| 4 december 2013

Zelf Chai latte of Chai tea maken!

1

Een van mijn favoriete drankjes tijdens de herfst en winter is Chai tea of Chai latte. Ik houd van deze heerlijke warme drank met een spicey nasmaak! In een café, restaurant of koffiezaakje bestel ik het vaak een van deze twee dranken, maar je kunt ze ook prima thuis maken! Vaak nog gezonder ook, omdat er in de horeca vaak veel suiker of siroop aan wordt toegevoegd. Ik laat je zien hoe ik thuis mijn Chai tea en Chai latte maak!

Wat is Chai?
Chai is eigenlijk niets anders dan het Indiase woord voor thee. In Nederland wordt deze term echter gebruikt voor een drank met pittige kruiden. Chai tea is water met die pittige kruiden en Chai latte is melk met dezelfde kruiden. Chaimengsels kunnen verschillen in smaak, doordat verschillende kruiden gebruikt kunnen worden. De meest gebruikte kruiden in dit mengsel zijn kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, en peper. Er kunnen echter ook andere kruiden in voorkomen en de verhoudingen kunnen variëren.

Nadelen Chai latte in de Nederlandse horeca
Een groot nadeel van het drinken van Chai latte in restaurants, cafe’s of koffiewinkels (Starbucks!) is dat er vaak veel suiker of siroop aan het drankje wordt toegevoegd. Ook gebruiken ze vaak (hele) volle melk, waar relatief veel verzadigde vetten in zitten. Voor af en toe is dit natuurlijk geen probleem, maar het is geen goed idee om dit heel regelmatig te drinken. Als je het zelf maakt, bepaal jij óf en hoeveel suiker je toevoegt.

Recept Chai latte
Voor mijn zelfgemaakte Chai latte gebruik ik een kant en klaar Chai theemengsel. Je kunt deze bij vrijwel alle thee- en koffiewinkels kopen. Je zou zelfs een zakje Chai thee van bijvoorbeeld Pickwick of Lipton kunnen gebruiken, maar die vind ik persoonlijk minder lekker. Ik doe water in de waterkoker en breng dit aan de kook. Ik vul mijn glas half met melk, giet dit in een steelpan en zet deze op het vuur. Als het water gekookt heeft, giet ik het glas half vol en doe een thee-ei met het Chai theemengsel erin. Deze laat ik staan. Als de melk gekookt heeft, kun je het er zo bij doen. Ik kies er echter voor om de melk een beetje op te schuimen, dat geeft wat meer romigheid. Als je een melkopschuimer hebt dan kun je die gebruiken, ik pak de staafmixer! Ik doe de melk in een maatbeker en mix hem met de staafmixer schuimend. Ik giet de melk bij de thee, strooi er wat kaneel overheen en klaar is kees! Je kunt er suiker, honing of zoetstof aan toevoegen, maar dat vind ik niet nodig.

Collage chai latte

Dit recept is mijn absolute favoriet!

Recept Chai tea
Heb je geen kant en klaar Chai theemengsel, dan kun je het zelf maken. Doe daarvoor zwarte thee, 1/4 eetlepel kaneel, 1/4 eetlepel gemberpoeder, 1/4 eetlepel kardemom, 1/4 eetlepel peper en 1 kruidnagel in een leeg theezakje (te koop bij de supermarkt). Hang het zakje in je glas, giet er water over en laat het 5 minuten trekken.

Collage chai tea

Het theemengsel zelf maken is iets meer werk en je hebt niet altijd alle kruiden in huis. Daarom zorg ik er liever voor dat ik thee in huis heb, daar kun je uiteraard ook normale Chai tea van maken. Je kunt trouwens ook rooibos Chai nemen. Ga dus snel even langs een koffie- of theewinkel, of bestel het op internet. Bijvoorbeeld hier, hier of hier.

Tip: Ik dronk laatst Chai tea bij de Bagels & Beans, die was echt super lekker! Als ik de volgende keer langs loop, ga ik vragen of ze hem verkopen.

Groetjes, Marloes

Houd jij van Chai tea of Chai latte? Ga je het thuis maken?

16 reacties

 1. Dit is echt mijn favoriete drankje! Ik vind die van pickwick niet zo heel lekker meer, heb die wel eens met melk gemengd maar de smaak is heel flauw. Ik moet echt nog eens zelf een mengsel maken maar ik drink nu graag chai tea van yogi tea.

 2. Bij dat koffiezaakje in de oude Kijk in t jatstraat in Groningen die we laatst ontdekt hebben (met die Gaudi inrichting), verkopen ze ook Chai Tea Latte. Moest nog aan je denken toen ik dat zag. Misschien een tip 😉 En bij het koffiewinkeltje in Haren.

  1. Dank je wel voor de tip! Ik vind het alleen makkelijker om een kant en klare mix te hebben…hele kardemompeulen zijn bijvoorbeeld moeilijk te krijgen, maar is wel het lekkerst voor het recept, zelfs steranijs is al lastig!

 3. Lekker hoor, ik heb het recept alleen wat aangepast voor een pot chai.
  Ik doe
  1 steranijs kneuzen en in de pot
  2 zakjes Engelse thee leeg ik in de pot
  Ruim 1/4de eetlepel kaneel in de pot
  Ruim 1/4de eetlepel gemberpoeder in de pot
  Ruim 1/4de eetlepel kardemom in de pot
  Ruim 1/4de eetlepel vers gemalen peper in de pot
  Kleine 1/4de eetlepel kruidnagelpoeder in de pot
  3 theelepels Baobab poeder in de pot (supergezonde poeder)

  Hier bovenop gooi ik 200 ml melk wat tegen de kook gaat.
  De rest vul ik aan met kokend water.

  Vervolgens trek ik de filterstang meerdere keren op en neer en drinken maar.
  Ik heb niet gezoet omdat ik het zo heerlijk vond, maar je zou kunnen zoeten met stevia.

 4. Je zou de melk ook kunnen vervangen door Sojamelk light. De wat stoffige smaak ben je kwijt door het opwarmen en door de chai-smaak. Plus, het is minder vet. En, het is zoetig, zodat je geen andere zoetstof erdoor hoeft te doen. Het kan ook goed opgeschuimd worden tijdens opwarmen.
  Ook super in smoothies!

 5. Ha Marloes, wat fijn dat je dit recept hier hebt geschreven. Ik heb gister chai thee gehaald bij Levelt en probeerde vandaag Chai Latte te maken, maar op de een of andere manier beetje slap. Maar nu weet ik hoe het beter kan (melk moet koken(!) en Chai wat langer laten trekken). Thanks!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram