| 25 september 2017

10 Feiten en Fabels over Voeding – Melk, Brood, Ei en Zoetstof

Ik krijg nog steeds dagelijks berichtjes en mailtjes van jullie, met daarin vragen over voeding. Ik kan die helaas niet allemaal persoonlijk beantwoorden, hoe graag ik dat ook zou willen. Daarom leek het me leuk om veelgestelde vragen over voeding te behandelen in een ‘feiten en fabels’ video. Hieronder heb ik ze nog even heel kort op een rijtje gezet.Dit zijn de 10 feiten en fabels die ik bespreek in de video. Ik zet hieronder alleen neer of ze naar mijn mening een feit of een fabel zijn. In de video leg ik het helemaal uit. Ik link hieronder ook naar de artikelen waarin je meer informatie kunt vinden, indien van toepassing.

1. Een banaan daar kom je van aan – Fabel

2. Diepvriesgroenten zijn gezond – Feit

3. Zoetstoffen zijn nog slechter dan suiker – Fabel

4. Brood is slecht voor je – Fabel

5. Elke dag een ei eten kan geen kwaad – Feit

6. Koffie onttrekt vocht – Fabel

7. Melkproducten zijn slecht voor je – Gedeeltelijk fabel

8. Spelt is beter dan tarwe – Fabel

9. Vitaminepillen zijn noodzakelijk – Gedeeltelijk feit

10. Citroensap stimuleert de vetverbranding – Fabel

Ik hoop dat je de video leuk vond om te zien! Ik vind het in ieder geval super leuk om op deze manier toch de meeste van jullie vragen te kunnen beantwoorden.

Als jij dingen hebt gehoord waarvan je graag wilt weten of ze waar zijn, dan kun je die hieronder achter laten.

Groetjes, Marloes

Welk feit of fabel zou jij graag in de volgende video willen zien?

10 reacties

 1. Hallo Marloes,

  Als het om wetenschappelijk onderzoek gaat valt het mij steeds weer op dat het dan over 1 voedingsmiddel gaat. Ik heb de indruk dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat niet ieder lichaam hetzelfde op voedingsstoffen reageert en ook niet op het feit dat bepaalde voedingsstoffen op elkaar reageren. Ook de mate van bewegen is een belangrijke factor.

  Over eieren heb ik nog een aanvulling. Volgens wetenschappers is het goed voor het cholesterolgehalte als de dooier vloeibaar is terwijl het slecht is als de dooier helemaal gaar is.

  Vriendelijke groet van Marjan

  1. Maar als de dooier vloeibaar is, is (zeker bij ouderen) de kans op infectie met salmonella groter. Vandaar dat ik daar niets over zeg. Reacties op voedingsstoffen met elkaar is inderdaad moeilijk vast te leggen, want hoe kun je bewijzen dat juist die twee producten het effect teweeg brengen….en niet andere factoren?

 2. Leuke video. Dank je wel. Ik heb wel een kanttekening. Je zegt dat je beter geen zoetjes in koffie en thee kunt gebruiken. Je krijgt dan de indruk dat je met een paar glazen frisdrank met zoetstof en die zoetjes al aan de gevaarlijke kant komt te zitten, terwijl je ontelbare liters moet wegwerken wil je de grens bereiken. Misschien een goed idee om te melden hoeveel het dan is, want nu kunnen kijkers die toch al vooroordelen hebben tegen zoetstof misschien al bang worden van een paar zoetjes.

  Hartelijke groet
  Marjolein

  1. Ik zeg het niet, omdat het verschilt per zoetstof! Van Aspartaam kun je inderdaad 17 glazen drinken, maar van andere zoetstoffen minder. Ik heb liever dat mensen te voorzichtig zijn, dan te ruim. Vandaar 🙂

 3. Goedemorgen Marloes,

  Super leuk artikel weer, top!

  Vroeg alleen mezelf alleen wat af. Klopt het ook gember helpt bij het afvallen? Ben het nu ook aan het drinken, maar kan nog niet geloven dat het echt gaat helpen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram