Recept: Gezonde Kip in Zoetzure Saus met Rijst

kip-in-zoetzure-saus

Als kind was dit al een van mijn favoriete gerechten, rijst met kip en ananas met een zoetzure saus. Ik nam het altijd als we in een Aziatisch restaurant waren en mijn moeder maakte het meestal met een pot van bijvoorbeeld Chicken Tonight. Ik kwam om het idee om dit recept zelf ‘from scratch’ na te maken. Potten bevatten vaak veel onnodige toevoegingen. Nu kan ik zelf bepalen wat erin zit!

Ingrediënten (2 personen)

  • 250g kipfilet
  • 150g zilvervlierrijst
  • 2 bosuitjes
  • 1 paprika
  • 1 kleine courgette
  • 1 bakje champignons
  • 1 klein blikje ananas (uitlekgewicht 140g)
  • 1 teentje knoflook

Voor de saus

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • Het sap van 1/2 citroen
  • 1/2 eetlepel honing
  • 1/2 eetlepel maizena
  • 3 eetlepels van het sap van de ananas
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding
Snijd de kip in stukjes, bestrooi eventueel met peper en zout in smaak. Ook de bosui en de paprika snijd je in stukjes. Bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

collage1

Snijd de courgette en de champignons in stukjes (vergeten op de foto te zetten!) Bak de kip in een heel klein beetje olie even aan. Hij hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, als je de bosui, de knoflook en de paprika toevoegt. Laat dit ongeveer 2 minuten bakken en voeg dan de courgette en de champignons toe.

collage2

Nu is het tijd om de saus te maken. Doe alle ingrediënten die je hierboven vindt, bij elkaar in een kommetje. Roer even goed door. Proef of de saus naar je smaak is, voeg anders nog wat extra van een bepaald ingrediënt toe.

collage3

Doe de saus bij het mengsel en bak alles nog even kort door. Door de maizena zal het geheel een klein beetje opstijven. Schep de rijst op de borden en verdeel de saus erover….genieten maar!

collage4

Hieronder vind je de voedingswaarde van dit gerecht, gebaseerd op de helft van de ingrediënten hierboven. Ik heb ook een 1/2 eetlepel olie per persoon gerekend, om de kip in te bakken. Ik vind de portie op deze manier vrij groot, ik heb zelf aan minder genoeg.

voedingswaarde

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze gezond variant op mijn favoriete kindermaaltijd vindt.

Eet smakelijk!

Ga jij dit recept maken? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vindt. 

17 reacties

  1. Jippieieieie…..een gezondere variant op de Chicken Tonight!! Deze ga ik volgende week in mijn herfstvakantie eens lekker uitproberen. Ik ben dol op deze smaken, maar ik baal altijd van het gebruiken van een potje. Ik doe het met andere dingen eigenlijk ook niet.
    Ik ga wel de maïzena niet direct erbij doen. Als je die apart in een kopje met wat drupjes water aanmaakt, kun je eerst de saus maken en daarna maïzena toevoegen net zolang tot de saus de juiste dikte heeft.
    Dankjewel voor de inspiratie!!

  2. Heeeeeeeeerlijk!!! Heb dit receptje vanavond gemaakt en echt zo lekker!! Ik gebruik zelf ook al een hele tijd geen potjes/pakjes/zakjes etc. meer en experimenteer ook graag weleens om dit soort gerechten na te maken. Ik vind ze op deze manier ook echt veel lekkerder! En deze…absoluut een blijvertje ?

  3. Hoi Marloes,

    Wij proberen regelmatig recepten uit die jij op je site zet; en sommige ervan zijn echte blijvertjes voor ons geworden.
    Nu maak ik voor vandaag dit recept met de kip in zoetzure saus. Lijkt met heerlijk. Er staat alleen niet bij op welk moment de stukjes ananas toegevoegd moeten worden. Ik neem maar aan: op het laatste, als ook het sausje erbij gaat. Mocht dit anders zijn, wil je het dan even laten weten?

    Vriendelijke groet, en dank voor alle inspiratie die je ons steeds weer biedt,
    Bert

  4. Het is heerlijk. Best veel voor 2 personen. Ik heb er nog een theelepel kardemon bij gedaan
    Zelfs onder rijst is het erg smaakvol

  5. Vriendlief vond het lekker. Ik ook maar vond het te veel op chicken tonight smaken en dat vond ik vroeger niet lekker haha. Dus toch nare nasmaak. Volgende recept beter hihi

  6. Dit is echt heerlijk! Ik ben gek op chicken tonight, maar wil eten zonder toegevoegde suikers. Dit is echt een goed recept! Dit keer heb ik het zonder rijst gegeten (nou ja, bijna dan). Onvrijwillig, dat wel. Ik vond 100 gram rijst wat veel dus wilde wat uit mijn 1 persoons rijstbakje halen. Maar ik knikkerde gelijk meer dan 3/4 van de inhoud eruit 🤦‍♀️ ondanks dat was het alsnog lekker, dat zegt wat!

  7. Ik ben fan van wokken met groenten en kip maar als ik de groenten wok ligt er altijd veel vocht in de wok en als ik de saus erbij doe word het helemaal een waterige iets.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram