Perfectionisme gezond leven
| 14 december 2021

Mijn verhaal: Perfectionisme, slecht zelfbeeld en een ‘gezonde’ levensstijl

Goedemorgen toppers! In het gastartikel van vandaag geef ik het woord aan studente Shaydon. Ze heeft een prachtig artikel geschreven over welke invloed perfectionisme kan hebben op jouw gezonde leefstijl. Ik denk dat dit iets is wat héél veel mensen zullen herkennen, of misschien waardoor jij een ander beter gaat begrijpen. Ik geef direct het woord aan Shaydon.

Veel mensen zien perfectionisme als een goede eigenschap: je gaat altijd tot het uiterste en levert kwaliteit! Als je iets doet, doe je het ook goed. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat perfectionisme ook een keerzijde kan hebben. In dit artikel wil ik ingaan op perfectionisme en haar mogelijk negatieve invloed op jouw relatie met voeding en beweging.

Perfectionisme als ‘copinggedrag’

Ik ben Shaydon en ik ben een 20-jarige studente die graag alle ballen hoog houdt. Hoewel mijn perfectionisme mij veel heeft geholpen op school en de universiteit, was het voornamelijk een uitvloeisel van een negatief zelfbeeld. Om het gevoel van ‘nooit goed genoeg’ te onderdrukken, streefde ik naar perfectie, terwijl ik wist dat perfectie niet bestond. Waar mijn perfectionisme vroeger voornamelijk ter uiting kwam op school, kreeg het twee jaar geleden ook invloed op mijn relatie met voeding en beweging. Om anderen te helpen, deel ik graag hoe mijn perfectionisme en negatief zelfbeeld invloed hebben gehad op mijn relatie met voeding en beweging.

Obsessieve relatie met voeding en beweging

Achteraf gezien kwam mijn perfectionisme voort uit een angst om niet goed genoeg te zijn. In plaats van te werken aan dit slechte zelfbeeld, vluchtte ik in krachttraining en gezond eten. Ik streefde naar een perfect voedingspatroon met daarbij een afgetraind lichaam, om zo een goed gevoel over mijzelf te krijgen. Dit deed ik door mijn voeding obsessief bij te houden in ‘My Fitness Pal’ en minimaal vijf keer per week te trainen. Als ik volgens de app te veel had gegeten of ik een training moest overslaan, voelde ik mij slecht en onrustig: ik had immers gefaald. Ik at te weinig en kreeg daarom steeds meer last van eetbuien die ik verborgen hield voor mijn omgeving. Mijn zelfbeeld werd steeds slechter naarmate ik meer afgetraind werd: hoewel ik mijn ‘body goals’ had bereikt, was het niet goed genoeg.

Zelfbeeld

Ik wil jou als lezer dan ook meegeven dat je geen beter zelfbeeld zal krijgen door een bepaald gewicht of uiterlijk te bereiken. Hoewel doelen als gezond eten of meer gaan sporten op zichzelf niet verkeerd zijn, is het belangrijk dat je jouw zelfbeeld niet laat afhangen van dat doel. Je bent immers geen slecht persoon omdat je een keertje niet bent gaan sporten en je zal geen goed persoon worden als je vijf kilo afvalt. De drijfveer van jouw doel is daarom belangrijk. Zal het bereiken van jouw doel daadwerkelijk zorgen voor een betere levenskwaliteit, of wil je het enkel bereiken om te voldoen aan een onbereikbaar perfect plaatje?

Wat mij heeft geholpen is het inzicht dat zelfbeeld zit in hoe je tegen jezelf praat en hoe je jezelf behandelt. Je kan wel gezond eten en vijf keer per week sporten, maar als je jezelf altijd naar beneden praat, zal jouw zelfbeeld niet verbeteren. Dit inzicht kwam niet vanzelf. Ik heb met mijn omgeving gepraat over mijn negatieve gedachtes en mijn ongezonde relatie met voeding en beweging. Mocht je je herkennen in mijn verhaal, raad ik het ook aan om hierover te praten met iemand die je vertrouwt of met een professional.

Door actief bezig te gaan met mijn gedachtegang en emoties, lukte het mij steeds beter om mijn zelfbeeld niet te laten beïnvloeden door hetgeen wat ik at, hoe vaak ik sportte of hoe mijn lichaam eruitzag. Door krachttraining niet langer als middel te zien om af te vallen en mijn doelen prestatiegericht te maken, sportte ik niet langer om een bepaald uiterlijk te bereiken en zo een goed gevoel over mezelf te krijgen. Ik sportte om mij energiek, sterk en gezond te voelen. Door minder te streven naar perfectie in mijn voeding- en bewegingspatroon, werd het steeds makkelijker om een rustdag te nemen of om minder voedzaam te eten zonder schuldgevoel.

Conclusie

Of je nu perfectionistisch bent of niet, het is belangrijk dat je doelen als gezond willen eten of een aantal keer per week sporten niet stelt om je zelfbeeld te verbeteren. Voeding en beweging zijn hier niet de juiste tools voor. Goed voor je lichaam zorgen door gezond te eten en te sporten, zouden juist een vorm van zelfliefde moeten zijn, niet om je negatieve zelfbeeld te doen verdwijnen. Houd van jezelf, ongeacht of je nu vijf keer in de week sport of nooit. Je mag er zijn, je hoeft niet perfect te zijn, want je bent goed genoeg. Onthoud dat goed.

Liefs,

Shaydon (volg Shaydon op instagram)

Herken jij dingen uit het verhaal van Shaydon?

2 reacties

  1. Wauw ik herken dit zo erg.
    Ik ben echt obsessief bezig met eten en sporten. Laatst at ik op een dag drie oliebollen en ik voelde me zo slecht. Ik ben dan ook veel sneller geneigd om die dag heel veel te snoepen omdat ik dan het idee heb ‘dat het toch al verpest is.’
    Ik zit er wel over na te denken om hier professionele hulp voor te zoeken, want ik ben eigenlijk de hele dag bezig met eten en ik vind het steeds minder leuk om naar uitjes en etentjes te gaan omdat ik weet da ik mij ga volvreten en me slecht ga voelen…
    Is een voedingscoach dan een goede optie? Of iets anders? Wil echt die gezonde relatie met voeding terug….

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram