Jullie weten inmiddels dat ik niet vegetarisch eet, maar dat ik het wel heel goed vind om regelmatig een vleesloos dagje in te plannen. Ik merk dat veel mensen denken dat dit lastig is, of bang zijn het vlees te gaan missen. Sporters hebben vaak de angst dat ze onvoldoende eiwit binnen krijgen met een vegetarische maaltijd. In dit artikel ga ik je laten zien dat dit alles helemaal niet aan de orde hoeft te zijn! Ik maak een super simpele vegetarische pasta bolognese met vegetarisch fijngehakt van Quorn.
Disclaimer: Dit artikel is in samenwerking met Quorn. Zoals je weet, ga ik alleen samenwerkingen aan waar ik 100% achter sta. Bovendien beïnvloed het nooit mijn mening en zal ik altijd eerlijk zijn.
Waarom vegetarisch eten?
Ik eet niet iedere dag vlees, omdat ik weet dat dat beter is voor het milieu. Dieren hebben veel voer nodig. Dit voer moet verbouwd worden en dat neemt veel ruimte in beslag. Hiervoor worden oerwouden gekapt. Daarnaast moet al het vee en hun eten vervoerd worden, dit zorgt voor veel uitlaatgassen. In de video hieronder wordt het kort uitgelegd.
Mijn doel met dit artikel
Ik wil je vandaag laten zien dat je een hele basic maaltijd als spaghetti bolognese op een hele makkelijke manier vegetarisch kunt maken. Het wordt hierdoor echt niet minder lekker en je maaltijd bevat ook voor sporters nog voldoende eiwit!
Het recept
Ingrediënten (2 personen)
Hieronder de ingrediënten die ik heb gebruikt. Varieer natuurlijk lekker naar eigen wens!
- 175g Quorn vegetarisch fijngehakt (AH, Plus, Spar of Jumbo)
- 130g spaghetti. Ik ging voor gewone, maar volkoren spaghetti is gezonder!
- 1 bakje champignons
- 1 rode ui
- Een teentje knoflook
- Klein blikje tomatenpuree
- +- 150ml gezeefde tomaten
- Kruiden naar keuze. Ik ging voor simpel en koos Italiaanse kruiden
Voor de salade
- +- 0,5 komkommer
- +- 0,5 grote winterwortel
- Dressing naar keuze. Ik mengde 100ml water met wat appelazijn en een paar druppels zoetstof.
Bereiding
Snijd de ui en de champignons in stukjes. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui in een beetje boter of olie. Als deze glazig is, kunnen de champignons erbij. Voeg ook de knoflook toe (nadat je deze geperst hebt ;)).
Als alles bijna gaar is, voeg je de tomatenpuree, de gezeefde tomaten en kruiden naar smaak toe. Doe ook het Quorn vegetarisch fijngehakt erbij en laat dit geheel nog ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen een frisse salade naar keuze. Ik sneed komkommer en wortel in repen en voegde mijn zoetzure dressing toe. Meng hiervoor gewoon de ingrediënten die ik hierboven noem.
De ultieme test
Ok, ik denk dat we nu wel kunnen zeggen dat de bereiding super simpel is! Ik heb vervolgens de voedingswaarde berekend, die zie je in de tabel hieronder. Zoals je ziet bevat deze maaltijd niet zo veel calorieën, ruim voldoende eiwit en weinig slechte vetten!
Dan de beste smaaktest van de wereld: The Boyfriend! Zoals je misschien weet, moet Sven vaak niets hebben van mijn gezonde brouwsels. Ik heb hem deze keer niets verteld en gewoon de spaghetti voor zijn neus gezet. Ik was oprecht zenuwachtig! Meneer begon te eten en zei niets. Heel positief, want hij is altijd super eerlijk. Na het eten vroeg ik casual of hij het lekker vond. Ja, was het atwoord. JA!! Score! Na mijn bekentenis gaf hij wel toe dat hij proefde dat er iets anders was, maar dat hij het best prima vond zo.
Mijn conclusie
Een basic maaltijd vegetarisch maken is echt niet zo moeilijk als het lijkt! Bovendien is het lekker, krijg je evengoed voldoende eiwit binnen EN draag je een klein steentje bij aan een beter milieu. Ik raad je zeker aan om eens de producten van Quorn te proberen. Ze hebben bijvoorbeeld ook ‘kip’filetstukjes, sateblokjes en worstjes. Zo kun je heel veel van jouw standaard maaltijden in een handomdraai vegetarisch maken!
Ik ben heel benieuwd of jij het eens gaat proberen!
Groetjes, Marloes
Eet jij wel eens vegetarisch? Ga je deze spaghetti bolognese proberen?
Helaas hoor je niet vaak over quorn, ik vind t best een uitkomst. Een deel van hun producten is ook veganistisch, het gehakt geloof ik niet.. Ik ga zeker de saus maken!
Inderdaad hebben ze ook vegan producten! Leuk dat je hem gaat maken ?. Benieuwd wat je ervan vindt!
Ik eet ook steeds vaker vegetarisch. Vind het oprecht lekker, én natuurlijk voor het milieu. Kwestie van wennen..
Absoluut! ?
Ik ga dit product zeker een keer proberen, wij eten ook een paar keer per week vegetarisch… maar ik heb nog nooit een vleesvervanger gebruikt. Meestal voeg ik bonen of ei oid toe.
Maar dit is zeker het proberen waard.
Zeker doen! Ik vind het echt een fijne afwisseling ?
Hmm dat ziet er best lekker uit. Ik kijk weleens vaker bij de vega spulletjes maar niet alles ziet er even lekker uit. Misschien dan maar eens naar de producten van Quorn kijken.
Als je vaker zulke recepten hebt dan mag je ze delen hoor! Als sporter eet in inderdaad redelijk wat vlees. Ik houd niet zo van de bonen, e.d. dus weet al snel niet hoe ik dan aan de eiwitten moet komen wanneer ik vleesvervangers zou gebruiken.
Thanks! Ik houd het zeker in gedachten! ?
Ik zou graag meer plantaardig willen eten. Vooral omdat ik het dierenleed niet wil stimuleren. Aangezien zowel vlees als zuivel en eieren voor leed zorgt zou ik het liefste geen van alle meer willen eten.
Helaas mag ik geen soja en merk dat het dan wel erg moeilijk is om aan voldoende eiwitten te komen, zonder alleen maar bonen te eten. Ik probeer wel op zijn tijd een paar producten, maar tot nu toe heb ik eigenlijk nog niet 1 veganistische vleesvervanger zonder soja kunnen vinden die ik lekker vind. Vaak vind ik bij de burgers de bonen niet gaar genoeg en vind ik ze te droog. Of ze bevatten amper eiwitten, waardoor je ze niet echt als vlees vervanger kan gebruiken.
Ik heb van de week de filets van Quorn geprobeerd, maar die vond ik zo verschrikkelijk vies, dat ik na 1 hap de heb weg gegooid.
Ik snap dat het dan lastiger wordt! Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt! Succes
Ha Marlous,
Leuk recept! voor hoeveel personen is dit?
Groetjes Suus
Scherp Suus! Voor twee personen. Ik heb het erbij gezet 🙂
Heel fijn die vegetarische recepten! Ik ga dit zeker is proberen 🙂
Ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker eens proberen. Ik eet ook al regelmatig vegetarische schnitzel bij de maaltijd, ook erg lekker. kan net zo lekker zijn als met vlees!
Hoi Leuk dit!!! ik heb 3 zoons 21, 17 en 14 jr. en ze wilden geen spruitjes… Ik heb na heel veel jaar spruitjes stamppot gemaakt met wat lekkere dingen er doorheen. Nou ze vonden het lekker…. Op de helft van het eten vroegen ze toch maar wat het was. Nou toen moesten ze wel lachen. En sindsdien eten we regelmatig spruitjes stamppot. mannen……… hahahahahaha
Hahaha zo leuk!
Hoi Marloes,
Leuk artikel. Ik ga dit zeker een keertje maken. Even een ander vraagje:
Heb je eventueel ook nog suggestisch voor “gezonde” saladedressings? Ik doe vaak sla, augurk, komkommer en tomaat door elkaar heen maar mis hierin een dressing. De komkommerdressing van Bieze vind ik super lekker maar is Volgensmij niet de gezondste keuze wanneer ik een dressing wil.
Ik hoor graag van je!
Groetjes Carlien
Ja die heb ik! Zoek even ‘gezonde dressing’ via mn zoekbalkje!