Review: Zonnatura Speltcruesli Chocolade

Zonnatura speltcruesli

Ik kwam weer eens een interessant ontbijtproduct tegen tijdens mijn bezoek aan de supermarkt. Ik heb al een aantal gezondere cruesli varianten voor jullie getest (hier, hier). Dit leek me een interessant toevoeging. Veel mensen houden niet van muesli bij het ontbijt en vinden krokante muesli veel lekkerder. Helaas is dit vrijwel altijd suiker- en vetrijk. Deze variant beloofd veel goeds, ik beoordeel hem vandaag voor jullie! Is dit een gezond alternatief, of toch niet?

Het product
Zonnatura Crunchy Spelt is een product dat je kunt gebruiken bij het ontbijt. Je kunt het mengen met bijvoorbeeld kwark, yoghurt of melk. Ik koos voor de variant met pure chocolade, er is er ook een met rijststroop.

Wat belooft de fabrikant?
Op de verpakking is te vinden dat het product rijk aan vezels is, het oergraan spelt bevat en dat het 100% biologisch is. Op de achterkant vind ik de volgende tekst:

‘Zonnatura staat al 50 jaar voor lekkere, verantwoorde, 100% natuurlijke en biologische producten. Hiervoor gebruiken we alleen de beste ingrediënten uit de natuur, die zo min mogelijk bewerkt zijn. Zo proef je de echte, pure smaak van de natuur en die is ‘van nature lekkerder’.
Zonnatura biologische Crunchy Spelt chocolade puur is gemaakt met het meer dan 7000 jaar oude oergraan spelt. Spelt was bijna uitgestorven, maar is herontdekt vanwege zijn goede iegenschappen. Deze spelt is biologisch geteeld, zonder gebruik te maken van kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen. Het heeft nog de volle authentieke graansmaak, doordat het veel minder doorgecultiveerd is dan tarwe.’

Dit klinkt mooi. Toch ben ik door zo’n tekst niet helemaal overtuigd. ‘Natuurlijk’ en ‘biologisch’ wil namelijk nog niet zeggen dat het ook gezond is. Ook de natuur bevat hele suikerrijke producten, die je beter niet teveel kunt eten. Denk maar eens aan honing.

Ingredienten

De ingrediënten
Hierboven zie je de lijst met ingrediënten die op de verpakking staat. Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk wel weten, is het eerste ingrediënt in de lijst ook het meest in het product aanwezig. Hoe verder in de lijst, hoe minder erin zit. We zien inderdaad allemaal producten met een natuurlijk oorsprong. Wat me wel opvalt, is dat ruwe rietsuiker het tweede ingrediënt is, ook zit er vrij veel rijststroop in. Dit is ook een natuurlijke vorm suiker. Ruwe rietsuiker is minder bewerkt dan kristalsuiker, maar is voor het lichaam toch écht gewoon een vorm van suiker. Op deze waarschijnlijk vrij grote hoeveelheid suiker na, ben ik best enthousiast over de ingrediënten. Om een nog betere beoordeling te kunnen geven, kijk ik verder naar de voedingswaarde.

De voedingswaarde
Zoals jullie inmiddels gewend zijn, heb ik de voedingswaarde van dit product in een tabel gezet. ‘Kh.’ zijn koolhydraten, VV zijn verzadigde vetten (=slecht vet)

Tabel voedingswaarde

Om het te kunnen vergelijken met andere ontbijtproducten, hier ook de tabel die ik eerder plaatste in dit artikel.

Ontbijtgranen

Zoals je ziet is de hoeveelheid calorieën vergelijkbaar met de andere producten, maar dit vind ik niet het meest belangrijk. Wat me opvalt, is dat de hoeveelheid suiker in het product, vrijwel gelijk is aan normale cruesli! De hoeveelheid vet ligt lager, maar de hoeveelheid slechte vetten is niet eens zo veel lager. Ook qua hoeveelheid vezels, kan het product niet tippen aan de gezonde keuzes.

De prijs
Voor een zak van 375g betaalde ik €2,99. De variant met rijststroop is €2,95. Dit is niet heel goedkoop als je het vergelijkt met andere ontbijtproducten. Je kunt voor jezelf beoordelen of je het ervoor over hebt.

Cruesli

De smaak
Ik vind het lekker! Inderdaad lekker crunchy, duidelijk knapperiger dan normale muesli. Jammer dat ik geen stukjes chocolade vind in dit product, de chocolade is vermengd met de crunchy stukjes. Natuurlijk blijft chocolade gewoon altijd goed :).

Mijn conclusie
Ik verwachtte vooraf dat ik best positief zou zijn over dit product. Na deze beoordeling moet ik toegeven dat ik dat eigenlijk helemaal niet ben. Het bevat veel suiker, veel verzadigd vet en relatief weinig voedingsvezels als ik het vergelijk met gezonde ontbijtproducten. Ik sla dit ontbijtje dus liever over. Helaas, want de chocoladesmaak is heerlijk!
Ik heb ook even gekeken naar de voedingswaarde van de variant met rijststroop. Die bevat een stuk minder suiker, namelijk 16g per 100g product. Dit is echter nog steeds veel meer dan de gezonde ontbijtalternatieven.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van dit product? Zou jij het kopen?

13 reacties

  1. Volgens het voedingscentrum is havermout ook een middeweg omdat het te veel verzadigd vet heeft…. meer dan dat jij aangeeft jn de tabel??( 1 gram vv)

    maar toch is het chlosterol verlagend… hoe kan dit dan? Vv is toch juist slecht voor het chlosterol?? 🙁

  2. Ik eet dit product wel eens en vind het inderdaad erg lekker. Jammer dat het dan niet helemaal voldoet. Welke cruesli raadt jij wel aan?

  3. Goed om te weten. Ik heb idd gezien bij de winkel maar twijfel ik om kopen want gezien ruwe rietsuiker. Ik koop liefste havermout en zelfgemaakte muesli…

  4. Hoi Marloes,
    Ik vind dit soort info van nieuwe producten heel erg leuk om te lezen. Ik koop geregeld producten van zonnatura, maar ik kom er steeds vaker achter dat andere andere biologische merken betere voedingswaarden en ook nogeens goedkoper zijn.
    Gr.kim

  5. Ik heb altijd gedacht dat dit een goed en gezonder alternatief was dan de meeste andere producten. Afgezien van brinta en havermout, maar ik ben hier zelf niet zo heel wild van. Ik heb liever iets knapperigs. Na het lezen van jouw artikel, ben ik best wel geschrokken. Ik heb ook andere artikelen gelezen van jou en ga nu wat andere dingen uitproberen zodat dit product er uit kan (ik maak natuurlijk wel nog even de zak leeg haha)

    Hele interessant artikelen en heel eerlijk. Dankjewel!

  6. Ik kan me toch niet helemaal vinden in je conclusie. Als je kijkt naar de inhoud (spelt) dan bevat het complexe koolhydraten. Hierdoor maakt het een beter dan gemiddeld ontbijt.
    Daarnaast zit in een normale portie zo’n 9,5 gram suiker in 1 portie. Dat zijn 2 suikerklontjes.
    Stel, je bent bewust met voeding bezig en let op je suiker inname dan stelt dit speltzaad als ontbijt je nog steeds in staat om fors minder suiker inname op een dag te hebben (vanuitgaande dat je ook normaal/bewust kiest bij je lunch en avondeten). Gemiddeld genomen mag een volwassene bij normale inspanning zo’n 70-80 gram suikers op een dag binnen krijgen. Ook met dit speltzaad en andere bewuste keuze’s kan je daar makkelijk onder blijven (wat vaak een doelstelling is bij bewust omgaan met je voeding).
    Uiteraard…pak je enkel havermout dan heb je nóg minder suiker inname maar indien je hier niets aan toevoegd is het ook smakeloos.
    Ik heb zelf zeer veel verschillende varianten van Zonnatura Muesli tot brinta en quaker havermout geprobeerd maar Speltzaad Chocolade is qua smaak en voedingswaarde in mijn optie de beste afweging tussen een gezond/voedzaam ontbijt en smaak.

    1. Dan verschillen we daarin van mening. De hoeveelheid suiker is ook veel hoger dan in bijvoorbeeld Cruesli volvezel. Ook is de hoeveelheid vezel laag, dus wordt er waarschijnlijk geen volkoren spelt gebruikt. Ik blijf dus zeker bij mijn niet al te enthousiaste conclusie. Er zijn veel betere opties op de markt die ook smaakvol zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram