Tyrells groentechips
| 22 augustus 2020

10 producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn… Deel 2!

Vorige week kon je deel 1 van dit artikel lezen op optimavita.nl, vandaag is het tijd voor het vervolg. Nog eens tien producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn, maar waarvan dat flink tegenvalt. Ze staan wederom in willekeurige volgorde en ik geef je mijn uitleg per product.

Sushi

Met pijn in mijn hart (want ik HOUD van sushi) vertel ik je dat sushi minder gezond is dan het lijkt. Sushirijst is witte rijst en bevat dus weinig vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast is er vrijwel altijd suiker aan toegevoegd. Bovendien bevat een sushimaaltijd over het algemeen erg weinig groenten.

Amandelmelk

Say whuutt?? Waarom is amandelmelk minder gezond dan we denken? Vooral omdat het geen volledige vervanger is van melk, omdat het aanzienlijk minder eiwit bevat en vaak ook minder vitamine B2 en B2. Wat dat betreft kun je beter voor sojamelk gaan.

Frozen yoghurt maken

Frozen yoghurt

Bevroren yoghurt klinkt misschien gezond, maar aan vrijwel alle kant en klare varianten is ontzettend veel suiker toegevoegd. Zelf maken kan natuurlijk wel een gezonde optie zijn.

Magere rookworst

Veel mensen nemen aan dat magere rookworst een magere vleeskeuze is. Dit is echter niet het geval! De term ‘mager’ wil hier zeggen dat het minder vet bevat dan een originele rookworst. Deze is echter ZO vetrijk, dat ook magere rookworst nog steeds veel meer vet bevat dan de meeste andere vleessoorten. Sowieso is veel vlees eten niet een gezonde keuze, maar magere rookworst zeker niet :).

Airfryer snacks

In de airfryer wordt een product enkel met hete lucht en hooguit een klein beetje olie bereid. Dat zal dan wel gezond zijn, toch!? Kant en klare snacks voor in de airfryer zijn echter vooraf al flink bewerkt en bevatten daardoor al veel slechte vetten en andere toevoegingen. Bovendien zitten er weinig nuttige voedingsstoffen in.

Suikervrij snoep

Dat snoep suikervrij is, maakt het helaas nog niet gezond. Ook hier zitten weinig nuttige voedingsstoffen in en veel andere toevoegingen die ons lichaam niet nodig heeft.

Groentechips

Groenten zijn gezond, maar als je er chips van maakt, is dit een ander verhaal. Je verhit de groenten dan namelijk in vet, op zeer hoge temperatuur. Hierdoor ontstaan schadelijke transvetten die slecht zijn voor onze gezondheid.

Bruin brood

Veel mensen denken met bruin brood een gezonde keuze te maken. Het kan echter nog een stuk gezonder! Volkorenbrood is namelijk een betere keuze dan normaal bruin brood, omdat het meer vezels, vitamines en mineralen bevat. Check dus even of de term ‘volkoren’ op het etiket van jouw brood staat, of vraag dit na bij de bakker.

koolhydraatarm brood kopen

Diksap

Veel kinderen krijgen meerdere keren per dag diksap van hun ouders. Ze denken dat dit gezonder is dan limonade, omdat het natuurlijk is. Vorige week hadden we het er al over: voor ons lichaam maakt het niet uit of een suiker natuurlijk of geraffineerd is. Water en thee blijven veel gezondere opties om aan je kind te geven.

Magere vruchtenyoghurt

Magere yoghurt is een prima product. Bij magere vruchtenyoghurt ligt dat iets anders. Daar is namelijk veel suiker aan toegevoegd! Je hebt varianten met zoetstof in plaats van suiker, zoals bijvoorbeeld de yoghurt van Optimel. Deze is prima voor af en toe, maar mijn voorkeur zou altijd uitgaan naar naturel yoghurt.

Ook nu weer wil ik benadrukken dat het echt niet nodig is om deze producten volledig uit jouw patroon te bannen. Dit is dan ook puur informatief bedoeld. Wat mij betreft bestaat een gezond leefpatroon niet enkel uit gezonde producten, maar uit een goede balans. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om een product volledig als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te bestempelen.

Groetjes, Marloes

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst?

9 reacties

 1. Goed om hier aandacht aan te besteden maar ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat zit met roggebrood en varianten. Ik ben gek op brood. Langzaamaan heb ik wel wat broodmasltijden uit mijn dagelijkse maaltijden geschrapt maar ik hou zo van die structuur van brood en bv zonnepitten en pompoenpitten maar bijna geen enkel pompoenbrood is ook volkoren. Kun jij me wijzer maken? Dit artikel is wel weer een eyeopener voor airfryer gebruikers! Ik niet dus.

 2. Ha Marloes,
  Ik eet tegenwoordig regelmatig vegetarische producten van bv Garden Gourmet (maar er zijn veel meer merken natuurlijk) Zou je hier eens aandacht aan willen besteden? Ik vraag me regelmatig af hoe gezond deze zijn qua voedingsstoffen.
  Misschien in vergelijking met een aantal verschillende merken.
  Verder ben ik je sinds een paar maanden aan het volgen en vind je eerlijkheid zo dapper!
  Maar daarnaast waardeer ik je ook dat je heel veel bruikbare tips deelt…..waarvoor ik je hel erg wil bedanken.

  1. Hier ben ik ook benieuwd naar! Ik weet dat de hoeveelheid zout vaak niet goed is. Hoe zou je zelf gezonde groenteschijven of burgers kunnen maken?

  1. Die had ik inderdaad gezien! Ik was alleen op zoek naar gezonde recepten om zelf een groenteschijf/burger te maken. Ik dacht misschien heeft Marloes hier al wel overnagedacht 😇

 3. Hoi Hoi!

  Wat een leuke website zeg – vooral allemaal eerlijk geschreven:)

  Nu we een aantal producten hebben beschreven ben ik benieuwd wat je vind van supplementen en Vitamines. Het is helemaal hip en vroeg me zo af ‘ is dit eigenlijk wel zo gezond’? Zo’n poeder gemaakt in een fabriek kan dat wel helpen? Ik ben benieuwd naar jullie mening en wellicht een leuk topic om over te schrijven.

  Als voorbeeld zag ik dit:
  https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi-puur-natuur

  ‘Puur natuur’ staat er – wat vinden jullie hiervan – zal dit gezond zijn?

  Hoor het graag!

  Groetjes Lisa

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram