Recepten Stamppot Warme maaltijd

Recept: Preistamppot met Gerookte Ham en Ei

Door

Klaar

De temperaturen dalen, de kachel moet ‘s avonds aan, ik heb mijn cosy socks uit de kast getrokken en mijn winterjas is klaar voor gebruik. Kortom, tijd voor stamppot! Stamppotten staan er bekend om dat ze vet en calorierijk zijn en veel koolhydraten bevatten. Dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn, dat liet ik je vorige winter al een aantal keer zien in verschillende recepten (andijviestamppot, hutspot, zuurkoolschotel). Vandaag het eerste stamppot recept van dit najaar: preistamppot!

Ik was laatst heerlijk tapas aan het eten met vriendin Paula. Ze is een trouwe volgster van mijn blog en vind het zelf ook super leuk om gezonde maaltijden te maken. Ze vertelde me over een recept van de Albert Heijn dat ze ‘gepimpt’ had. Dat klonk zo ontzettend goed, dat ik het gemaakt heb! Natuurlijk deel ik het met jullie, maar alle credits gaan naar Paula :).

Ingrediënten (2 personen)

  • 450g aardappelen (geschild gewogen)
  • 400g prei
  • 100g gerookte ham (vleeswaren)
  • 2 lenteuitjes
  • 1 geroosterde paprika (deze kun je kant en klaar in pot kopen, of zelf roosteren)
  • 2 eieren
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 dessertlepels mosterd

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Spoel ze af en breng ze in een grote pan aan de kook, laat ze ongeveer 8 minuten koken. Kook ook de eieren, deze hebben ongeveer 6 minuten nodig.

1

Snijd ondertussen de prei in grove ringen. De lenteuitjes snijd je in fijne ringen en de gerookte ham en de geroosterde paprika in stukjes.

2

Als de aardappelen 8 minuten gekookt hebben, dan doe je de prei erbij. Deze laat je 5 minuten meekoken. De eieren kun je afgieten, laat deze schrikken met koud water. Na de 5 minuten giet je ook de aardappelen en de prei af. Vervolgens die je de gerookte ham, de paprika, de lenteuitjes, de tijm en de mosterd bij het mengsel. En dan stampen maar!

3

Zorg dat alles goed gemengd is voordat je het op het bord schept. Pel de eitjes en leg deze erbij. Ik heb genoten van dit recept, wat mij betreft een echte aanrader! Dank je wel Paula :).

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Ga jij dit recept proberen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
  1. Jits 7 jaargeleden

    Ziet er goed uit! Ik eet liever geen varkensvlees, wat zou je daar voor in de plaats aanraden?

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

      Gerookte kip! Dat kan hier perfect bij.

      Reageer
  2. Paula 7 jaargeleden

    Lekker!! 🙂

    Reageer
  3. Jolien 7 jaargeleden

    Lekker!

    Reageer
  4. Katinka 7 jaargeleden

    Net gemaakt, lekker! Vraagje: wat voor mosterd heb je gebruikt? Ik Dijonmosterd en vond hem toch een beetje overheersend.

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

      Ik normale mosterd, zonder pitjes zeg maar. Die is inderdaad minder scherp. Dan de volgende keer iets minder erin 🙂

      Reageer
  5. Ilona 7 jaargeleden

    Normaal gesproken hou ik niet van stampotten maar deze was erg lekker!

    Reageer
  6. marloes 6 jaargeleden

    Hoi Marloes,

    Wat een heerlijk recept de preistampot.
    Ik heb zoete aardappel gebruikt en gerookte kipreepjes.
    Ik vind dat je een leuke site hebt .
    Ik doe vaak de workouts en gebruik je lekkere recepten.

    Groetjes, Marloes

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Hey naamgenootje :). Dank je wel! Klinkt super goed, jouw aanpassingen!

      Reageer
  7. Tamara 6 jaargeleden

    Was heerlijk! En dat, terwijl we eigenlijk helemaal niet van prei houden.
    Maar de pan was helemaal leeg!
    Ik kon alleen nergens gerookte ham vinden, is er nog een andere benaming voor?
    Bijv. rauwe ham? Of is alle rauwe ham niet persé automatisch gerookt?

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Swchartzwalder schinken is altijd gerookt, of proscuito….:) Leuk om te horen dat jullie het lekker vonden!

      Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: