afvallen (ongeveer, ik sta nooit op de weegschaal) maar inmiddels weet ik niet meer hoe ik dat kan bewerkstelligen.
    Ik ben jaren geleden begonnen met minder snoepen en meer sporten en dat heeft goed gewerkt alhoewel ik daar toen erg in doorgeschoten ben. Inmiddels ben ik van normaal gewicht maar zelf nog niet helemaal tevreden.
    Ik sport 6x per week (triathlon) en dat gaat goed, daar voel ik me goed bij, maar ik eet veel te weinig, zo’n 1200kcal per dag (als ik tel). Ik weet dat ik mijn lichaam in een soort overlevingsstand heb gebracht en dat het daardoor alles opneemt wat ik binnen krijg waardoor ik vermoedelijk niet afval. Het is echter niet mogelijk en zeer onverstandig om minder te gaan eten (en wellicht meer te gaan sporten) en dus om af te vallen. Toch wil ik dat graag, zonder dat ik eerst moet aankomen om weer af te kunnen vallen. Daarnaast zou ik graag meer eten want ik denk dat het sporten daar ook voordeel van heeft.
    Ik hoop dat je het een beetje snapt en wellicht wat advies/tips hebt.
    Groetjes.

  4. Heel herkenbaar inderdaad. Ik zie ook zoveel mensen die willen afvallen en dan bijna niks meer eten.. in het begin val je snel af, maar daarna stagneert dit omdat je lichaam in overlevingsmodus gaat. Bovendien is het gebrek aan voedingsstoffen en vitaminen / mineralen op de lange termijn ook niet wenselijk!

  5. Super informatief artikel! Wij merken vooral dat men inderdaad ontzettend fanatiek aan de slag gaan en hierdoor zichzelf vaak overbelasten. Grappig dat jullie dit ook aangeven haha! Top artikel, ga zo door!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram