Recept: Rijst met Sperziebonen, Appel en Tomaat

Rijst sperziebonen appel tomaat bobotie

Ik heb vandaag weer eens een heerlijk recept voor jullie voor de warme maaltijd. Deze keer zilvervliesrijst met sperziebonen, appel en tomaat. Ik heb me voor dit gerechtje laten inspireren door Zuid-Afrikaanse Bobotie. Dit is een gerecht met gehakt, specerijen, ei en melk. Vaak wordt er iets zoets toegevoegd en wordt het bereid in de oven. Ik heb dit gerechtje Marloes-stijl gemaakt. Dat betekent, simpeler, met minder ingrediënten, sneller te maken en gezonder. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ingrediënten (2 personen)

  • 200g mager rundergehakt
  • 120g zilvervliesrijst
  • 200g sperziebonen (uit de diepvries is lekker makkelijk!)
  • 2 tomaten
  • 1 bakje champignons
  • 1 appel
  • 100g tomatenpuree
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • Eventueel zout naar smaak

Bereiding 
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe het gehakt in een pan, samen met de kruiden. Olie of boter toevoegen is niet nodig, gehakt bevat van zichzelf nog voldoende vet. Snijd de champignons, de appel en de tomaten in stukjes.

Collage1

Als het gehakt bijna gaar is, voeg je de sperziebonen toe. Bak deze ongeveer 2-3 minuten mee en doe dan ook de champignons erbij. Weer even 3 minuten bakken en als het geheel gaar is, kunnen de tomaten en de appel erbij.

Collage2

Voeg tenslotte ook de tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar. Laat nog even 2 minuten pruttelen en dan is je gerechtje klaar! Je kunt eventueel zout en peper naar smaak toevoegen. Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je het zout beter weglaten.

Collage3

Schep de rijst op de borden en doe het gehakt/groentenmengsel eroverheen. Hieronder zie je de voedingswaarde van dit gerecht, gebaseerd op de ingrediënten hierboven. Ik heb ook een vergelijking gemaakt met een gemiddelde portie normale Bobotie. Zoals je ziet zit de grote winst in de hoeveelheid vet. Bovendien bevat mijn gerecht meer vezels, doordat ik zilvervliesrijst gebruik.

Voedingswaarde

Binnen 20 minuten heb je zo een heerlijk smaakvol gerecht op tafel staan. Ik vind de zoete appel echt ontzetten lekker met de sperziebonen en het gehakt. De kerrie en de tomaten brengen de smaken mooi naar elkaar toe. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

Groetjes, Marloes

Ken jij Bobotie? Ga je dit recept proberen? 

16 reacties

  1. Lijkt me heerlijk en ben juist op zoek naar een lekker receptje voor vanavond, ik denk dat het deze wordt of de gezonde kip pesto. Keuzes, keuzes :-). Dank je wel weer!

  2. Lijkt me erg lekker, deze wil ik wel eens gaan proberen.
    Ik gebruik meestal tartaargehakt ipv mager rundergehakt….een echte aanrader! Ik koop het zelf bij de Makro en vries het in pakjes in. Zeker qua smaak prima, vooral als je het gehakt toch rul gaat bakken in allerlei gerechten. Maar ik maak er ook de gehaktballen van. Is echt een stuk magerder.

  3. Net gemaakt na het sporten. Was inderdaad snel en makkelijk te maken en lekkkkeer!!! Wilde handje rozijnen erbij doen maar toch maar niet gedaan ivm calorieën, maar zou wel mjammie zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram