| 13 september 2013

Slapend slank worden?

2

Het klinkt te mooi om waar te zijn, slapend slank worden. Toch zit er een kern van waarheid in. Veel van jullie zullen weten dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor hoe je je voelt gedurende de dag. Maar besef je je ook dat het een gigantische invloed kan hebben op je stofwisseling, je sportprestaties én op je gewicht? Ik vertel je er vandaag meer over.

Het was al bekend dat mensen die consequent te weinig slapen, een grotere kans hebben op klachten als overgewicht, concentratiestoornissen, ziekte, infecties en hart- en vaataandoeningen. De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan, ik lees er regelmatig over in (vak)bladen en kranten. Het leek me leuk om een aantal van deze resultaten met jullie te delen.

Uit een onderzoek van de Mayo Clinic uit Rochester (blijft een grappige naam bij onderzoeken naar voeding 🙂 ), bleek dat proefpersonen die te weinig hebben geslapen, tot wel 549 calorieën per dag extra eten. Dit kan leiden tot een gewichtstoename van een halve kilo per week!

Slaap en energie-inname
Slaap kan dus invloed hebben op je energie-inname gedurende een dag. Ik merk zelf dat ik, als ik moe ben, sneller naar suikerrijke tussendoortjes wil grijpen. Je hebt het gevoel dat je lichaam energie nodig heeft (wat ook het geval is!) en kies gemakkelijker voor ongezonde producten. Daarnaast voel je je fitter, energieker en blijer als je goed geslapen hebt. Hierdoor heb je de energie om bezig te zijn met je voedingspatroon en is het gemakkelijker om gezonde keuzes te maken. In hangpositie op de bank blijft een zak chips toch altijd verleidelijker dan een volkorenboterham met kaas.

Slaap heeft echter niet alleen invloed op de inname van calorieën, maar ook op het verbruik!

Slaap en energie-verbruik
In februari berichtte de Volkskrant over een onderzoek waaruit blijkt dat bij mensen die een week lang 6 uur slaap per nacht krijgen, kleine veranderingen in de lichaamscellen plaatsvinden. Dit kan invloed hebben op de organen, de stofwisseling en bijvoorbeeld het afweersysteem. Hierdoor is het mogelijk dat je rustmetabolisme iets naar beneden gaat, oftewel je verbrandt minder calorieën gedurende de dag. Vaak wordt gedacht dat hoe langer je wakker bent, hoe meer je in beweging bent dus hoe meer calorieën je verbrandt. Ook hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt niet het geval te zijn! Ongemerkt beweeg je over het algemeen minder als je langer wakker bent.
Daarnaast zal je als je moe bent, minder motivatie hebben om te gaan bewegen of te sporten. Het kost dan net een beetje meer wilskracht om jezelf van de bank af te hijsen.

Tenslotte zal je veel minder goed herstellen van een zware training, als je niet voldoende slaapt. Tijdens je slaap is je lichaam volledig in rust en je spieren zijn ontspannen. Hierdoor heeft je lichaam de kans de schade van de training te herstellen en je lichaam klaar te maken voor een volgende training (supercompensatie, ik schreef hier eerder over). Als je niet voldoende slaapt, herstelt je lichaam minder snel en zal je hierdoor minder goede trainingseffecten ervaren. Een volgende training zal zwaarder aanvoelen, waardoor je mindere prestaties kunt leveren.

Kortom…..slaap is belangrijk voor je gezondheid, fitheid en energielevel, maar ook voor je gewicht!

Hoeveel moet ik slapen?
Hoeveel ‘voldoende slaap’ is, dat verschilt per persoon. Er zijn mensen die aan 4-5 uren per nacht écht voldoende hebben, er zijn ook mensen die zich na 9 uur slapen nog niet fit genoeg voelen. Een trucje is om in een stressvrije periode te kijken hoe lang je per nacht slaapt (zonder wekker te zetten!). Meet een aantal nachten na hoeveel uur je wakker wordt en neem hier het gemiddelde van. Je weet dan ongeveer wat jouw slaapbehoefte is. Nogmaals, het is belangrijk dat er in die periode geen stressvolle gebeurtenissen zijn in je leven.

Onze ervaring met slaap
Albert en ik vinden slaap ontzettend belangrijk! Op een gemiddelde dag liggen we rond 22:30 uur in bed en we staan rond 6:30 – 7:00 uur op. We hebben beiden de 8 uur slaap echt wel nodig. Een keertje 6 uur slaap is niet zo erg, maar na twee dagen minder slapen, merken we het duidelijk gedurende de dag. We voelen ons minder fit en de dagelijkse activiteiten kosten meer moeite. We proberen daarom elke nacht 8 uur slaap te krijgen. Op dagen dat we intensief gesport hebben, merken we soms dat we zelfs nog iets meer slaap nodig hebben. Door onze consequente slaaproutine zijn we ook in het weekend vaak om 8:00 uur al wakker, we gaan namelijk meestal rond 00:00 uur naar bed. We vinden dit heerlijk! Je hebt dan nog zo’n lekker productieve dag.

Conclusie
De conclusie is denk ik al duidelijk: slaap voldoende! Dit kan voor de ene persoon 6 uur betekenen en voor de andere 9 uur. Je zult merken dat je je fitter voelt, je trainingen beter gaan en dat het je zelfs helpt bij het afvallen! (Als je dat wilt)

Ik krijg spontaan zin in mijn bed….:-) Welterusten!

Groetjes, Marloes

Hoe lang slaap jij? En hoe reageer je op weinig slaap?

Bron foto 2

3 reacties

  1. Ik heb nu een heel onregelmatig slaapritme, omdat ik steeds op andere tijden naar school moet. Ik ga standaard elke dag om 22.30 uur slapen, maar het is zo verleidelijk om ‘s ochtends zo lang mogelijk te blijven liggen ipv er elke dag om 7.00 uur uit te komen. Ik merk nu wel dat ik vermoeider ben en ook hoofdpijn heb.

  2. Voor mij werkt het goed als ik een vast ritme aanhoudt: ook in het weekend. Ik kan slecht uitslapen. Merk dat ik dan hoofdpijn krijg en suffer ben.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram