| 9 oktober 2016

Recept: Gezonde Lasagne!

recept-gezonde-lasagne

Dit zat al een hele tijd in mijn hoofd, een gezonde lasagne maken. Ik heb echter heel lang nagedacht over hoe ik een lekkere smaak aan het gerecht kan geven, zonder teveel kaas te gebruiken. Kaas is namelijk erg vet, ook als je magere varianten gebruikt. Ik dacht een goede oplossing te hebben gevonden: hüttenkäse! Toen mijn gerecht de oven uit kwam, vond ik het er niet zo heel lekker uit zien. Ik was dus een beetje sceptisch. Totdat ik ging proeven….ik vond het best heel lekker! Ik vond het absoluut het delen waard, ook geef ik je een aantal variatietips.

Ingrediënten (+- 3 personen)

  • 300g mager rundergehakt
  • +- 6 vellen volkoren lasagnebladen (lasagne integrali)
  • 1 bakje hüttenkäse (200g)
  • 1 gemiddelde broccoli (+- 300g roosjes)
  • 1 paprika
  • 1 doosje champignons
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300g tomatenblokjes uit blik
  • 70g tomatenpuree
  • Italiaanse kruiden of andere kruiden naar keuze
  • Een heel klein beetje olie om in te bakken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in stukjes. Doe een heel klein beetje olie in een grote pan en bak hierin de ui glazig. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en de paprika in stukjes.

collage1

Voeg het gehakt aan de ui toe en schep het af en toe om. Als het gehakt half gaar is, kun je de kruiden en de knoflook toevoegen. Als je de knoflook eerder toevoegt, heb je kans dat het een bittere smaak krijgt doordat het verbrandt. Schep dit goed door en voeg vervolgens de broccoli en de paprika toe. Laat dit ongeveer 3 minuten mee bakken.

collage2

Snijd ondertussen de champignons in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel, bak weer ongeveer 3 minuten. Als alles bijna gaar is, voeg je de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Dit kan gewoon direct uit het blik, zonder af te gieten.

collage3

Roer alles goed door elkaar en je bent klaar om de lasagne te gaan opbouwen. Begin met ongeveer 1/3 van het groenten-gehaktmengsel op de bodem. Leg hier lasagnebladen overheen totdat het bedekt is. Verdeel hier 1/4 van het bakje hüttenkäse over.

collage4

Vervolgens weer een laag groenten, lasagnebladen, 1/4 bakje hüttenkase en eindig met een laag groenten, dan worden alle lasagnebladen goed gaar. Over de laatste laag groenten gaat de helft van het bakje hüttenkäse. Ik vind dit gerecht op deze manier helemaal prima, mijn vriend is echter een kaas-freak, dus op zijn deel strooide ik een laagje geraspte kaas. Dit maakt het gerecht natuurlijk wel wat minder gezond. Zet je lasagne voor ongeveer 30 minuten in de oven, controleer af en toe, dit kan namelijk per oven iets verschillen.

collage5

Hieronder vind je de voedingswaarde voor dit gerecht met alleen de hüttenkäse, met flink wat (50g) 48+ kaas en met een klein beetje (30g) 30+ kaas per persoon. Je kunt zelf kiezen welke variant jij gaat maken. Ik bereken de voedingswaarde aan de hand van de ingrediënten hierboven, ik ga er daarbij vanuit dat je 1/3 van deze hoeveelheid neemt.

voedingswaarde

Je kunt dus zelf kiezen of je dit gerecht heel mager wilt houden (de bovenste optie), iets meer vet laat bevatten (middelste optie), of gewoon iets minder gezond maakt (onderste optie). Ook kun je dit per persoon naar wens aanpassen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Voor welke optie zou jij kiezen?

11 reacties

  1. Ziet er heerlijk uit, Marloes!
    Ik gebruik altijd een beetje 30+ kaas over de lasagne, maar ik ben heel benieuwd naar de Hüttenkäse-versie. Ga het zeker proberen. Bedankt maar weer 🙂

  2. Hey Marloes,
    Dat ziet er goed uit zeg, die ga ik binnenkort maken als ik weer zin heb in lasagne.
    Heb je nog meer van die gezonde, lekkere recepten, laar maar komen dan.

  3. Ik ga vandaag toch voor de echte lasagna.
    Wel met 400 gram verse Italiaanse groente, met tartaargehakt…en dan een zelfgemaakt bechamelsausje tussen de lagen en wat strooikaas bovenop. Hmmmm….smullen….onze zondagavondtraktatie van het weekend!
    Op dit soort gerechten beknibbel ik niet. Ik behoud dan graag de goede smaak.

  4. Hee Marloes,

    Kijk ik er overheen of staat nergens in het recept hoe heet de oven moet en hoe lang de lasagne in de oven moet? Ik ga het zeker binnenkort proberen!

    Groetjes Anne

  5. Ik zal denk ik niet zo snel lasagne eten zonder kaas, maar vind het zelf ook altijd wel leuk om opzoek te gaan naar een betere variant! Meestal vervang ik dan de pasta voor courgette.

  6. Yamm.. lekker recept! Ik ga m zeker proberen alleen dan enkel met tofu.
    Even een vraagje.. komt er binnenkort weer een gezond eten/afvallen challenge aan? Ik kan dat beetje houvast namelijk best gebruiken! 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram