Deze video stond al ontzettend lang op mijn lijstje. Het leek me namelijk ontzettend leuk om jullie te laten zien hoe je gezonde springrolls kunt maken. Springrolls zijn een soort loempia’s die oorspronkelijk uit Vietnam en Indonesië komen. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten, regelmatig zijn ze gefrituurd. Omdat dit natuurlijk niet zo gezond is, laat ik je vandaag een mager receptje voor heerlijke springrolls zien!
Je kunt de rolls natuurlijk naar eigen smaak vullen. Ik laat je vandaag een van mijn favoriete combo’s zien. Al de ingrediënten die ik heb gebruikt, kun je kopen bij grotere supermarkten.
Ingrediënten (+- 5 springrolls)
- 5 rijstvellen of ‘spring roll pastry’
- Een handje rijstnoedels of rijstvermicelli
- Een kleine winterwortel
- Een stuk komkommer
- Een halve paprika
- Een halve avocado
- Ongeveer 75g ongezouten pinda’s
- Een paar takjes peterselie
- 2 bosuitjes
- Een halve citroen (of limoen)
- Een scheut ketjap manis
Andere ingrediënten die ik super lekker vind in een springroll zijn ei, garnalen, (gerookte) zalm, (gerookte) kip, tauge, sojaboontjes (edamame), cashewnoten, courgette, spinazie, basilicum en munt. Varieer zelf met jouw favoriete ingrediënten!
Als sausjes kun je ook kiezen voor worcestersaus, rijstazijn, sweet chilisaus of een zoetzuur sausje.
Bereiding
Laat de rijstvellen ontdooien. Snijd de komkommer, de paprika en de wortel in kleine reepjes, de bosui in smalle ringetjes, de avocado in blokjes en de peterselie zo fijn mogelijk. Kook ondertussen de rijstvermicelli in ongeveer 1-2 minuten gaar. Halveer de pinda’s.
Snijd de rijstvermicelli een beetje fijner. Meng de ingrediënten door elkaar, de verhouding kun je zelf bepalen.
Maak een theedoek vochtig en leg deze op je werkblad. Vul een diep bord met lauwwarm water. Pak een rijstvel en doop deze in het water, leg hem vervolgens op de theedoek. Leg schuin in het midden wat van de vulling, dan kun je gaan vouwen. Vouw eerst een zijkant om de vulling, dan de onder- en de bovenkant daaroverheen en rol tenslotte naar de andere zijkant totdat een loempiavorm ontstaat. Doe dit met alle vellen.
Halveer een citroen en sprenkel wat van het sap over de springrolls. Snijd ze voorzichtig in stukjes. Doe wat ketjap in een bakje om de rolls in te dippen. Serveer de rolls eventueel met stokjes.
Het rollen en snijden van de springrolls vergt wat oefening, maak dit gerecht dus niet voor het eerst als je een grote groep op visite krijgt. Bedenk ook dat het echt niet perfect hoeft. Desnoods eet je de rolls gewoon lekker met je vingers.
Springrolls zijn heerlijk als voorgerecht, als bijgerecht of als snack bij de borrel. Ik ben benieuwd wat jullie van dit gerechtje vinden!
Groetjes, Marloes
Ken jij Springrolls? Ga je ze maken?
Dat ziet er lekker uit zeg! Ga ik zeker proberen:)
Yeaahhh! Heb nog vellen in de vriezer liggen 😉
Klinkt super lekker en heel erg leuk voor verjaardagen :). In het filmpje zeg je dat je ook andere voorbeelden van combinaties gaat geven. Deze mis ik :p. Wat zijn nog meer lekkere combinaties?
Hahah, dat bedacht ik me ook ineens! Ik ga ze er nu bij zetten.
Hee Marloes,
Ik wilde ook een keer iets maken met rijstvellen omdat ze glutenvrij zijn. Ik had ze gekocht bij de toko. Alleen toen ik een iets wilde maken braken de rijstvellen. Ik had ze niet ingevroren van tevoren. Moet dit wel? Zijn er nog bepaalde merken die niet breken. Het lijkt mij wel lekker om een keer klaar te maken.
Groeten Linda.
Ze scheuren inderdaad makkelijk. Anders minder vochtig maken en heel voorzichtig mee om gaan. Mijne lagen in de supermarkt in de diepvries, bij de toko liggen ze meestal gewoon in de koeling. Je hoeft ze dan niet eerst in te vriezen.
Dat ga ik zeker proberen, lekker, makkelijk en gezond voor mijn verjaardag volgende week. Ziet er heerlijk uit!
Alleen even een vraagje; waarmee kun de avocado vervangen?
Groetjes Melanie
Je kunt het gewoon weglaten! Of je kunt het vervangen door een van de opties die ik geef onder de ingrediënten.
Helemaal nieuw voor me maar het ziet er erg lekker uit!
Erg leuk! Ik ga ze ook proberen! Lijkt mij leuk om hier zelf ook mee te spelen en andere alternatieven te verzinnen! Bedankt voor de inspiratie!
Heel graag gedaan!
Hee marloes,
Zou dit ook als lunch kunnen? Het lijkt mij erg handig mee te nemen naar school enzovoort
Ja hoor, perfect!
Hallo Marloes, Ik kijk regelmatig op je site en doe er regelmatig inspiratie op. Springrolls maak ik regelmatig
met de rijstevelletjes maar citroensap erop en in stukjes snijden, nee dat doen ze niet in Vietnam of indonesie. We zijn daar diverse malen geweest en met een Vietnamese schoonfamilie denk ik er iets van te weten. Als we bij de familie gaan eten ligt de gesneden groente op tafel en rollen we ze allemaal zelf. Maar dan hebben we ieder een saus erbij in een klein bakje en daarin zit een fijngesneden stukje peper vissaus, sojasaus, gember fijngesneden ook wel een beetje naar eigen smaak. Daar dipt ieder zijn eigen springroll in. Er word ook veel koriander gebruikt en daar moet je wel van houden, het is vrij sterk van smaak en ik persoonlijk ben er niet dol op. Verder geniet ik echt van je sites, bedankt ervoor.
Bedankt voor je aanvulling Ans! Het was ook zeker mijn eigen invulling van dit gerecht. Leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn met de ‘echte’ springrolls!
Hi,
Heb net je site ontdekt. Straks even rondneuzen. Altijd leuk….nieuwe en gezonde recepten!
Maar zijn deze rijstvellen wel gezond? Aangezien wit rijst ook niet ‘gezond’ is?
graag je reactie. Bedankt!
Ze zijn niet heel gezond, maar ook niet heel ongezond. Bovendien gebruik je er niet zo veel van :).
Misschien handig om te weten: Er zijn nu ook volkoren rijstvellen in de supermarkten te vinden 😀
Aanvulling:
De vellen waar je naar revereert zijn voor frituren/bakken bedoeld.
Je hebt rijstpapier (van Koh Tai bijv.) Die zijn hier wel voor =)