Gezonde mosterdsoep
Soepen Warme maaltijd

Gezonde mosterdsoep (vegetarisch!)

Door

Ik houd zo van soep! Alleen heel eerlijk gezegd, ben ik soms te lui om het te maken. Erg hè!? Want het is zo lekker. Toen mijn soep-craving laatst weer omhoog kwam borrelen, besloot ik mijn luiheid aan de kant te gooien. Ik maakte deze heerlijke gezonde mosterdsoep, die ik heeeell graag met je wil delen.

Ingrediënten (+- 4 grote kommen)

  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • 250g aardappel (geschild gewogen)
  • 100ml kookroom light
  • 3 goede eetlepels mosterd
  • 1 groentebouillonblokje (houd je van veel pit in je soep, voeg dan 2 bouillonblokjes toe. Dit maakt het alleen wel een klein beetje minder gezond, want bouillonblokjes bevatten veel zout)
  • 1 liter water
  • Een klein scheutje vloeibare boter of olie

Bereiding (+- 30 minuten)

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes. Doe dit ook met de prei en met de ui. Doe een beetje vloeibare boter of olie in een grote pan en fruit hierin de aardappel, de prei en de ui even aan. Zo komen de smaken nog wat extra naar boven.

Voeg vervolgens een liter kokend water toe, doe het bouillonblokje erbij en ook de 3 lepels mosterd. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten doorkoken op een laag vuurtje, met de deksel op de pan.

Vervolgens zet je het vuur uit, giet je de kookroom erbij en maal je alles fijn met een staafmixer. Proef even of de smaak naar je zin is. Eventueel kun je nog wat extra mosterd, peper en/of zout toevoegen.

Giet de soep in kommen. Je kunt er eventueel geroosterd brood, roggebrood, soepstengels of andere bijgerechten bij serveren. Ik garneerde mijn soep nog met een paar druppels kookroom en wat ringetjes prei, maar heel eerlijk: dit deed ik puur voor de foto :).

Gezonde mosterdsoep

Voedingswaarden

Natuurlijk ben ik ook even voor jullie aan het rekenen geslagen. Hieronder de voedingswaarden voor 1 portie. Dit baseer ik op 1/4 van de ingrediënten hierboven, dus het klopt als je 4 kommen uit dit recept haalt.

Mosterdsoep voedingswaarden calorieen

Belangrijk: soep is nooit heel gezond voor mensen met een hoge bloeddruk of voor mensen met nierschade of hartproblemen. Deze mensen kunnen namelijk beter niet teveel zout binnen krijgen…en soep is eigenlijk altijd heel zout.

Voor de rest van ons, lekker genieten van een kom soep op z’n tijd, ik vind het heerlijk!

Ik zou het super leuk vinden als je me tagt op instagram (@optimavita), als je deze gezonde mosterdsoep gaat maken.

Groetjes, Marloes

Houd jij ook zo van soep? Wat is je favoriete soep?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
  1. Chantal 2 maandengeleden

    Leuk! Ik had zelf laatst een variant op gezonde mosterd soep gemaakt met knolselderie ! En dan uitje fruiten en knoflook, knol erbij en pureren en dan wat grove mosterd erin! Super lekker ook

    Reageer
    • Conny 2 maandengeleden

      Super plan Chantal!
      Ik maak overigens vaak heel eenvoudig Groentesoep. Zonder toegevoegd zout met 1 bouillon tablet en een kruidenbuiltje van honig op 1,5 liter water. 250 gr soepgroente en als je wilt wat vermicelli. Maak er tomaten-groentesoep van met tomatenblokjes (verse tomaten hebben mijn voorkeur) én een blikje tomatenpuree heerlijk en gezond.
      Ook nog eens vegan maar je zou er gehaktballetjes in kunnen doen. De soep is razendsnel klaar.

      Reageer
    • Nientje 2 maandengeleden

      Jammer dat je een extra bouillonblokje adviseert voor “meer pit”. Het enige wat je dan toevoegt is zout en smaakversterkers. Duik eens in de kastjes en kijk wat je daar vindt. Denk aan peper, mierikswortel, knoflook, … Bij Groningse mosterd zou kruidnagel misschien ook nog wat doen. Laurierblaadje… En de disclaimer dat soep veel zout bevat: gelukkig bestaan er ook natriumarme bouillonblokjes.

      Maar ik moest ook wel lachen om de vlog van gisteren, waar je zegt dat je geen tomatenpuree in huis hebt. Waarschijnlijk hebben wij een andere keukenkastjes-inhoud, want tomatenpuree is hier werkelijk al-tijd op voorraad. Tip van het huis! De blikjes zijn niet duur en wel erg handig. (al heb ik altijd potjes)

      Reageer
  2. anouchka 2 maandengeleden

    ik lust heel graag erwten of broccolisoep, eigenlijk ook alle soepen maar maak het veel te weinig.
    pompoensoep en knolseldersoep doe ik altijd beetje gemalen kaas bij

    Reageer
  3. Ilse 2 maandengeleden

    Ziet er heerlijk uit!!
    Te lui om soep te maken? Ik vind het juist altijd zo lekker makkelijk en maak het juist als ik lui ben. Lekker alles in één pan met bouillon en mixen maar 🙂

    Reageer
  4. Saskia 1 maandgeleden

    Al heel lang opzoek naar een vegetarisch recept voor mosterd soep!
    Echt super lekker & naar mijn mening helemaal niet zo ongezond.
    Bedankt voor het delen!

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: