Recept: Vegetarische Spinazie Lasagne met Mozzarella

Klaar collage

Je hebt vast wel een favoriet recept dat je moeder vroeger maakte, toch? Voor mij was een van die favorieten lasagne met spinazie. Ik had er zondag ineens spontaan ontzettend veel trek in. Ik stond op het punt om mama te bellen voor het recept, maar bedacht me en besloot het optimavita-proof te maken, zonder eerst het originele recept te weten.

Ik weet dat veel mensen het lastig vinden om ovenschotels gezond te maken. We zijn namelijk gewend om veel room, witte saus, kaas en/of spekjes toe te voegen. Vandaag laat ik je zien dat het ook ontzettend lekker kan zijn, zonder al die vette toevoegingen. Ovenschotels zijn ideaal voor als je bezoek krijgt, je kunt ze namelijk vooraf klaarzetten. Dan ‘s avonds alleen nog even in de oven en klaar is je heerlijke maaltijd!

Dit is weer zo’n recept met iets andere verhoudingen dan normaal, net als de salade met kikkererwten van laatst. In dit gerecht zittem in verhouding weinig koolhydraatrijke producten (50g lasagnebladen ipv. 75g.) en een tikje meer kaas (+- 60g ipv 50g) en meer groenten dan normaal.

Ingrediënten (2 personen)

  • 100g lasagnebladen
  • 400g diepvriesspinazie (Normale! Niet á la creme)
  • 2 tomaten
  • 1 bakje champignons
  • 1 ui
  • 1 bol mozarella
  • Zout
  • Chilipoeder (of eventueel peper)

Bereiding
Je begint met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Vervolgens snijd je de ui in ringen en de champignons in plakjes. Bak deze kort aan in een beetje olie of vloeibare bak en braad.

1

Laat de spinazie in een andere pan op laag vuur ontdooien, olie toevoegen is niet nodig op dit lage vuurtje. Snijd ondertussen de tomaat en de mozzarella in plakken. Snijd de mozzarella zo dun mogelijk, dan kun je het straks goed verdelen over het gerecht.

2

Dan gaan we de ovenschaal vullen. Begin met de helft van de spinazie in de schaal te doen (lek dit goed uit!), spreid dit goed uit en strooi er zout en chilipoeder naar smaak over. Eventueel kun je gewone peper gebruiken, zodat het minder scherp wordt. Vervolgens een laagje met de helft van de champignons en de uien, een tomaat in plakjes en een laagje met lasagnebladen.

3

De volgende lagen gaan in een iets andere volgorde, eerst de spinazie, dan de tomaat, dan de lasagne, daarover de champignons en de ui en tenslotte de plakjes mozzarella. Over de mozzarella nog een beetje chilipoeder als je dat wilt. Doordat de ui en de champignons de tweede laag lasagnebladen bedekken, worden deze ook goed gaar.

4

Dan kan het gerecht in de oven, voor ongeveer 25 minuten. Dit kan per oven verschillen, dus houd goed in de gaten of de mozzarella niet verbrandt. Als de kaas goudbruin is en je makkelijk met een spatel door de lasagnebladen komt, kan de schotel uit de oven.

Klaar collage

Schep het gerecht op de borden en eet smakelijk! Je zult het absoluut met me eens zijn, dat extra saus helemaal niet nodig is. Ik vond dit absoluut een geslaagd experiment. Enneuuhh….mama…..sorry als ik dit gerecht helemaal fout in mijn herinnering heb zitten ;).

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gerecht van je moeder? 

24 reacties

  1. Dat heb je goed onthouden hoor! Ik maakte het alleen met geraspte geitenkaas en inderdaad over de laatste laag lasagne tomaten en witte saus. Zoals jij het nu gemaakt hebt klinkt ook erg lekker, ga ik zeker proberen!

  2. Hoi! Ik kom eigenlijk nog maar pas op je site en Facebook en ik moet zeggen, wat een inspiratie zeg! Ik vond al een tijd dat het roer om moest en het lukte me niet, maar jij geeft me doorzettingsvermogen! Bedankt! Dit recept ga ik van het weekend zeker proberen! Welke lasagne bladeren kan ik het best gebruiken?

  3. Dit ziet er een heel leuk recept uit! is er een reden waarom de uien in ringen zijn?
    ik heb ze namelijk liever in blokjes, kan dit ook of gaat het dan uitdrogen? en hoeveel minuutjes moeten de champignons ongeveer in de pan? sorry voor de vele vragen 🙂

    1. De vorm van de ui maakt niet uit hoor! Ik vond ringen leuk :). Champignons moeten in de pan totdat ze zacht zijn geworden, ik denk zo’n 4-5 minuten. Natuurlijk afhankelijk van hoe hoor het vuur staat.

  4. Ik ben al een tijdje op zoek naar nieuwe inspiratie voor gezond eten. Aangezien ik vegetariër ben, vind ik het erg lastig om gerechten te vinden die lekker zijn, maar ook gezond en voedzaam.
    Een vriendin van me raadde deze site aan en ben erg blij met de nieuwe inspiratie die ik gevonden heb! Ik ga dit gerecht ook zeker uitproberen 🙂

  5. Hoi Marloes,

    Ziet er lekker uit, alleen mijn vriend is een enorme vlees eter.. kan ik de helft van de mozzarella vervagen door bijvoorbeeld gehakt? Of wat raad jij aan?

  6. Ojee! Ik heb al boodschappen gedaan voor het avondeten maar heb hier heeel veel zin in.. toch maar wachten tot morgen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram