Gezonde producten Voeding

10 producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn…

Door

Ik houd niet zo van het plakken van de labels ´gezond´ en ´ongezond´ op producten. Een appel is niet meer zo gezond als je er 15 van op een dag eet en chips eten is niet meer ongezond als je 1x per week een schaaltje pakt. Er zijn echter veel producten waarvan mensen denken dat ze heel gezond zijn, waarvan dat eigenlijk flink tegen valt. Vandaag deel 1 met 10 voorbeelden hiervan, volgende week deel twee, met nog eens 10 producten!

In willekeurige volgorde producten die minder gezond zijn dat ze lijken, met mijn uitleg erbij.

Mueslirepen

Het lijkt zo gezond, een reep boordevol volkorengranen en noten. Heel vaak zit er echter ook flink wat suiker in. Het verschilt overigens onwijs per variant. Er zijn ook gezondere mueslirepen op de markt.

vegan couscous salade

Couscous

Ook coucous heeft een gezond imago, maar het is een geraffineerd graanproduct. Het is namelijk vaak gemaakt van tarwebloem, dat door de bewerking nog vrij weinig vezels bevat. Volkoren couscous is een betere keuze, net als bijvoorbeeld zilvervliesrijst, volkorenpasta, bulgur of quinoa. Dit betekent overigens niet dat ik nooit meer normale couscous eet :).

Groenteburgers

Als er íets gezond zou moeten zijn, dan zijn het groenteburgers….toch!? Helaas valt dit vaak tegen. Ze bevatten soms toevoegingen zoals veel zout, palmvet of zelfs suiker. Daarnaast worden ze gebruikt als vleesvervanger, terwijl ze dit lang niet altijd zijn. Veel groenteburgers bevatten te weinig eiwit, vitamine B12 en/of ijzer om vlees volwaardig te kunnen vervangen. Er zijn zeker gezonde opties, maar dat zijn ze lang niet allemaal.

Vruchtensap

Hier heb ik al vaker over gesproken, vruchtensappen zijn minder gezond dan ze lijken. Dit komt doordat er veel vruchten nodig zijn om een glas vruchtensap te maken…en fruit bevat veel suiker! Hierdoor is een glas vruchtensap vergelijkbaar aan cola, als we het hebben over suikergehalte. Natuurlijk bevat vruchtensap wel vitamine C, maar dit kun je dus véél beter uit vers fruit halen.

Zomerse smoothie met sojamelk

Honing

Veel mensen denken dat honing gezonder is dan suiker. Dit is echter niet helemaal het geval. Bepaalde soorten honing bevatten wat nuttige stoffen voor ons lichaam, maar ook erg veel suiker! Neem er dus vooral niet teveel van. Dat suiker in honing en vruchtensap natuurlijk is, maakt voor ons lichaam vrij weinig uit. Deze maakt geen verschil tussen natuurlijke en geraffineerde suikers.

Speltbrood

Een speltbrood is niet per definitie gezond. Spelt is net als tarwe een graansoort, die in volkorenvorm een gezonde keuze is. Bewerkte speltproducten zijn dat net als bewerkte tarweproducten minder. Een volkoren speltbrood is daarom net als een volkoren tarwebrood wat mij betreft een gezonde keuze. Lang niet alle speltbroden bevatten echter volkorengraan. Check daarvoor de verpakking. Wist je trouwens dat sommige speltbroden maar een kleine hoeveelheid spelt bevatten en daarnaast gewoon uit tarwe bestaan!? Voor de duidelijkheid: wat mij betreft is spelt niet perse beter dan tarwe. Van beiden graansoorten zijn de volkorenvarianten gezonde keuzes.

Gebakken aardappel

Aardappels vind ik ook prima passen in een gezonde leefstijl. Als je ze gaat bakken, is dit echter een beetje een ander verhaal. Door het verhitten op zeer hoge temperatuur, kunnen namelijk schadelijke transvetten ontstaan. Veel mensen bakken hun aardappel lekker lang, om dat krokante korstje te krijgen. Dit is nu precies waardoor de voedingswaarden helaas minder goed worden.

Roerbakschotel kip aardappel recept snel klaar

Cornflakes

Het woord zegt het al, cornflakes worden gemaakt van maïs. Dit is niet een heel voedzaam ingrediënt. Normale cornflakes bevatten dan ook minder vezels, vitamines en mineralen dan ik graag in ontbijtgranen zou zien. Ook is aan sommige varianten flink wat suiker toegevoegd. Sommige varianten bran flakes zijn wel een gezondere keuze. In deze video vertel ik je meer.

Een salade in een restaurant

Als mensen in een restaurant voor een salade kiezen, hebben ze vaak het idee een gezondere keuze te maken. Helaas is dit lang niet altijd het geval! Bij sommige salades zit namelijk veel vette kaas, wit brood, een vet- en suikerrijke dressing en/of veel teveel olie. Hierdoor kan je salade een flinke caloriebom zijn. Helemaal niet erg voor af en toe natuurlijk! Maar ze zijn niet zo gezond als vaak gedacht wordt.

Ontbijtkoek

HET tussendoortje dat vaak geadviseerd wordt als mensen willen afvallen. Toch vind ik dat niet het beste advies. Ontbijtkoek bevat vaak namelijk nog veel suiker en weinig nuttige voedingsstoffen. Neem daarom veel liever bijvoorbeeld fruit, groenten, een gekookt ei, een handje noten of een volkoren cracker met gezond beleg.

Met dit artikel wil ik absoluut niet zeggen dat je de producten hierboven nooit meer zou moeten eten! Zoals je misschien weet, ben ik onwijs fan van balans. Af en toe iets nemen dat minder gezond is, vind ik dan ook geen enkel probleem. De informatie hierboven is dan ook puur informatief bedoeld.

Stay tuned…volgende week deel 2!

Groetjes, Marloes

Van welk product dacht jij lange tijd dat het gezonder is dan het daadwerkelijk is?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Vera 2 jaargeleden

  Dit vind ik wel eens lastig bij onze dochter van bijna anderhalf. Ze beweegt veel en zit qua gewicht aan de onderkant van de curve…nog goed hoor, maar toch… Ik geef dus af en toe wel die plak peperkoek, smeer goed boter op brood en gebruik voor haar volle melk…ik wil natuurlijk niet alleen maar van die minder gezonde keuzes maken maar wil wel dat ze haar energie binnenkrijgt, die ze ook verbruikt de hele dag.
  Haha….mama-struggles 🙈

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Bij mensen (of kinderen) die wel wat extra energie kunnen gebruiken, zou ik dit ook absoluut aanraden! Volle melkproducten en roomboter sowieso. En ook wat vaker energierijke (ongezonde) snacks naast het normale eetpatroon kunnen echt geen kwaad. Je doet het dus super Vera!

   Reageer
   • Vera 2 jaargeleden

    Dankje! Ergens weet ik dat ook wel…en ik volg je lang genoeg om dit advies al eerder te hebben gelezen. Het voelt alleen soms krom, om dat minder gezonde tussendoortje te geven.
    😘

    Reageer
 2. Kim 2 jaargeleden

  Gelden die schadelijke vetten ook voor aardappels als je ze (lang) in de airfryer bereidt met een beetje olijfolie?

  Reageer
 3. M. 2 jaargeleden

  Meergranenbrood! Erg lekker, maar bij het lezen van de ingrediëntenlijst bleek mijn favoriet als belangrijkste ingrediënt ‘tarwebloem’ te hebben. Da’s dus echt geen volkorenbrood…

  Reageer
 4. Chantal 2 jaargeleden

  Hoi Marloes. Ik kon deze gelukkig al! Ik vind het vreemd van mijn dietsiste dat ze heeft aanbevolen om vaker een salade te pakken omdat ik vaak buiten de deur lunch. Laatst paste ik haar advies toe en koos ergens een salade kreeg ik opeens heel veel kaas en Nachos door m’n Mexicaanse salade (stond dus niet op de kaart) mijn vriend had een bruin broodje zalm.. nou dat zag er “gezonder” uit. Mijn doel is trouwens afvallen maar ik struggle heel erg.

  Reageer
 5. carolien 2 jaargeleden

  Hi Marloes,

  Ontbijtkoek zero is toch wel oké voor af en toe?

  Groetjes Carolien

  Reageer
 6. Nientje 2 jaargeleden

  Rijstwafels hebben ook een gezond imago! Maiswafels eet ik overigens zelf wel af en toe.
  Eierkoeken dankzij een zekere gewichtsconsulent…maar ik hoor er eigenlijk niemand meer over en zie ze ook niet meer gegeten worden. Cracottes…

  De salade in een restaurant is inderdaad een beruchte! Mensen blijven het idee hebben dat dat gezonder is, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Het lijkt me wel wat als ze in restaurants bij de gerechten zetten hoeveel gram groente erin zit, zoals ze nu wel eens doen met vooral vlees.

  Ik ben benieuwd naar deel 2! Er schiet me nog van alles te binnen. (dadels, rozijnen sowieso gedroogd fruit…)

  Reageer
 7. Evelien 2 jaargeleden

  Vraagje: Aardappel uit de airfryer… wel goed of ook niet?

  Reageer
 8. Barbars 2 jaargeleden

  Oh ik dacht toch echt met couscous een gezonde keuze te maken 🙈.
  Ik ben benieuwd naar de volgende 10!

  Reageer
 9. Barbara 2 jaargeleden

  Oh ik dacht toch echt met couscous een gezonde keuze te maken 🙈.
  Ik ben benieuwd naar de volgende 10!

  Reageer
 10. S 2 jaargeleden

  Leuk artikel! Het lijkt me ook wel interessant om dit eens andersom te bekijken, dus welke producten er minder ongezond zijn dan mensen denken.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.