Brood Lunch Recepten

Recept: Gezonde Lunch met Roggebrood

Door

roggebrood-lunch

In al die jaren optimavita.nl heb ik nog NOOIT een recept geplaatst met roggebrood. Ik schaam me diep. Ik vind dat roggebrood niet per definitie gezonder is dan volkorenbrood, maar wel heel goed voor de afwisseling. Het bevat veel vezels, je houdt er lang een vol gevoel van en het zit bomvol goede vitamines en mineralen. Ik beleg mijn roggebrood in dit recept heel voedzaam, voor een perfect gezonde lunch.

Ik vind roggebrood heerlijk, maar soms vergeet ik het gewoon periodes te verkopen. Laatst liep ik ertegenaan in de supermarkt en kreeg er ineens weer mega veel trek in. Mijn darmen vinden veel roggebrood tegelijk nooit zo prettig, het valt mij altijd erg zwaar. Daarom beleg ik het zeer rijkelijk met voedzaam beleg, ik heb dan aan twee sneetjes als lunch voldoende! Ik laat je hieronder een van mijn favoriete recepten zien.

Ingrediënten (per persoon)

  • 2 sneetjes roggebrood
  • 1 ei
  • 40g hüttenkäse
  • 50g gerookte zalm
  • 3 plakjes rookvlees
  • Een stuk of 6 augurken
  • Flink wat snoeptomaatjes

Bereiding
Kook het eitje zo hard of zacht als je wilt. Ik breng het altijd in koud water aan de kook en kook het 5 minuten, je hebt dan een zachtgekookt eitje. Leg twee plakjes roggebrood op je bordje.

collage1

Beleg een van de plakjes rijkelijk met hüttenkäse (+- 40g) en de ander met 3 plakjes rookvlees. Beiden van deze producten bevatten veel eiwit. Snijd twee snoeptomaatjes door midden en een augurk in plakjes.

collage2

Giet het eitje af en laat het schrikken onder koud water. Pel het en snijd in plakjes, leg dit op het roogebroodje met rookvlees. De gerookte zalm gaat rijkelijk over de hüttenkäse. Beleg de broodjes tenslotte met de augurk en de tomaatjes.

collage3

Ik serveer er zelf altijd nog wat extra tomaatjes en augurkjes bij, ik vind dat lekker fris en je hebt langer iets te knabbelen. Deze lunch bevat veel vezels (roggebrood), eiwit (hüttenkäse en rookvlees) en goede vetten (zalm), ook zit hij bomvol vitamines en mineralen. Hieronder zie je de voedingsstoffen van dit recept, gebaseerd op de hoeveelheden hierboven.

voedingswaarde

Heb jij hier niet genoeg aan? Neem dan gewoon nog een roggebroodje met bijvoorbeeld appelstroop of ham erbij :).

Ik ben benieuwd of ik je op een ideetje heb gebracht! Niet iedereen is fan van roggebrood, maar ik zeker wel! Ik vond dan ook dat het niet langer meer mocht ontbreken op optimavita.nl.

Groetjes, Marloes

Houd jij van roggebrood? Wat is je favoriete recept?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
  1. Vera 6 jaargeleden

    He
    Jij eet vrij weinig koolhydraten zie ik oo een dag.
    Maar hierrdoor breek je toch juist spieren af.
    Meer vetten eten zit veder geen bouwstof in vooral niet als je sport en je doel os spieropbouw dus strakker worden.

    Waarom.kies jij voor vrij veel vet weinig koolhydraten en meer eiwitten

    En eet jij door meer eiwitbronnen meer als 100 gr vlees vis op een dag en.uit welke bronnen en hoveel?

    Geld ook voor zuivel

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      In mijn What I eat in a week video leg ik alles uit.

      Reageer
  2. Afke 6 jaargeleden

    Lekker recept! Zelf hou ik ook heel erg van roggebrood, liefst met appelstroop/kaas of met pindakaas, jammie. Ik ben wel benieuwd; jij geeft regelmatig aan dat je niet al te veel brood eet omdat je meer van andere dingen houdt. Nu lees ik de laatste tijd steeds vaker iets over dreigend jodiumtekort bij met name (zwangere) vrouwen omdat brood eten minder populair is en dat een grote bron is van jodiumhoudend zout omdat bakkers verplicht zijn dit toe te voegen. Hoe kijk jij hier tegenaan en hou je hier rekening mee? Zit jodium eigenlijk ook in andere broodproducten als crackers, beschuit, roggebrood etc.?

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Ik houd hier zeker rekening mee! In bijvoorbeeld zeevis zit ook veel jodium, ik zorg dat ik dat regelmatig eet. Er zijn ook crackers met jodium. Ik eet af en toe wel gewoon brood 🙂

      Reageer
  3. -123- 6 jaargeleden

    Kijk jij begrijpt hem 😉
    Dol op rogge!

    Reageer
  4. Vera 6 jaargeleden

    Ik lust het met periodes heeel graag! En ik heb het alweer een tijd niet gekocht. Straks boodschappen doen en dit gaat zeker weer eens op mijn lijstje.
    Lekkere belegopties! Zalm roggebrood…die ga ik proberen!

    Reageer
  5. jolanda 6 jaargeleden

    Roggebrood eet ik eigenlijk vooral bij de erwtensoep en dan met zeeuws spek of katenspek er op. Er zijn verschillende soorten roggebrood. Het zwarte, zoetere Fries roggebrood, het bruine, zurige Brabants roggebrood en dan heb je nog gewon brood met een deel roggemeel. Zit daar qua voedingsstoffen en voedingswaarde nog veel verschil in?

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

      Sommige soorten bevatten meer vezels. Ook qua mineralen en vitamines kan het iets verschillen. Erg groot zullen die verschillen vrijwel nooit zijn.

      Reageer
  6. Roos 6 jaargeleden

    Heerlijk! Ik vond het vroeger helemaal niet lekker, maar de laatste jaren eet ik het af en toe i.p.v. normaal brood. Ik beleg het dan het liefst met 30+ geitenkaas+augurk+cherrytomaatjes (super lekker!) of pindakaas.

    Reageer
  7. Katinka 6 jaargeleden

    Toevallig was ik net van plan om morgen roggebrood mee te nemen naar werk als lunch. Had het idee met (zachte) geitenkaas, honing en walnoot te beleggen. Maar huttenkase en zalm lijkt me ook lekker! Of gewone kaas met rauwkost. Veel lekkere combi’s te maken 🙂

    Reageer
  8. Anne 6 jaargeleden

    Hi marloes,

    Lekker roggebrood! En als je bijv. Roggebrood zonder conserveermiddelen neemt, heb je dan ook last? Werkt bij mij beter, ook ivm histamine.

    Groetjes Anne

    Reageer
  9. Karima 6 jaargeleden

    Ik had eigenlijk een vraagje heeft niet echt met roggebrood te maken. Mag je elkedag geitenkaas ?
    Dit vroeg ik me af.

    Reageer
  10. Tea Hekking 5 jaargeleden

    Ik heb in Duitsland (gaan daar aantal keer boodschappen doen en jaarlijks op vakantie. Tijdens vakantie eet ik helemaal geen brood)keus zat in rogge brood! En daar zag ik chia-brood roggevolkoren. Super lekker en 55 calorieën per snee. Ik neem daarvan 2 en beleg zonder boter, maar met kipfilet met augurk of soms 30+ kaas en komkommer of huttenkase met tomaat. Laatst ook zelf notenpasta gemaakt van alleen ongebrande cashewnoten en amandelen. Geen olie ofzo erbij. Alleen wat zeezout.Super lekker. Voor mij alleen nog de eigen maaksels?.Zit in veel brood verwerkt. Ik eet al tijden heel koolhydraatarm. Alleen op de 2 dagen dat ik werk eet ik vorm van brood. Dat kon zijn speltcrackers van Lidl of roggecrackers of fries/Brabants roggebrood. Die Brabantse bevat minder calorieën. En ook minder dan de rogge crackers. Maar mij lijkt de Brabantse of beter nog die chia variant gezonde keus. Nu ook bij Albert Heijn variant eiwit koolhydraatarme roggebrood gevonden. Dinsdag proberen. Maar elke week 2 keer dat roggebrood geen probleem Toch? Wil ook aan de gang om zelf gezonde chia/lijnzaad/pompoenpit e.d. crackers te maken.

    Ben trouwens super fan van jou! Heb er heel veel aan. Naast sporten bij sportschool 2 keer en nog keer hardlopen, ook thuis aan de gang. Bedankt voor je fijne workouts. In grote lijnen herken ik mij veel in jou en je gezonde levensstijl en keuzes. Ik ben ook super genieter van gezond leven en fit zijn en blijven. Niemand die mij dat afpakt.

    Reageer
  11. Tea Hekking 5 jaargeleden

    Sorry voor mijn vorige lange reactie. Maar ik wordt blij van alles op jou kanaal en wat ik lees. Maakt mij nog gemotiveerder dan ik al ben. En soms kunnen mensen reageren op een manier dat mij het gevoel geeft dat ik raar bezig ben of stoornis heb en mijzelf straf en nooit volhoud. Mensen snappen mij niet altijd (of lijken jaloers dat het hun zelf niet lukt). Fijn te lezen dat er meerdere zijn die zo zijn als ik in manier van leven en hoe je je daarbij voelt enzo.

    Maar Ik maak als ik al brood eet (heel soms voor 1 dag in weekend bij gezond recept) koolhydraatarme brood: foccacio, plat/naanbrood, oopsies e.d.
    Maar echt zelden

    Reageer
  12. Evelien 2 jaargeleden

    Ik houd toch echt van mijn klassieke roggebrood.
    Roggebrood met boter en jonge kaas (oude of belegen lust ik écht niet)
    Of met katenspek bij de snert

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.