| 7 december 2021

Mijn verhaal: Marieke leerde dat afvallen niet het juiste doel is…

Wat ben ik trots op alle artikelen die ik van jullie ontving. Vandaag ook weer zo’n prachtige van Marieke, een van de deelneemsters van mijn online cursus. Na vele jaren gehoord te hebben ‘te dik te zijn’, beseft dat ze nu dat ze prachtig is om wie ze is! Haar doel is niet langer afvallen…met een verrassend resultaat :).

Hoi!

Allereerst zal ik me even voorstellen, Ik ben Marieke. Ik word in november 22 en lees al jaren de blogs van Marloes. Dus ik vind het onwijs leuk dat ik dit mag schrijven en dat jij dit leest!

Als kind al ‘te dik’…

Ik struggle al jaren met mijn voeding. Dit begon op een hele jonge leeftijd. Toen ik ongeveer 6 jaar was viel het mijn ouders op dat ik wat zwaarder was dan de rest van de kinderen. Wat ik niet gek vind, want bij ons in t gezin houden we nou eenmaal van lekker eten. Mijn ouders hebben toen de eerste stappen gezet om daar iets aan te doen, ik ben bij de huisarts geweest voor mijn schildklier, waar niks mis mee bleek. Ook heb ik verschillende diëtisten gezien op jongere leeftijd. Allemaal zonder echt effect. Het enige wat ik me vooral kan herinneren uit die periode dat ik ontzettend onzeker ben geworden, mijn relatie met voeding is sinds die tijd verslechterd. Want ik werd op jonge leeftijd al bestempeld als `te dik`.  Ik weigerde ook om deze reden bijvoorbeeld bij de schooldokter op de weegschaal te staan, dagen ervoor zat ik al in de zenuwen. Want ik wist toch wel wat er gezegd zou worden.

Als ik hier nu op terug kijk snap ik de keuze van mijn ouders, maar toch heeft dit er wel voor gezorgd dat ik er op de dag van vandaag nog steeds moeite mee heb. Want als ik foto’s van toen terug kijk, dan denk ik, ik zie vooral een onzeker meisje, die zo jong al bezig was met haar uiterlijk. Dat is niet waar een kind mee bezig hoort te zijn.

Hier was ik 6 jaar.

 

Ik als puber

Ik was een jaar of 15 dat ik begon met sporten bij een personal trainer, 1 dag in de week. Ook daar ging het vooral over afvallen. Daar kreeg ik van mijn trainer weer een voedingsschema mee. Ik eet al sinds mijn 10e geen vlees en ik weet nog zo goed wat hij daar van zei. “nou kijk! Dat scheelt weer calorieën!”. Er werd niet gekeken naar het feit dat ik pas 15 jaar was. En naast dat. Ik was niet dik toen. Ik vind mezelf zo mooi daar. Maar blijkbaar nog steeds te zwaar voor de richtlijnen.

Ik als 15-jarige, samen met mijn moeder.

Niet langer afvallen als doel!

Sinds 2 jaar weer begonnen met sporten. Dit keer niet om af te vallen, want daar was ik inmiddels zo klaar mee. Ik wilde gewoon fitter worden, niet hijgend de trap op. Toen ik daar begon met sporten, wederom een personal trainer, kregen we eerst een intake gesprek. Wat zijn je doelen vroeg ze. “fitter worden” zei ik. Maar de tranen stonden in m’n ogen. Want diep van binnen wist ik dat dit een zoveelste poging werd. Ik sportte daar fijn. Het ging even niet om afvallen, maar gewoon lekker bewegen.

Schoonheid staat los van gewicht

Een paar maanden later leerde ik mijn vriend kennen. Je kan wel zeggen dat dat liefde op het eerste gezicht was. Zo nerveus was ik voor onze eerste date, we hadden elkaar nog nooit gezien voor die tijd. In die periode was ik op m’n zwaarst. Namelijk 106 kilo. Mijn zorgen waren onterecht want mijn vriend vond me heel knap, ondanks mijn gewicht. Pas toen begon ik te beseffen dat schoonheid niet draait om hoe je eruit ziet. Hij heeft mij laten zien dat ik van mezelf mag houden.

Ik nu (edit Marloes: prachtig, stralend en gezond ♥)

Hoe het nu met mij gaat 

Dit en de cursus van Marloes (edit Marloes: Gezond leven leuk maken) heeft mij zo anders naar eten laten kijken. Ik ben nu bezig met mijn relatie met eten te verbeteren. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik inmiddels 13 kilo ben afgevallen. Maar het belangrijkste van alles vind ik dat mijn gedachtegang is veranderd.

Inmiddels heeft mijn vriend een huis gekocht en wonen wij daar samen. Nu kies ik er bewust, en vrijwillig, voor om gezond te eten, bewust te snoepen en 3x in de week naar de sportschool te gaan. Ik voel me fit, gezond en zelfverzekerder dan ooit.

Groetjes, Marieke (volg Marieke via instagram)

Herken jij dingen uit het verhaal van Marieke?

3 reacties

  1. Wat fijn Marieke, dat je je nu zo voelt! Het is een rot begin in je jeugd als er al zo de nadruk op ligt. Je hebt er nu wat goeds van gemaakt 🙂

  2. Mooi om te lezen!
    Lastig als je ouders het goed bedoelen en het effect is anders. Als je toen een andere diëtist of later een andere personal trainer was tegen gekomen…. Hopelijk lezen sommige professionals dit artikel ook. Het blijft belangrijk om ons te realiseren wat onze woorden voor effect op kinderen hebben.
    Ik wens je veel geluk in je nieuwe huis!!!

  3. Wat een goed artikel en ik vind het zo erg dat Marieke al zo vroeg zo met eten bezig was terwijl ze nog in de groei was en als kind hoor je hier helemaal niet mee bezig te zijn. Maarja met al die social media en dergelijke tegenwoordig worstelen veel kinderen hier al mee helaas. Had op de basisschool een klasgenoot die op dieet was en dus constant honger had. Mocht bij speelafspraakjes ook niks lekkers en alleen water. Maar bij ons kreeg ze dat gewoon wel want hoezo ik wel wat lekkers en zij niet?! Zo fijn dat je nu beter in je vel zit. Ik zie op geen enkele foto een dik meisje/vrouw en je bent zoveel meer dan je gewicht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram