| 30 juni 2015

Recept: Gezonde Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara is een heel bekend recept uit de Italiaanse keuken. Er zijn verschillende ideeën over hoe deze pasta gemaakt moet worden, maar vaak is dit gerecht ontzettend vet. Er worden vrijwel altijd spekjes gebruikt bij de bereiding en vaak wordt er ook nog room aan toegevoegd. Ik vind dit gerecht heerlijk en bedacht daarom een gezonde variant!

Ingrediënten (2 personen)

  • 130g volkoren pasta (ongekookt gewogen)
  • 100g hamblokjes of hamreepjes
  • 2 eieren
  • 3 lente-uitjes
  • 1 bakje champignons
  • 250g cherrytomaatjes
  • Een klein beetje Parmezaanse kaas

Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de lente-uitjes fijn en de champignons in plakjes. Doe een beetje olie of boter in de pan en bak de champignons.

Collage1

Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in stukjes. Ik gebruik deze tomaatjes, omdat ze iets meer smaak hebben dan de normale variant. Als de champignons bijna gaar zijn, bak je de tente-uitjes nog ongeveer een minuut mee. Als dit gaar is, voeg je de tomaatjes en de hamblokjes toe. Verwarm het geheel even door.

Collage2

Giet de pasta af en voeg deze toe aan het mengsel. Als alles goed warm is, doe je het vuur uit en breek je twee eieren bij het gerecht. Roer alles goed door elkaar, de eieren geven de pasta nu een romige structuur.

Collage3

Verdeel de pasta over de borden en doe er een klein beetje Parmezaanse kaas op. Gebruik niet teveel, want kaas bevat veel verzadigd vet, wat het gerecht minder gezond maakt. Voor de calorieën-tellers onder ons, zie je hieronder de voedingswaarde van dit gerecht.

Voedingswaarde

Als je geen volkoren pasta lust, kun je ook normale gebruiken. Dit maakt het gerecht wel iets minder gezond, omdat het dan minder voedingsvezels bevat.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens pasta carbonara? Ga je dit recept proberen?

33 reacties

  1. Jammie!!
    Ik ben dol op pasta carbonara, maar het het al heel lang niet gegeten, omdat het inderdaad zo vet is. Deze variant ziet er heerlijk uit en komt op het menu!

  2. Ik ben niet echt een pasta-lover, maar deze ziet er wel heel lekker uit!
    Is de voedingswaarde voor het volledige gerecht (2pers) of 1 portie?

  3. Lijkt me een heerlijk recept! Maar naar mijn mening moet je het geen pasta carbonara meer noemen als het originele recept zo veranderd wordt!

      1. Tomaat, champignons, lente-ui, ham, hoezo Carbonara? Ik vind t frustrerend dat hier weer een gerecht wordt gepresenteerd als Carbonara, terwijl het echt helemaal niets te maken heeft met t origineel. Dit recept, hoewel het ongetwijfeld goed smaakt, is in de verste verte géén carbonara. Waarom noem je dit carbonara? wegens ei en kaas? Dan kun je een omelet met parmezaan ook wel carbonara noemen. Marloes, noem dit please, please, niet carbonara, het lijkt er niet eens op. Mag ik een suggestie doen: Pasta met ham, champignon en tomaat, in romige ei-kaassaus. Klinkt lekker, en zet eters niet op het verkeerde been. Gezond is een mooi streven, correct zijn met culinaire termen is ook een mooi streven. Met goedbedoelende groet, Casper

      1. Hoi Marloes,
        Wat mij betreft niet zozeer een room-discussie, maar meer n naamgevingsdiscussie. Carbonara is zonder room. Er zijn heerlijke gerechten te bedenken met kaas, spek en room, maar waarom zou je die nou per se Carbonara moeten noemen? Groet, Casper

        1. En carbonara is trouwens ook zonder tomaat, ham, lente-ui en champignons. Nogmaals, t lijkt me een heerlijk gerecht, maar waarom noem je het carbonara?

  4. Als je op het laatst de eieren pas toevoegd wanneer het gas al uit is, worden de eieren dan wel goed gaar? niet dat je ze nog rauw eet ?? ik ga vanavond je recept uitproberen, maar twijfel dus nog een beetje of het met de eieren dan goed komt! anders wil ik de eieren vervangen door tomaten puree, maar weet niet of dit een lekkere combie is!

  5. Ja ik ga dit zeker weten maken! Pasta is favoriet bij mij en helemaal met kaas! Omdat ik het niet vaak eet geniet ik er echt van en let niet teveel op de hoeveelheid kaas.

  6. Ahum zo gezond is parmezaanse kaas en volkeren pasta niet. Meeste mensen kunnen koemelk en gluten niet verdragen gevolgen, opgeblazen buik, zwaar gevoel en winderigheid om er paar te noemen. Je zegt dat je gezond kookt maar dat is echt niet het geval. Kijk voor boeken bv naar broodbuik.

    1. Als je meer van mijn artikelen had gelezen, dan zou je mijn visie hierop kennen Nathalie. Uit mijn ervaring in mijn praktijk weet ik dat de meeste mensen in Nederland gluten en koemelk (zeker in beperkte mate), prima kunnen verdragen.

  7. Hoi Marloes,
    Ik zou toch nog graag n reactie ontvangen op mijn opmerkingen over deze “carbonara”. Meer in t bijzonder in de thread begonnen door Elly. Op deze site neem je mensen behoorlijk de maat qua gezondheid etc. Tegelijkertijd ga je wel heel makkelijk om met gastronomische termen. Dit recept, dat ongetwijfeld uitstekend smaakt, kún je echt geen carbonara noemen, ook al zoeken mensen op gezonde carbonara… Wat zoeken die mensen dan? Je zegt zelf dat het ei niet te proeven is in dit recept. Dan hou je n “klein beetje parmezaan” over, als echt enige ingrediënt dat min of meer in Carbonara hoort. In t origineel gaat trouwens véél parmezaan (pecorino eigenlijk overigens). Carbonara IS niet gezond! Maak iets anders, of noem t anders. Nogmaals, tomaat, champignons, lente-ui en ham hebben niets te zoeken in Carbonara. Waarom ben je niet op zijn minst een beetje correct qua gastronomische termen, als je ook zo streng in de leer bent qua gezondheid? Met nog steeds goedbedoelende groet, Casper

    1. Dag Casper, ik snap eerlijk gezegd niet goed waarom jij je zo druk maakt over een naam die ik geef aan een recept. Ik snap absoluut je punt, maar ik ga het niet veranderen omdat ik een gezonde variant wilde bedenken op de pasta Carbonara. Ik weet inderdaad dat dit nou eenmaal niet gezond is en juist daarom wilde ik het veranderen voor mensen die daar behoefte aan hebben. Ik ben geen kok, daarom waarschijnlijk meer punctualiteit wat betreft de leer op gezondheid dan op gastronomie. Ik geef mensen alleen maar tips over dingen die ik zelf probeer in de keuken….het is een persoonlijke blog en ik pleit niet een expert te zijn op het gebied van koken. Vandaar dat ik ook niet altijd gastronomisch-correct ben. Ik hoop dat dit voldoende uitleg voor je is, want een betere reden heb ik simpelweg niet voor je :).

      1. Hoi Marloes, Ach je hebt eigenlijk gelijk ook, soms moet ik nog leren mijn mond te houden. Dit is een leuk blog, en ik wil dat echt niet bederven voor jou en de lezers. Ik ben een culinair professional. Ik erger me soms enorm aan wonderlijke varianten op haast heilige klassiekers die zonder enige culinaire kennis van zaken worden opgeschreven, zoals in dit geval. Ik blijf verdrietig dat je dit recept Carbonara noemt, omdat slechts 2 van je 7 ingrediënten min of meer in t origineel voorkomen, en ook de bereidingswijze vrijwel niets te maken heeft met Carbonara.. Je doelgroep heeft daar ongetwijfeld maling aan. Ik moet gewoon niet meer op gezondheidsblogs kijken, maar op gastronomische blogs, mijn habitat. Excuses voor evt. gevoelde vijandigheid, dat was niet de intentie. Ik heb een grote hartstocht voor gastronomie, zoals jij die hebt voor gezondheid, zo delen we toch nog iets. Groetjes, en met dominee Gremdaat zeg ik: een aangenaam avondmaal, met spekjes of zo 😉

        1. Hoi Marloes, Dit blijft me bezighouden, haha. Ik heb een receptsuggestie, op basis van jouw ingrediënten:
          volkorenpasta (wat mij betreft normale pasta, maar OK)
          ei
          parmezaan (zoveel als de gezondheid t toelaat)
          hamblokjes (moet eigenlijk guanciale of pancetta zijn, maar OK)
          knoflook, gesnipperd
          zwarte peper
          champignons, tijm, tomaat, lente-ui en meer gezonde groenten naar keuze

          Kook pasta, en bak hamblokjes in een klein beetje olie. Voeg op t eind knoflook toe aan de hamblokjes en zet t vuur uit. De knoflook gaart in de restwarmte. Roer in een kom eieren los met parmezaan. Als de pasta bijna gaar is, draai t vuur onder de pan met ham/knoflook weer open en laat goed heet worden. Voeg de pasta aan t hammengsel toe met n beetje kookwater en laat goed heet worden. Roer dit door het ei-kaasmengsel, bestrooi met veel versgemalen zwarte peper en klaar ben je. Dit lijkt behoorlijk op Carbonara, al is t niet naar de letter correct.
          Bak vervolgens de champignons met een klein beetje tijm en wat knoflook. Laat afkoelen. Voeg lente-ui en tomaat toe aan de champignons en je hebt een heerlijke salade, waarbij je naar hartenlust meer groente en zo kunt toevoegen. Gezondheid blij, gastronomie blij! En de eters blij, want ze hebben plotseling twee gerechten, op basis van dezelfde ingrediënten, in dezelfde tijd, met dezelfde voedingswaarde! Met gezonde, culinaire groet, Casper

          1. “bak vervolgens…” moet zijn, “bak ondertussen”, dus tijdens t koken van de pasta en ham, dit ivm tijdsplanning…

        2. Hhaha, dank je wel voor je sportieve reactie! Ik snap je helemaal hoor. Ik krijg ook kromme tenen als mensen iets zeggen over gezondheid dat totaal niet klopt!

  8. Ik was inderdaad op zoek naar een versie van een carbonara en ondanks alle culineaire professionals die hier zijn gal spuwen, heeft dit recept mij geinspireerd om het vanavond voor mezelf te maken. Bedankt hiervoor!

  9. Dit is mijn favoriet op je blog, Marloes! Ik pak het beste van jouw recept en die van Casper. Met wat knoflook, flink wat zwarte peper en het van tevoren mengen van de kaas en het ei smullen we er iedere keer van

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram