Groentebroodjes
| 14 februari 2019

Review en recept: AH Groentebroodjes

Allereerst een hele fijne Valentijnsdag lieffies! Ik werd laatst door een van jullie getipt, dat deze groentebroodjes te vinden zijn bij de afbakbroodjes-afdeling van de Albert Heijn. Zij (en ik!) was benieuwd naar mijn mening. Ik rende naar de supermarkt, koos twee van de vier soorten van de broodjes en onderwierp ze aan mijn kritische oog. Ook bedacht ik er een lekkere lunch mee.

Het product

We hebben het vandaag dus over groentebroodjes. Afbakbroodjes waar groenten in verwerkt zijn. Je kunt ze krijgen bij de Albert Heijn, in een verpakking van twee broodjes van elk 70g. Ik koos de variant met spinazie en die met paprika. Er bestaat ook een bloemkool editie en eentje met biet.

Wat belooft de fabrikant

Op de verpakking vind ik weinig claims, daar word ik blij van! Er staat alleen op dat er 35% groenten (spinazie of paprika in mijn geval) in zit. Achterop staat nog: ‘Geen kunstmatige kleurstoffen toegevoegd’.

Spinazie broodje

De ingrediënten

Hieronder de ingrediëntenlijst per variant:

Spinazie: Bloem (tarwe, rijst), 35% spinazie, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, water, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]).

Paprika: Bloem (tarwe, rijst), 35% rode paprika, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, water, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel.

Bloemkool: Bloem (tarwe, rijst), 35% bloemkool, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), water, zout, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, gejodeerd zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel.

Biet: Bloem (tarwe, rijst), 35% rode biet, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, water, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]).

Deze lijsten vind ik niet heel slecht, maar ik word er ook niet heel blij van. Er mogen dan geen kunstmatige kleurstoffen in zitten, maar wel vrij veel andere verbeteraars. Ook vind ik het jammer dat het hoofdingrediënt normale (geen volkoren) bloem is.

De voedingswaarde

Hieronder vind je de voedingswaarde van 1 broodje van 70g. Ik vergelijk ze met een normaal bruin afbakbroodje van 70g en met 70g volkorenbrood.

Zoals je ziet, verschilt de voedingswaarde van deze broodjes nauwelijks met die van een normale bruine pistolet. Een gemiddeld pistoletje is trouwens iets lichter dan 70g, waardoor het minder calorieën bevat dan hierboven staat. Wat me opvalt, is dat een bruine pistolet meer eiwit en vezels bevat dan deze groentebroodjes. Ook vind ik het opvallend dat de hoeveelheid calorieën in de groentebroodjes nauwelijks lager is, ondanks dat ze flink wat groenten bevatten.

Normale volkorenboterhammen blijven naar mijn idee toch echt de beste keuze. Ze bevatten nog meer eiwit en meer dan de dubbele hoeveelheid vezels dan de groentebroodjes. Ook de hoeveelheid vitamines en mineralen in volkorenbrood zal hoger zijn.

De prijs

Je betaalt €1,50 voor 2 broodjes van 70g. Dit is een stuk meer dan dat je voor ‘normale’ afbakbroodjes kwijt bent. Toch vind ik het persoonlijk geen gek bedrag als dit een gezonde variant zou zijn.

De smaak

Ik vind de broodjes erg lekker! Ze hebben iets meer smaak dan normale afbakbroodjes. Door het bakken worden ze een beetje zachter, maar toch blijven ze stevig. Ik moet eerlijk zeggen dat de variant met biet me niet zo trekt, omdat ik de aarde-achtige smaak niet zo lekker vind. Ik heb deze echer niet geproefd.

Recept groentebroodje

Recept-idee

Ik zou deze afbakbroodjes combineren met gezond beleg, dat goed vult. Ook zou ik wat meer vezels toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van groenten. In dit geval belegde ik mijn broodje met 60g gerookte kip, rucola, een paar snoeptomaatjes en een klein beetje magere fritessaus (Remia Friteslijn). Dit vond ik erg lekker en door de eiwitrijke kipfilet bleef ik toch lang gevuld. Hieronder vind je de voedingswaarde van deze lunch.

Mijn conclusie

Deze groentebroodjes vind ik lekker (tenminste, de varianten die ik had) en een keer iets anders dan normaal. Verder vind ik er niet echt voordelen aan zitten. Naar mijn idee zijn ze niet gezonder dan een normaal (bruin) pistoletje. Volkoren boterhammen zijn altijd nog een gezondere keuze.

Bovendien zijn deze broodjes een flink stukje duurder, dus ik denk niet dat ze vaak in mijn winkelmandje zullen liggen.

Ik ben niet heel enthousiast dus, maar ik heb wel genoten van mijn lunch! :).

Groetjes, Marloes

Zou jij deze broodjes kopen na mijn review?

8 reacties

  1. Ik vind het geen goede keuze met die E nummers en conserveermiddel. Ik zelf zal het niet kopen. Ik maak het liever zelf met volkorenbrood en daar kan ik zo van genieten.

  2. Ik had die met biet, die was lekker. Ik vulde het met gemengde sla, komkommer, tomaatjes en kip filet en dat was lekker. Maar nu schrik ik toch van jouw review. Denk je dat je goed bezig bent!
    Ik eet ook regelmatig de groentesap van AH maar die ga ik nu ook wat kritischer bekijken.

  3. Ik ben wel benieuwd naar de smaak icm de lekkere vulling van Marloes maar meer als een keertje tussendoor, mijn voorkeur zal dan ook naar de bruine pistolet gaan en/of volkoren brood

  4. De groentebroodjes had ik al geproefd voordat ik dit las.
    Ik vind juist het broodje rode biet de lekkerste. Met weg gooien is zonder er op.
    De spinazie en paprika vind ik minder.
    Maar wat ik wel ga doen. De triangel beleggen en dan biologische rode biet er in verwerken.
    Ik schijn dus een soort van boer te zijn. Ik houd van die smaken.
    De rode biet lukt bij mij wel het beste om af te bakken. Met een plakje kaas erop.
    In de verpakking met groentechips zit de rode biet ook. Die vind ik veel te vet. Dan toch liever zo’n broodje.
    De E-nummers kan je het beste opzoeken. Want niet ieder E-nummer is per definitie slecht. Is een code.
    Citroenzuur en zout zijn bijvoorbeeld geregistreerde voedingstoffen. Het is puur informatief en een rubricering. Zodat je weet wat je eet. 🙂

  5. En van de gewone pita broodjes, welke zou je dan aanraden? Ik heb nu de volkoren van de deen bijvoorbeeld.. Ik ben erg benieuwd !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram