Het lukt me even niet
Uncategorized

Marloes, wat vind jij van het … dieet?

Door

Bijna dagelijks krijg ik berichtjes over wat ik van verschillende diëten vind. Sonja Bakker, het pioppi dieet, Atkins, Camebridge, vasten, Weight Watchers en ga zo maar door. Eigenlijk kan ik in één artikel uitleggen wat ik van deze (en alle andere) diëten vind! Dit lijkt misschien onmogelijk, maar ik zal het je uitleggen…

Wat is een dieet?

Laten we eerst even duidelijk krijgen waar we het over hebben. Het woord ‘dieet’ is namelijk een beetje uit zijn verband gerukt vind ik. Op internet vind ik een aantal verschillende definities. Het komt eigenlijk op het volgende neer: ‘Een voedingspatroon dat aan bepaalde regels moet voldoen‘. Wat die eisen zijn, kan ontzettend verschillen! Zo kun je bijvoorbeeld een dieet volgen omdat je buikklachten hebt, of omdat je niet tegen lactose kunt. In dit artikel heb ik het alleen over diëten die je volgt met als doel afvallen.

calorieen tellen

Een dieet volgen

Ik raad eigenlijk nooit iemand aan een dieet te volgen om af te vallen. Dat klinkt raar hè, als een diëtist dat zegt!? Toch is het zo! Ik merk namelijk dat mensen een dieet als iets tijdelijks zien. Even een paar weken of maanden anders eten om gewicht te verliezen. Maar wat als die periode over is? Vaak zie ik dat mensen dan weer ‘normaal’ gaan eten en weer langzaam aankomen. Soms zelfs nog meer dan ze oorspronkelijk wogen! Dit noemen we het jojo-effect.

Een ander groot nadeel van een kant en klaar dieet, is dat het niet op jou als persoon is afgestemd! Iedereen is anders, met andere wensen, behoeftes en voorkeuren. Naar mijn idee is het dus ook compleet onmogelijk om een dieet te maken dat voor iedereen werkt! Hierdoor is de kans groot dat je voeding tekorten bevat als je een dieet gaat doen. Ook is het op lange termijn niet haalbaar omdat het gewoon niet praktisch is binnen jouw leefstijl.

Tenslotte is het vrijwel altijd zo dat een dieet bepaalde producten verbied. Ik houd niet zo van een negatieve benadering. Als jij bepaalde dingen niet mag eten, krijg je er alleen maar zin in! Ook houd je zo’n verbod vrijwel nooit vol op een lange termijn. Ik focus in mijn praktijk liever op wat je wél kunt eten.

Je leefstijl veranderen

Als diëtist vertel ik mensen altijd in het eerste consult, dat we bezig gaan met het veranderen van de leefstijl, niet met het volgen van een dieet! Dat betekent ook dat er gewoon ruimte is voor koekjes, snacks en snoepjes. In plaats van bepaalde producten te verbieden, leer ik mijn cliënten ermee omgaan op een gezonde manier.

Ik waarschuw vaak ook direct dat deze methode minder grote resultaten geeft op korte termijn. Met een streng dieet val je veel sneller af dan met kleine aanpassingen in je leefstijl. Het is echter wél haalbaar op de lange termijn, waardoor de uiteindelijke resultaten vrijwel altijd stukken beter zijn.

Mensen zijn altijd weer verbaasd over het grote effect wat relatief kleine veranderingen kunnen hebben! Vaak wordt gedacht dat je super streng moet zijn om af te vallen, maar meestal valt dat wel mee.

Maaltijdvervangers gezond

‘Shoppen’ bij verschillende diëten

Toch vind ik dat je de verschillende kant en klare diëten best kunt gebruiken! Ik zie het een beetje als shoppen. Je kunt verschillende visies en inzichten doorlezen en uit elke dingen pikken die bij jouw passen.

Zo houd ik bijvoorbeeld van puur eten zoals in het pioppi dieet, gebruik ik soms bepaalde recepten van Sonja Bakker en doe ik in sommige periodes aan Intermittend Fasting. Ideetjes op doen bij diëten kan dus prima! Ga ze alleen niet blind volgen, want de kans dat het perfect bij jou past is ontzettend klein.

Maaltijdvervangers

Iets waar ik absoluut geen fan van ben, is van maaltijdvervangers in een voedingspatroon. Ik legde dat laatst al uit in dit artikel. Ik houd van het gebruiken van ‘normale’ en zo puur mogelijk producten.

Mijn tips

Hieronder even kort samengevat een aantal van mijn tips voor jou:

 • Volg niet blind een bepaald dieet, maar vraag je telkens af of het écht bij jou past. Houd je dit patroon ook op lange termijn vol?
 • Maak dus gerust aanpassingen om een dieet meer naar jouw wens te maken!
 • Ga niet zomaar productgroepen vermijden voor een lange periode. De kans op tekorten kan dan groot zijn. Raadpleeg bij twijfel een professional of je goed bezig bent.
 • Ongezonde producten totaal vermijden is naar mijn idee niet de juiste weg. Leer jezelf liever om deze producten met mate te gebruiken.
 • Een op maat gemaakt dieet is naar mijn idee altijd het beste! Hiervoor kun je terecht bij een diëtist. Wist je dat dieetadvies voor 3uur vergoed wordt uit het basispakket van je zorgverzekering!?

Dit klinkt nu allemaal heel rooskleurig, maar je leefstijl veranderen is echt ontzettend moeilijk! Een korte periode streng diëten is zo veel makkelijker. Bovendien is het heel aantrekkelijk, want we willen natuurlijk allemaal snel en veel resultaat.

Bedenk dat je van een streng dieet vrijwel nooit gelukkiger, gezonder en blijvend slank wordt… :).

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een dieet gevolgd? Wat was jouw ervaring?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Sandra 4 jarengeleden

  Hoi Marloes
  Ik volg nu via een consulente van het voedingscentrum een 1600 eetwijze. Bij het invullen loop in vaak vast. Een plakje ham is fout maar optimel chocodrank is goed. Toch beiden bewerkt lijkt mij. Ik eet al jaren alles in de volkoren variant en fruit en 300 gram groentes. Val ook helaas niets af. En vooral het schuldgevoel door eens wat te eten wat niet “mag” ook al past het binnen de 1600 is groot. Dat is een punt voor mij om aan te werken.

  Groet Sandra

  Reageer
 2. marrie 4 jarengeleden

  Ik was een paar jaar geleden 4 kilo aangekomen omdat ik door een blessure weinig bewoog. Ik heb toen 6 weken Sonja Bakker dieet gevolgd en deze 4 kilo kwijt geraakt. Daarna opgelet en wel normaal gegeten. Die 4 kilo is eraf gebleven, dus ik ben best positief over Sonja.

  Reageer
 3. Yvonne 4 jarengeleden

  Hoi Marloes, ik heb onlangs via via over mesologie gehoord…ik weet nog niet zo goed wat ik hiervan moet vinden…Is het misschien leuk om dit een keer te behandelen in een artikel? Ik zou iig graag jouw gedachten hierover eens horen.
  Geniet van het prachtige weer dit weekend;) Liefs Yvonne.

  Reageer
 4. Cora 4 jarengeleden

  Hi ik volg nu Sonja Bakker 3weken en ik ben 3,5 kilo afgevallen..ik wil zeker deze lijfstijl aanhouden voorlopig..hoop nog minstens 5 kilo af te vallen ..Gr Cora

  Reageer
 5. Trouwens bij de diëtiss voor mij werkt het tot nu toe ik heb een andere boek aangeschaft om dit te vervolgen zodra deze 9 weken om zijn 4 jarengeleden

  Ik ben trouwens ook naar een diëtist geweest hiervoor en dat liep op niks uit …ik viel niet af ..ik heb al een ander boekje besteld van Sonja die ga ik volgen zodra de 9 weken voltooid zijn Gr Cora

  Reageer
 6. Nynke 4 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik ben het helemaal met je eens. Zelf heb ik jaren terug SB gevolgd maar dit wel naar eigen inzicht aangevuld. Ik heb nu de boeken van Project Gezond gekocht, eerst voor de recepten maar ik merk dat het me eigenlijk best wel bevalt. Ook hier doe ik wel weer aanpassingen. Ik ben benieuwd of jij dit kent en wat jouw mening hierover is. (komt de vraag toch nog een keertje 😇)

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: