| 25 februari 2016

Recept: Gezonde Erwtensoep met Kip!

Erwtensoep2

Laatst vroeg iemand me of het mogelijk was om erwtensoep gezonder te maken. Ik weet niet meer wie het was, ik kan de reactie niet meer terugvinden. Die vraag heeft me niet meer losgelaten! Ik ben aan het nadenken geslagen over een lekker recept en probeerde er eentje uit. Erg geslaagd, al zeg ik het zelf, dus ik deel hem graag met jullie!

De standaard erwtensoep bevat vaak veel vet vlees als spekjes, karbonade en/of rookworst. Dit maakt het gerechtje minder gezond. De rest van de gebruikte ingrediënten is vaak wél heel gezond. Erwten bevatten veel eiwitten, vezels, vitamines en mineralen en geven je lang een vol gevoel. Daarnaast bevat het veel andere groenten, daardoor is snert ook rijk aan goede voedingsstoffen! Mijn gezondere variant bevat kip, wat veel magerder is dan de vleessoorten die normaal worden gebruikt.

Ingrediënten 

  • 350g spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 2 bouillonblokjes (ik gebruikte kippenbouillon, maar groentenbouillon is ook prima!)
  • 250g gerookte kip (of normale kipfilet of kipdijfilet, ik vind gerookte kip lekker, omdat het dezelfde rooksmaak geeft als rookworst)
  • 200g winterpeen
  • 200g knolselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 3 laurierblaadjes

Bereiding
Spoel de spliterwten goed af onder de kraan. Doe ze in een grote pan, samen met het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes. Breng dit aan de kook en laat het geheel een uur doorkoken met de deksel schuin op de pan.

Collage1

Snijd de groenten in stukjes en bak deze ongeveer 4 minuten aan in een koekenpan met een beetje olie of vloeibare bakboter. Dit haalt de smaken van de groenten omhoog. Snijd de kip in stukjes. Als je kip(dij)filet gebruikt, bak dit dan even mee met de groenten. Als je gerookte kip gebruikt hoeft dit niet, omdat het dan al gaar is.

Collage2

Als de erwten een uur hebben gekookt, voeg je de groenten erbij (bij normale kip, inclusief de kip). Laat dit vervolgens nog 15 minuten doorpruttelen. Tenslotte gaat ook de gerookte kip erbij, laat het weer 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Als de soep te dik wordt naar je zin, kun je wat extra water toevoegen.

Collage3

Na 1,5 uur koken in totaal, is je soep klaar! Vis de laurierblaadjes er nog even uit. Schep hem in een kom of in een diep bord. Eventueel kun je er een plakje roggebrood of soepstengels bij serveren. Let er wel op, als je spek op je roggebrood doet, is dit natuurlijk heel vet. Sommige mensen vinden het lekker om de soep te pureren met een staafmixer. Ik vind dit zonde, ik houd juist van de stukjes!

Oh…nog een kleine tip. Erwtensoep gaat alleen nog maar beter smaken als je hem een dagje laat staan en daarna opwarmt! Of als je hem invriest voor later. Maak dus gerust een dubbele portie voor in je vriezer.

Hieronder zie je de voedingswaarde van deze erwtensoep, vergeleken met die van normale erwtensoep. Ik ga uit van een grote kom van 400g! Zoals je ziet zit het grote verschil niet in het aantal calorieën, maar in de verdeling van de voedingsstoffen. Mijn recept bevat veel minder vet en veel meer eiwit en complexe koolhydraten. Hierdoor houd je veel langer een vol gevoel!

Voedingswaarde

Soep bevat veel zout, in dit geval door de bouillonblokjes. Daarom is dit gerecht minder geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Houd jij van snert? Heb jij een vast recept, of ga je deze proberen?

15 reacties

  1. Marloes, ik heb gister volgens jouw recept erwtensoep gemaakt, vandaag hebben we hem gegeten. Hij was heerlijk. Als het zulk koud weer blijft ga ik hem zeker nog eens maken.
    Bedankt!

  2. Ik ga deze binnenkort proberen! Lekkere winterkost!
    Is de dikte van de soep zoals erwten soep als zoals snert, dus de dikkere soep?
    Ik houd namelijk van die dikke soep, haha.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram