Ik maakte ongeveer 2,5 jaar geleden een video over hoe je gezonde granola kunt maken. Als ik nu naar die video terugkijk…kan het een stuk beter! Vandaag daarom the new and improved version van gezonde granola á la Marloes! Granola is een krokante muesli (cruesli) die je kunt gebruiken door je yoghurt, kwark of met melk. Heerlijk bij het ontbijt, bij de lunch of als snack.
Ingrediënten (een flinke pot)
- 100g havermout
- 100g havervlokken, speltvlokken of andere vlokken
- 100g noten naar keuze
- 2 eetlepels kokosolie (30g)
- 50g honing
- 50g kokosflakes
- 100g krokante speltflakes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden, haal de bakplaat uit de oven en leg hier bakpapier op. Smelt de kokosolie voor 30 seconden in de magnetron, meng deze met de honing. Doe de havermout en de havervlokken in een kom en roer hier de kokosolie en de honing doorheen. Voeg vervolgens ook de noten toe, spreid het mengsel uit over de bakplaat en bak voor 10 minuten in de oven.
Na 10 minuten voeg je 0,5-1 eetlepel koek- en speculaaskruiden toe (of gewoon kaneel) en schep je alles nog een keer goed door. Nu kan het weer voor 10 minuten in de oven. Laat het vervolgens afkoelen en voeg de kokosflakes en de krokante speltflakes toe. Doe het in een luchtdichte pot en je bent klaar!
Ik kies er bewust voor om geen gedroogd fruit toe te voegen. Dit bevat (fruit)suiker en ik voeg altijd al vers fruit aan mijn ontbijt toe. Als jij dit wel wilt, kan dat natuurlijk! Ook kun je bijvoorbeeld moerbeien, gojibessen en/of cacaonibs toevoegen. Voeg deze extra dingen pas na het bakken in de oven toe!
Hieronder zie je de voedingswaarde van de ontbijtgranen, zoals ik deze heb gemaakt. Ik zet de waarden neer voor 100g en voor een portie (30g).
Deze granola bevat wat meer calorieën dan de meeste ontbijtgranen, omdat hij wat meer vet bevat. Dit zijn echter voornamelijk goede vette uit de noten en de kokos! Ik wilde juist wat meer vet en wat minder koolhydraten en suikers in mijn ontbijt. Als jij dat niet wilt, kun je de kokosflakes weglaten en bijvoorbeeld de helft van de noten toevoegen. Op die manier bevat 100g maar 353kcal en 15g vet. Als je de noten helemaal weg laat en rozijnen toevoegt, dan zit het vetgehalte nog veel lager, maar dan bevat het wel wat meer suiker. Voor mij is dit recept echter ideaal, ik haal mijn goede vetten graag uit noten en kokos, omdat ik bijvoorbeeld geen boter op brood gebruik.
Ik hoop dat je dit recept leuk vond om te zien! Ik vind deze gezonde granola echt heerlijk! Ik ben erg benieuwd of jij hem gaat maken.
Groetjes, Marloes
Maak jij wel eens zelf granola? Ga je het doen na deze video?
mmm…lijkt me lekker! Ga ik zeker een keer maken!
Er is weinig lekkerder dan zelfgemaakte granola, ik ben er gek op! Er zijn zoveel variaties mogelijk, op mijn blog heb ik ook al twee heerlijke receptjes staan! ^^
Oeh ik ga het zeker proberen! Ik eet nu altijd havermout maar ik hou wel van die knapperige granola. Ben benieuwd!
Ik heb hem gisteren gelijk gemaakt en ik vind hem verrukkelijk 😀 Bedankt voor het recept!
Lijkt me heerlijk! Hoeveel gram had jij op je ontbijtje ongeveer? 30 zoals in de tabel staat?
hoeveel granola mag je in het ontbijt doen
hoeveel granola mag je in het ontbijt doen
Ik raad 30-40g aan.
Even een vraagje zijn speltvlokken en speltflakes hetzelfde? Grtjes
Je hebt krokante vlokken (flakes) en ‘rauwe’ vlokken zoals havermout. Beiden zijn prima. Ik gebruik hier krokante.
Hallo Marloes,
Ik wil ook graag je granola maken 2.0 versie. Ik ben sinds kort gestart met gezonder en gevarieerder en natuurlijker eten. Ik heb de video gezien.
Nu lust ik geen honing. Kan ik dat door iets anders vervangen ?
Alvast bedankt voor je reactie en zeker voor je leuke blog die ik onlangs ontdekt heb !
Honing is eigenlijk ook gewoon suiker, ik denk dat je het bij dit recept kan weglaten, is hij zelfs nog gezonder!