Maandag start de nationale week zonder vlees. Zoals jullie weten ben ik geen vegetariër, maar vind ik het wel heel belangrijk om regelmatig een vleesloos dagje te hebben. Veel mensen vinden super lastig om te bedenken wat ze dan moeten eten. Ik help je een beetje op weg met vegetarische maaltijden voor de hele week!
Gebruik de recepten hieronder vooral als inspiratie en neem het niet te serieus. Natuurlijk mag je het maandag-recept ook op donderdag gebruiken ;). Ook kun je ervoor kiezen om maar 1 of 2 van de opties te gebruiken en verder lekker zelf te variëren. Alle beetjes minder vlees helpen!
Maandag: Pasta met tomaat, basilicum en mozzarella
ZO simpel maar zo ontzettend lekker is deze pasta. In ongeveer 15 minuten heb je hem op tafel staan. We beginnen dus lekker makkelijk op de maandag. Ik vind het ook altijd zo fijn als een gerecht niet teveel ingrediënten bevat :).
Dinsdag: Tempeh met broccoli en zoete aardappel
Vandaag gaan we voor een AVG’tje, maar dan veganistisch! Snijd per persoon 100g tempeh in stukjes. Bak dit in een beetje olie en bestrooi met kruiden naar keuze, ik ging hier voor kipkruiden (ironisch…I know). Kook de broccoli gaar. Spoel de zoete aardappel goed af, prik er gaatjes in met een vork en gaar deze voor +-5 minuten in de magnetron op vol vermogen (kan langer duren bij meerdere aardappels tegelijk). Dit gerecht is ook weer heel simpel, maar ik vind het zo lekker!
Woensdag: Gevulde aubergine met feta en rijst
Dit recept plaatste ik afgelopen maand nog, man wat vind ik dit lekker! De bereidingstijd is iets langer, maar dat komt vooral doordat het in de oven moet. Als je visite krijgt is dit ook ideaal, want je kunt het voorbereiden en in de oven schuiven vlak voordat je wilt eten.
Donderdag: Curry met kikkererwten
Ook de donderdag is veganistisch. Op het menu staat deze curry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk. Ik gebruik in dit recept light kokosmelk. Dit is niet in elke supermarkt te krijgen. Het is natuurlijk geen probleem als dat vervangt voor de normale variant.
Vrijdag: Quinoa met champignons, rucola en kaas
Dit is het oudste recept van dit stel. Ik maakt hem in 2014. Nog steeds vind ik het zo heerlijk! De smaak is best heel pittig door de combinatie van de rucola en de Parmezaanse kaas. Daarnaast is het zo heerlijk smeuïg, ik krijg er spontaan zin in!
Zaterdag: Falafel salade met mango
In het weekend eet ik graag iets dat een beetje speciaal aanvoelt. Met deze salade zit dat wel goed vind ik! De combinatie van de zoute en kruidige falafel met de frisse en zoete mango vind ik mega lekker!
Zondag: Gado gado – Rijst met ei en pindasaus
Ik ben in een Indonesische bui vandaag :). Met mijn oerhollandse kookskils probeerde ik in 2017 mijn makkelijke en gezonde variant op gado gado te maken. Waarschijnlijk is dit een gigantische belediging naar het originele recept, maar ik vind het heel geslaagd! Ik hoop jij ook :).
Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven!
Groetjes, Marloes
Ga jij meedoen aan de week zonder vlees?
Wij doen voor de derde keer mee. We eten zo wie zo al meerdere keren per week vegetarisch maar nu dus een hele week. Als je je aanmeldt bij Week zonder vlees, krijg je een digitale brochure vol interessante informatie en recepten. Heel fijn!
Als je geen light kokosmelk kunt vinden, kun je ook gelijke delen kokosmelk en water mengen. Light kokosmelk is namelijk niets anders dan verdunde gewone kokosmelk 😉