Vegetarische Spinaziesoep met Tomaat

Spinaziesoep

Het wordt langzaam kouder. Ik krijg dan spontaan zin in meer winter-achtige recepten. Ik betrapte mezelf dat ik aan het nadenken was over nieuwe stamppotrecepten en laatst had ik op een woensdagmiddag ineens zin in soep! Ik ging door mijn kasten neuzen en mijn oog viel op diepvriesspinazie. De gezonde spinaziesoep die ik ermee maakte, vond ik zo lekker dat ik hem graag met jullie deel!

Soep maken lijkt misschien veel werk, maar dat hoeft echt niet! Deze spinaziesoep met tomaat heb je binnen 15 minuten op tafel staan.

Ingrediënten (2 flinke kommen)

  • 1 ui
  • 300g (diepvries) spinazie
  • 2 tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • 2 flinke lepels magere kwark of hüttenkäse (deze kun je ook weglaten)
  • +- 400 ml water

Bereiding
Snijd de ui in stukjes. Bak hem in een beetje olie of vloeibare boter gaar. Voeg vervolgens de spinazie toe en blijf af en toe roeren totdat het ontdooid is. Snijd ondertussen de tomaat in stukjes. Ik heb hier geen foto van gemaakt, maar ik denk dat je het idee snapt ;).

Collage1

Voeg de blokjes tomaat bij de rest en verwarm het geheel goed door. Doe nu het bouillonblokje erbij en vervolgens kokend water totdat jij vindt dat de soep een fijne dikte heeft. Ik houd van gevulde soep, dus ik voegde ongeveer 300ml water toe. Ik doe het water op het laatst, zodat je goed kunt zien of je soep niet te vloeibaar wordt.

Collage2

Laat het geheel nog even twee minunten pruttelen zodat de smaken goed mengen. Schep de soep in de kommen en voeg een flinke lepel kwark of hüttenkäse toe. Dit is een stuk minder vet dan room of creme fraiche. Je kunt eventueel de soep nog pureren met een staafmixer als je niet van stukjes houdt. Ik doe dit niet, want ik vind het juist heel lekker om geen gladde soep te hebben.

Hieronder zie je de voedingswaarde per kom soep. Ik reken hier altijd de olie bij waarin je bakt.

Voedingswaarde

Zoals je ziet, bevat deze soep weinig calorieën. Toch krijg je veel goede voedingsstoffen binnen omdat het veel groenten bevat. Je kunt er eventueel (geroosterd) brood bij nemen als lunch. Of je kunt een kom als tussendoortje nemen. Heerlijk voor op koude dagen!

Soep is erg zout, doordat je een bouillonblokje toevoegt. Ik raad het daarom niet aan voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak soep? Wat is jouw favoriet?

9 reacties

  1. Ik heb zojuist deze soep gemaakt van verse spinazie, en wat is die lekker zeg.
    Deze zal regelmatig bij ons op tafel staan.

  2. Ik ben gek op soep! Ik maak in de winter zeker een keer of drie kippensoep from scratch. Verder vind ik het ook ideaal voor restjes groente. De paprikasoep die eerder op optima vita stond was ook erg lekker. Wanneer ik weer een mega zak paprika’s op de markt zie, ga ik deze zeker weer maken!

  3. Ik had ook zin in soep met dit weer, maar wilde eens wat anders dan van die kant-en-klare, en toen kwam ik via google deze tegen. Heb hem vanavond gegeten, en hij smaakte goed! Ik doe alleen de volgende keer een half bouillonblokje, omdat die voor mij wat te sterk smaakte. Toch zeker voor herhaling vatbaar 🙂

  4. Gister de soep gemaakt! Wij vonden deze lekker! Het had alleen ietsjes “pittiger” mogen zijn. Heb je daar nog tips voor? De omelet met spinazie en tomaatjes was erg lekker! Toevallig op je site terecht gekomen, super recepten! Ga er meer proberen! Thanxs!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram