Eten als model
| 12 januari 2019

Wat zijn calorieën?

Ik merk dat heel veel mensen een heel slecht beeld hebben bij het woord ‘calorieën’. Het lijkt haast ongezond om calorieën te eten, als we sommige bronnen moeten geloven. Maar wat zijn calorieën eigenlijk? Een wat kunnen we ermee? Ik ga het je zo goed mogelijk proberen uit te leggen in dit artikel

Wat zijn calorieën?

De term calorieën is gewoon een eenheid voor energie die we halen uit onze voeding. 1 calorie is de energie die nodig is om 1 gram water 1 graad celsius in temperatuur te laten stijgen. Omdat 1 calorie verschrikkelijk weinig is, spreken we in de voedingswereld over kilocalorieën (afgekort kcal). Als we zeggen dat iets ‘200 calorieën’ bevat, dan hebben we het eigenlijk over 200kcal, oftewel 200.000 calorieën!

In plaats van calorieën, wordt ook wel eens te term ‘Joule’ gebruikt. 1 kcal is ongeveer 4,2 Joule.

calorieen tellen

Waar zijn calorieën goed voor?

Ons lichaam gebruikt calorieën om in leven te blijven. Ons hart laten kloppen, bloed laten stromen en andere lichaamsprocessen laten plaatsvinden, kost energie. Die energie halen we uit voeding! Wij willen nog wel eens vergeten dat dat eigenlijk is waar onze voeding voor dient. Het is precies hetzelfde als benzine is voor een auto :).

Verschillende dagelijkse activiteiten vereisen meer energie van ons lichaam. Denk daarbij niet alleen aan wandelen, fietsen en sporten, maar ook aan zitten op een stoel, onze boterham smeren of het huishouden doen. Daarnaast kost het energie om wonden te genezen of te groeien (bij kinderen!). Kortom, door calorieën in voeding kunnen wij bestaan! Niets verkeerds aan dus :).

Waar halen wij calorieën uit?

De meeste calorieën die wij binnenkrijgen, komen van de drie grote voedingstoffen (macronutriënten) koolhydraten, eiwitten en vetten. Alle drie hebben deze specifieke functies in ons lichaam.

Tenslotte krijgen we ook calorieën binnen door een vierde macronutriënt, dat hopelijk niet een heel groot deel inneemt. We hebben het namelijk over alcohol, dat eigenlijk een soort gif voor ons is.

Elk van deze macronutriënten (behalve alcohol dus) heeft zijn eigen nuttige eigenschappen voor ons lichaam. Hieronder een overzicht van hoeveel calorieën ze bevatten:

  • 1g koolhydraten: 4kcal
  • 1g eiwitten: 4kcal
  • 1g vetten: 9kcal
  • 1g alcohol: 7kcal

Je ziet duidelijk dat 1 gram vet meer calorieën bevat dan 1 gram eiwit. Hierdoor komen we sneller aan van vetrijke producten.

aanleg om dik te worden feit fabel

Is elke calorie hetzelfde?

Ik krijg vaak de vraag of het waar is dat elke calorie hetzelfde is. Als we het hebben over afvallen of aankomen, dan is dat zeker het geval. Als je dagelijks 2000kcal verbrandt en je eet 2500kcal, dan kom je langzaam aan. Of die 2500kcal uit koolhydraten, eiwitten, vetten of alcohol bestaan, maakt niet uit. Dit geldt overigens net zo als je wilt afvallen.

Het is echter wel zo dat er voedzame en niet-voedzame calorieën bestaan. 100g chocolade bevat ongeveer 550kcal, een warme maaltijd ook. Toch kun je beter niet je warme maaltijd vervangen door een reep chocolade. Je mist dan namelijk een hele hoop goede voedingstoffen als vitamines, mineralen en voedingsvezels. In dit artikel leg ik dit alles uitgebreider uit.

Mijn conclusie

Calorieën zijn niets meer of minder dan de energie waar wij op leven. Ze zijn dus over het algemeen super nuttig! Het is daarbij echter wel handig om zo vaak mogelijk voor voedzame calorieën te gaan. Daar doet ons lichaam het nu eenmaal veel beter op :).

Groetjes, Marloes

Heb jij nog vragen over dit onderwerp?

Eén reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram