gezond ontbijtje uitgebreid

Wel of niet ontbijten voor het sporten?

 

Door Anneloes: Er zijn veel theorieën te vinden over het wel of niet ontbijten voor het sporten. Je leest wel eens dat je eerder in de vetverbranding zit, wanneer je niets eet voor het sporten. Andere verhalen beweren juist het tegenovergestelde en adviseren om juist voor het sporten ‘s morgens wat te eten. In dit artikel vertel ik je mijn mening.

Een van de lezers stelde de vraag wat je het beste kan doen met het ontbijt als je ‘s morgens wil gaan sporten. Het is per persoon verschillend wat goed voelt en er zijn verschillende manieren om dit te combineren.

Dat je lichaam overdag veel energie nodig heeft, blijkt wel uit de hoeveelheid activiteiten die we op een gemiddelde dag doen. Deze energie vullen we aan door voedingsstoffen tot ons te nemen door middel van eten en drinken. Wanneer je ‘s nachts slaapt, heeft je lichaam ook veel energie nodig. Je lichaam voert ook ‘s nachts allemaal processen uit om je lichaam in leven te houden. Deze energie haalt je lichaam uit de resten die nog over zijn van je voeding die dag en uit het spier- en vetweefsel in je lichaam. ‘s Ochtends is de voeding van de vorige dag dus zo volledig mogelijk verbruikt.

Wanneer we geen ontbijt nemen voordat we gaan sporten, heeft je lichaam niets om af te breken en zal meteen overgaan op het verbranden van andere reserves die opgeslagen liggen in de vet- en spiercellen van ons lichaam. Nu denk je misschien: ‘Top, dat is ook de bedoeling van het sporten’, maar helaas vindt jou lichaam dit niet zo leuk. Een heel klein percentage van je vetweefsel zal je lichaam daadwerkelijk verbranden. De rest van de energie die jouw lichaam nodig heeft tijdens het bewegen haalt het uit spieren. Hiermee bereik je dus het tegenover gestelde van wat je wilt bereiken. De winst uit de workout is niet optimaal. Daarnaast zal je lichaam veel minder resultaat geven dan wanneer je iets hebt gegeten voor het sporten, doordat je simpelweg minder energie ter beschikking hebt. Je kunt je slap gaan voelen of merken dat een oefening moeilijker gaat. Dit komt doordat het lichaam energie moet halen uit eigen weefels.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat sporten zonder te eten gevaarlijk kan zijn. Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen of zelfs flauw vallen. Kortom, volgens ons is een goed ontbijt voor het sporten ontzettend belangrijk!

Schermafbeelding 2015-03-26 om 15.11.32

Wat kun je dat het beste eten? 
Je zou voor een ontbijt kunnen kiezen dat rijk is aan eiwitten en wat koolhydraten bevat, te denken aan zuivelproducten met muesli of een ei op een cracker. Eiwitten beschermen je spieren tijdens de inspanning en helpen je spieren weer opbouwen na het sporten. Koolhydraten geven energie die je lichaam hard nodig heeft tijdens het sporten. Zorg er wel voor dat je ontbijt niet te zwaar is. Als je het prettig vindt, kun je je ontbijt opdelen door voor en na de training een kleine hoeveelheid te eten. Dit kan bijvoorbeeld voor de training een glas melk met een volkoren beschuitje met jam zijn en na de training een boterham met kipfilet of ham en nog wat te drinken om je vochtgehalte weer op pijl te brengen. Het hangt natuurlijk ook af van jou als persoon wat je prettig vindt en wat voor inspanning je gaat leveren. Je zou voor jezelf eens kunnen kijken wat je prettig vindt voelen. Ieder lichaam is anders!

Het is dus in ieder geval wel belangrijk te onthouden dat wanneer je ‘s morgens gaat sporten, dat je dit niet op een lege maag doet, maar iets kiest waar wat eiwitten en koolhydraten in zitten zodat je lichaam niet je eigen spierweefsel hoeft aan te spreken voor energie.

Groetjes, Anneloes

Sport jij wel eens ‘s morgens? Wat eet jij dan voor ontbijt?

 

13 reacties

 1. Sporten doe ik altijd ‘s morgens. Op die dagen draai ik mijn ontbijt en tussendoortje om. Voor het sporten eet ik een banaan en drink ik een glas melk. Na het sporten eet ik havermout, kwark of een boterham. Bevalt prima!

 2. In de ochtend sport ik niet maar zo wel, dan zou ik dat nooit zonder ontbijt doen. Zou toch voelen alsof je met een auto zonder brandstof gaat rijden. Niet best dus! Zou echt bang zijn dat ik flauw word en roofbouw pleeg ipv van opbouw.

 3. Ik ben wel benieuwd naar de gebruikte bronnen voor dit artikel.
  En of er naar meerdere onderzoeken is gekeken ipv naar 1.
  Misschien een idee om bronverwijzing erbij te zetten?

  1. Het zijn inderdaad verschillende bronnen. Het meeste was ooit leerstof voor een tentamen uit het boek fysiologie in de sportpraktijk.

 4. Heel duidelijk artikel.
  Ik merk zelf heel erg dat ik geen energie heb om te sporten voordat ik wat het gegeten.
  Dus vaak neem ik voor het sporten een stuk fruit of iets dergelijks en na het sporten neem ik mijn ‘echte’ ontbijt

 5. Je kunt merken als je smorgens vroeg sport dat je langer nodig hebt om op te warmen, omdat je spieren nog koud zijn. ‘s Avonds ben je al de hele dag in beweging en kom je sneller op gang.

  Meestal ga ik 2x per week hardlopen ‘s morgens vroeg. Binnen een half uur nadat ik wakker word sta ik dan buiten. Zodra ik namelijk iets heb gegeten (ook al wacht ik vervolgens een uur of 2) heb ik hier tijdens het hardlopen altijd last van.
  Hardlopen doe ik daarom alleen op nuchtere maag.
  Overigens is het volgens mij ook zo dat als je iets eet, dit pas na 1 a 2 uur echt kan worden gebruikt door je lichaam. Dit zou dus inhouden, dat je na het eten 1 tot 2 uur zou moeten wachten voor je gaat sporten.

  Wel hou ik er rekening mee dat ik de avond tevoren iets meer/zwaarder eet dan wanneer ik niet ga hardlopen. Als je bijvoorbeeld alleen een salade op hebt zal het lopen niet goed gaan. Maar heb ik dan vlees op of pasta o.i.d. gaat het sporten juist super goed.

  Ik denk ook dat het meer een kwestie van gewenning is. Het zal in het begin vreemd voelen, en natuurlijk heb ik af en toe ook even een honger gevoel, maar dat is vaak binnen een minuut weer over.
  Wat ik wel merk is dat als ik niet ga hardlopen ik z.s.m. moet ontbijten als ik wakker ben. Als ik dat niet op tijd doe word ik soms ontzettend misselijk. Maar ga ik hardlopen, dan heb ik hier helemaal geen last van. Wel zorg ik dat ik meteen als ik thuis kom iets heb om te eten, zoals fruit, kwark of een proteineshake met havermout. Niet omdat ik dan honger heb, maar omdat dat beter is voor je herstel.

  Ik kan het dan ook niet eens zijn met jouw stelling dat het niet goed is om niet te eten voor je in de (vroege) ochtend gaat sporten. Juist de dagen dat ik smorgens heb gesport voel ik me ontzettend fit de hele dag!
  Voor mij geldt dus juist het tegenovergestelde.

  Misschien bedoel je met dit artikel juist te zeggen dat wanneer je al een tijdje wakker bent voor je gaat sporten, dat je dan wel moet eten. Bijvoorveeld je bent om 7 uur wakker en gaat pas om 10 uur sporten. Dan kan ik jouw mening alleen maar delen! Uit je artikel blijkt dit helaas niet zo goed.

 6. Als ik een korte cardiosessie doe, direct na het opstaan, neem ik enkel aminozuren om mijn spieren te beschermen..Daarna eet ik dan pas mijn ontbijt. Wanneer ik ‘s ochtends een krachttraining op het programma heb staan ontbijt ik wel gewoon voor het sporten. Dit omdat ik gewoon energie nodig heb tijdens een workout en me niet futloos wil voelen!

 7. Tja als je goed gevoed bent, heb je ca. voor 1,5-2 uur brandstof in je spieren… dus ontbijt zie ik meer als een opstart-proces voor je lichaam, om de ‘motor’ aan te zwengelen. Trainen doe ik het liefst dan op nuchtere maag (getuige 2-3 per week afstand van 50km v.v. op racefiets), en ontbijt daarna (fruit, koffie/water). Maar nog liever laat ik de ochtend-sessie schieten, en ga liever in de middag of avond ‘los’ met sporten.

 8. Ik ontbijt ook na het hardlopen.
  Inderdaad omdat je na een maaltijd moet wachten met sporten . En ten tweede ik loop een uurtje en dan kan het geen kwaad om op reserves te lopen.
  Ik voel me er goed bij en geniet na de tijd van een heerlijk ontbijtje.

 9. In de Runners van April staat een artikel over “loop op je vet”.
  Zo lang mogelijk een hoog tempo draaien op een lege maag…..
  Leuk om na te lezen, andere inzichten….

 10. ik pak half schepje mass gainer ‘s ochtends (2 scheppen per dag=1200 cal)
  en havermout.
  na de training hetzelfde

 11. Goed dat je al direct erbij zet dat dit een mening is. Dan weet ik meteen dat ik er niets aan heb om het hele artikel te gaan lezen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram