smoesjes niet sporten
Bewegen Tips Uncategorized

Smoesjes om niet te hoeven sporten?!

Door

Door Tamarah: Laten we gewoon even eerlijk zijn, het is echt niet erg… We willen gewoon soms echt niet sporten en gaan dan voor onszelf verzinnen waarom we dat ook niet hoeven te doen. En dan komen de smoesjes, maar waarom verzinnen we smoesjes om iets niet te doen?

Mijn smoesjes

Ik ben nagegaan welke smoesjes ik verzin om niet naar de sportschool te gaan. Ik moest er echt om lachen en deel ze graag met je.  

 • Het weer

OMG zag ik nou een druppel op het raam? Ja, nee dit is niet handig. Ik ga niet in de regen naar de sportschool. Ook al is het 3 minuten fietsen, straks gaat het wel regenen en dan kom ik daar kletsnat aan.

 • Ik ben echt moe

Ohhhhh heb echt de heeeeleeee dag gewerkt, ik ben echt moe en ik moet ook nog koken en dat kost ook al veel moeite en morgen moet ik weer werken en ook lesgeven en dan ben ik nog moederderder. Ik kan beter thuisblijven.

 • Mijn favoriete sportkleren liggen in de was

Ik wil vandaag wel mijn roze sport bh aan, maar die zit TOEVALLIG in de was. Ik kan niet sporten, ook al heb ik 6 andere sport bh’s. Nee die roze sport bh staat het beste en als ik dan mijn bovenlichaam wil trainen dan zit die sport bh gewoon het prettigst. Dus nee, ik kan niet sporten met een andere sport bh.. of ik doe die groene aan, maar die kan alleen met dat ene zwarte sporttopje en waar ligt die? OOK in de wasmachine…

 • De groepsles zit waarschijnlijk vol

Een paar weken geleden zat de boksles echt helemaal vol, die weken erna niet maar het kan zo zijn dat het vandaag wel weer helemaal vol zit en ga ik dus voor niks heen. Kan net zo goed thuis blijven dan.

 • Ik geef al genoeg les

Ja ik hoef eigenlijk niet echt naar de sportschool, want ik geef eigenlijk al 4 uur groepslessen per week en dat is toch ook wel genoeg? Ik hoef niet per se wat meer krachttraining erbij te doen, kan ook volgende week toch?

 • Ik heb niet goed gegeten

Ik heb echt niet goed gegeten vandaag en het is wel verstandig om goed te eten voor het sporten. Maar als ik nu ga eten dan moet ik sowieso even een uurtje wachten en dan kom ik echt laat thuis. Als ik nu ga sporten dan moet ik nog na het sporten gaan eten en dan wordt het allemaal ook weer te laat en kan ik niet slapen.

 • DE SMOES DER SMOEZEN

Ik ben elke dag weg en mijn katjes die krijgen helemaal geen aandacht meer van mij, dit kan ik ze niet aan doen. Die zijn vet zielig. Ik ga wel gewoon op de bank liggen met een dekentje, kan ik ook de nieuwe seizoen van Prison Break kijken en kan ik de katjes aandacht geven.  

Hoe kan dat nou, al die smoesjes?

Ik vind sporten heel fijn en ga graag naar mijn sportschool, maar soms heb ik écht geen zin en ben door het schrijven van dit artikel erachter gekomen dat ik dan bovenstaande smoesjes verzin, oopsie. Maar hoe kan het nou dat we smoesjes verzinnen om iets niet te hoeven doen?

Ons brein

Je hebt afgesproken met jezelf dat je vandaag wilt gaan sporten, maar je merkt dat je eigenlijk niet wilt. Voor velen komt er dan een reden waarom je niet wilt. Ons brein is zo interessant op dat moment, want het gaat redenen verzinnen om jezelf een rechtvaardig gevoel te geven als je iets niet wilt doen of om ergens onderuit te komen.

Minder schuld, schaamte of spijtgevoel

Je voelt je minder schuldig op het moment dat je een reden hebt om niet te gaan sporten. Naast schuld kan het ook zijn dat je minder schaamte of spijt wilt voelen. Door een excuus stil je je schuld/schaamte/spijtgevoel en je zegt eigenlijk tegen jezelf dat je niet zo slecht bezig bent.

Het is niet erg

Het is echt niet erg om niet te willen sporten of dat het gewoon niet gelukt is doordat je geen zin hebt, de motivatie niet kan vinden of gewoonweg echt een geldige reden hebt. Probeer dat te accepteren. Als je constant excuses aan het maken bent, weerhoud je jezelf van het bereiken van je doelen. Misschien wil je een goed beeld van jezelf houden waardoor je redenen aan het bedenken met waarom je iets niet wilt doen. Neem verantwoording voor je gevoel. Probeer de redenen achter je beslissingen te herkennen en geloof in jezelf dat je het recht hebt om hierin ook eigen beslissingen te maken. Voel vrij in je wie je bent.

Heb jij de afgelopen tijd een smoesje verzonnen om niet naar de sportschool te hoeven gaan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
 1. Conny 4 jarengeleden

  Ik ga straks met een maatje voor het eerst naar de sportschool. Je moet weten dat ik allerlei smoezen heb bedacht om dat uit te stellen! Ik ben volleybalster en heb wel 25 jaar training gegeven. Door twee blessures heb ik dik twee jaar niet kunnen volleyballen maar training geven ging met enige aanpassingen wel. Je bent dan in de sporthal en dus valt het niet op dat je niet echt sport. Die smoes gebruikte ik om niet naar de sportschool te hoeven, terwijl ik wist dat ik daar wel mijn spieren met bepaalde oefeningen op kracht kon houden. Ik ben nu weer met volleybal begonnen en het gaat goed. Ik trof daar iemand die ook haar spieren moet trainen van de fycio. Nu gaan we volgende maand samen. Het is er dan rustiger ook overdag want we gaan er vanuit dat de nieuwjaarsvoornemers wel weer klaar zijn met hun goede voornemens tenminste de afvallers.😁 De smoes was dus ook dat ik niet alleen wilde dat vond ik niet fijn. Nu verheug ik mij erop want ik wil me graag weer fit voelen en sterk!

  Reageer
 2. Katrien 4 jarengeleden

  Regen of ander slecht weer is al vaker een excuus geweest om niet te gaan lopen. of dat het donker is, dan ga ik echt niet alleen lopen. Gelukkig ben ik nu aangesloten bij een atletiekclub waardoor ik niet meer alleen hoef te gaan en er wat groepsdruk is om ook in de regen te gaan lopen 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: