| 15 december 2014

Stamppot met Spruitjes en Rundvlees

Spruitjesstamppot

In de winter krijgt vrijwel iedereen in Nederland zin in stamppotten. Ze staan echter bekend als vet, zwaar en calorierijk. Dat dit niet zo hoeft te zijn, liet ik al zien in andere recepten. Deze keer een magere spruitjesstamppot met rundvleesreepjes!

De reden waren stamppotten vaak vet zijn, is dat er vaak vet vlees wordt gebruikt. Ook is de verhouding tussen aardappelen en groenten niet zoals in een ‘normale’ maaltijd. In dit gerecht houd ik daarom de verhouding goed in de gaten én ik gebruik mager rundvlees. Door extra ingrediënten toe te voegen, krijg je toch een heerlijke wintermaaltijd.

Ingrediënten (2 personen)

  • 400g aardappels (geschild gewogen)
  • 600g spruitjes
  • 200g mager rundvlees (runderlap, biefstuk, rosbief of rundvleesreepjes)
  • 1 grote ui
  • 1 grote tomaat
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel komijnpoeder (andere kruiden kunnen ook prima!)

Bereiding
Snijd het rundvlees in reepjes en marineer deze in de ketjap. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Doe deze in een grote pan. Snijd de kontjes van de spruitjes en doe ook deze in de pan. Zet ze met wat water op het vuur en breng ze aan de kook. Laat ongeveer 12 minuten koken.

Collage1

Snijd de ui en de tomaat in stukjes. Doe wat olie in een koekenpan en fruit hierin de uitjes totdat ze bijna gaar zijn. Voeg nu de gemarineerde rundvleesreepjes toe en bak deze heel kort mee. Maximaal twee minuten is voldoende, dan blijven ze lekker mals!

Collage2

Voeg op het laatst ook de blokjes tomaat toe en zet het gas uit, ze warmen vanzelf nog even mee. Giet de aardappelen af als de 12 minuten voorbij zijn. Stamp deze met een stamper fijn, nu kun je ook de tijm en het komijnpoeder toevoegen. Stamp tenslotte ook het vleesmengsel erdoor.

Collage3

Ik vind het fijn om het mengsel aan het eind nog even goed door te scheppen met een spatel, dit lukt namelijk niet altijd even goed met de stamper. Extra zout toevoegen is trouwens niet nodig, ketjap is heel zout!

Schep de stamppot op een bord en eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete stamppot?

5 reacties

  1. Hoi Marloes,

    Een stamppot is toch prima zolang je de puree niet maakt met vette producten als boter, olie of volle melk? Ik eet bijvoorbeeld mijn stamppotten met gepureerde (lees: geprakte) aardappels, soms een klein beetje halfvolle melk. Daarbij eet ik dan soms mager vlees, champignons maar soms ook vegetarisch. Een enkele keer doe ik magere spekreepjes (125gr voor 2 personen). Kan me niet voorstellen dat als ik aardappels prak, wortelen en uien prak en dat eet met een stukje kipfilet, weinig spekjes of zelfs vegetarisch dat dit slecht is… Als mijn vooronderstelling niet klopt hoor ik het graag 🙂

    Gr. Bart (nee niet je broer ;))

    1. Hhahaah, hallo Bart-niet-mijn-broer :). Ik zie je e-mailadres behind the scenes, dus ik weet ongeveer wie jullie zijn. Aardappelpuree is op die manier inderdaad prima! Let echter op dat je niet meer dan 200g (250g voor een man) eet! Hier kom je vrij snel aan. Magere spekjes zijn nog steeds vrij vet, combineren met kip is een goed idee! Neem maximaal 125g vlees in totaal. (100g voor een vrouw). Succes!

  2. Mijn favoriet is zuurkoolstampot!
    Aardappels koken en met een scheutje melk stampen. Zuurkool koken, ook ongeveer 20 minuten.
    Dan mengen en alles in een ovenschaal. Nog een half uurtje op 200 graden. Krijg je een lekker krokant korstje.
    Lekker met allerlei stukjes vlees. Vandaag maak ik ‘m, met een runderbraadworstje. Hmmmmm…!!!!!

  3. Lekker marloes , ga zeker het proberen. Ben weer wijzer geworden met de spekjes .
    sorry ben briefje kwijt waneer heb ik een afspraak in januari?
    Wensen jouw hele fijne feestdagen een gezond 2015, een bedankt voor alle tips en hulp zonder jouw het mij niet gelukt.
    Groetjes romy

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram